Pais­tin­kään­tä­jien val­ta­kun­nal­li­nen pää­ta­pah­tu­ma tällä vii­kol­la Ro­va­nie­mel­lä

Lauantain juhlavaa iltavastaanottoa edeltää järjestön uusien jäsenten installointitilaisuus. Lapista mukana on kahdeksan.

Juhlallisessa uusien jäsenten intsalloinnissa jäsen ritaroidaan järjestöön kuuluvaksi seremoniaan kuuluvien miekalla ”lyöntien” ja juhlallisen jäsenen valan vannomisen siivittäminä.
Juhlallisessa uusien jäsenten intsalloinnissa jäsen ritaroidaan järjestöön kuuluvaksi seremoniaan kuuluvien miekalla ”lyöntien” ja juhlallisen jäsenen valan vannomisen siivittäminä.
Kuva: Lapin paistinkääntäjät

Kansainvälisen Paistinkääntäjä järjestön, Chaine des Rôtisseursin, kansallinen päätapahtuma järjestetään Rovaniemellä ensi viikonloppuna.

Chaine des Rotisseurs on kansainvälinen ruuan ammattilaisten ja harrastelijoiden yhteinen järjestö. Rovaniemen tapahtuma kokoaa yhteen liki 400 ruokavierasta alueellisista voutikunnista. Kansainvälisen Paistinkääntäjä järjestön pääpaikka sijaitsee Pariisissa, ja Suomi on yksi kansainvälisen järjestön jäsenmaista. Suomessa on 11 voutikuntaa, joista pohjoisin on Lappi.

Paistinkääntäjien jäsenet ovat aktiivisia gastronomian harrastajia tai alan ansioituneita ammattilaisia. Järjestön tavoitteena on edistää kansallista ja kansainvälistä ruokakulttuuria lisäämällä harrastajien ja ammattilaisten vuorovaikutusta. Toimintaa on noin 80 jäsenmaassa.

Järjestön jäsenet käyttävät Rôtisseurs-tilaisuuksissa käätyjä, joiden väri kertoo henkilön aseman järjestössä. Myös harrastajien ja ammattilaisten käädyt poikkeavat toisistaan väritykseltään

Rovaniemellä kokousvieraat tutustavat pohjoisen ruokatarjontaan tarjottavien aterioiden kautta, mutta myös ohjelmassa olevien Lapin matkailua ja esimerkiksi poroelinkeinoa esittelevien luentojen välityksellä. Tapahtumaviikonlopun kantavana teemana on hyvä ruoka ja viini.

Hyväksytty jäsen saa järjestön arvon mukaiset käädyt. Käätyjen väri kertoo jäsenen asemasta järjestössä. Kuvassa taustalla lappilais syntyinen, Lahtelainen ravintoloitsija Kati Häkkinen ja Lapin alueen vouti Juha Laurila arvonsa mukaisissa käädyissä.
Hyväksytty jäsen saa järjestön arvon mukaiset käädyt. Käätyjen väri kertoo jäsenen asemasta järjestössä. Kuvassa taustalla lappilais syntyinen, Lahtelainen ravintoloitsija Kati Häkkinen ja Lapin alueen vouti Juha Laurila arvonsa mukaisissa käädyissä.
Kuva: Lapin paistinkääntäjät

Perjantai-iltaa vieraat viettävät Rovaniemen markkinat -hengessä ja lauantain lounaat nautitaan kaupungin ravintolatarjontaa hyödyntäen. Lounailla osallistujat on jaettu ryhmissä yhteistyöravintoloihin, joita ovat ravintola Metsäkartano Napapiirillä, Ravintola Monte Rosa, Ravintola Arctic Light sekä Roka Kitchen& Winebar.

Lauantain juhlavaa iltavastaanottoa edeltää järjestön uusien jäsenten installointitilaisuus. Tilaisuudessa huomioidaan myös järjestön pitkäaikaisia ja aktiivisia jäseniä jaettavin kunnialaatoin.

Installoinnissa uudet jäsenet vannovat järjestön jäsenen perinteisen valan sekä heidät ”ritaroidaan” miekalla järjestöön kuuluviksi jäseniksi ja he saavat jäsenarvonsa mukaiset käädyt. Lapista uusia installoitavia järjestön jäseniä on tällä kertaa kahdeksan, joista neljä on alan ammattilaista. Juhlallisen tilaisuuden päätteeksi vieraat nauttivat Grand Dinnerin juhlaillallisen Hotel Santa Clausissa.