Päi­vä­kir­ja: E­ri­lai­si­a lä­hes­ty­mi­si­ä ja äänen ka­las­te­lu­ja

-

Vaalipäivä on parin viikon päästä. Se tarkoittaa, että vielä on monta mahdollisuutta tutkia, kenelle sitä äänensä antaisi. Seuraan keskusteluja, täytän vaalikoneita ja mietin omia arvojani. Jonkun ehdokkaan kanssa on löydettävä riittävän hyvä yhteensopivuus, täydellistä sielunehdokasta taitaa olla turha tavoitella.

Ehdokkaat vakuuttavat parhaansa mukaan äänestäjiä puheilla, kiertämällä maakuntaa ja jakamalla krääsää. Listat lupauksista Lapin ja lappilaisten tulevaisuudelle ovat pitkät. Ikävä kyllä monesti niissä on myös ilmaa.

Olen toimittajana törmännyt myös toisenlaiseen äänen kalasteluun, kun yksi jos toinenkin ehdokas vakuuttaa esittelyjen jälkeen aina lukevansa lehdestä juuri ne minun kirjoittamani jutut. Hei älkää nyt viitsikö, edes mummoni ei lue niitä kaikkia!

Kaikissa vaaleissa keskusteluun nousee myös ehdokaslistojen niin sanotut täyte-ehdokkaat. He, joille läpimenon lasketaan olevan mahdollista vain, jos kärkiehdokkaat pöljäilevät erittäin pahasti ja tähdet ovat ihmeellisessä asennossa. Sana täyte-ehdokas tuli mieleeni muutama päivä sitten, kun haastattelin ehdokkaita eri puolueista. Puheluuni vastasi henkilö, joka ensimmäiseksi ilmoitti, ettei halua antaa haastattelua tai olla esillä mediassa. Tämän täytyy olla täysin uusi vaalitaktiikka, sillä yleensä ehdokkaat tunnetuista tuntemattomiin haluavat hyödyntää parhaansa mukaan jokaisen medialta heruvan hetken.