Päih­tei­den käyttö aloi­te­taan yhä nuo­rem­pa­na – Vahva nuuska yhä enemmän mukana Me­ri-La­pin nuorten kes­kuu­des­sa

Vahva nuuska on etenkin suomalaisnuorten suosiossa.
Vahva nuuska on etenkin suomalaisnuorten suosiossa.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Tornion, Kemin, Keminmaan, Tervolan, Simon ja Ylitornion nuorisotoimen edustajilla on yhteinen huoli, joka liittyy alueen nuorten päihteiden käyttöön. Nuorille suunnatussa päihdekyselyssä tuli useassa kunnassa ilmi, että päihdekokeilut aloitetaan yhä nuorempana nuuskan, tupakan, alkoholin ja huumeiden kohdalla. Lisäksi yhä nuoremmat lapset koukuttavat itsensä energiajuomilla, joista nousee esille erilaisia haitallisia lieveilmiöitä. Osassa kaupoissa on ikäraja suositus, mutta ei kaikissa.

– Jo 10–12-vuotiaat nuoret tekevät nuuskakokeiluja. Nuoret voivat koukuttua vahvaan nuuskaan jo parin kokeilukerran jälkeen, nuorisotyöntekijöiden kanssa yhdessä nuorison tilannetta päihteiden suhteen pohtinut vanhempi rikoskonstaapeli Marja Heikkinen kertoo.

Tornion nuoriso-ohjaaja ja ennaltaehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilö Armi Nitovuori on ikäväkseen saanut todeta, että nuoret myyvät nuuskaa myös itseään nuoremmille lapsille. Ei ole yllätys, että nuorisolta tai kouluilta löytyy nuuskapurkkeja, vaikka koulun  järjestyssäännöt ja laki kieltääkin alaikäisen nuuskaamisen.

– Aiemmin nuuskamerkeistä Ettan on ollut yksi suosituimmista. Nykyään merkkinä on Oden’s, joka on hyvin vahva ja koukuttava nuuska. Eräskin alle 15-vuotias nuori kertoi, että hän ei voi olla edes kahta tuntia ilman nuuskaa vieroitusoireitta, Nitovuori kertoo.

– Nuuskaa käyttävät ruotsalaiset ostavat ja käyttävät itse hyvin harvoin vahvempaa nuuskaa, mikä näkyy tässä rajalla asuvien erilaisella käytöllä, Keminmaan vapaa-ajanohjaaja Sami Matikainen tietää kertoa.

Nuuskalle on syntynyt myös käytetyn aineen markkinat.

– Ikävä kyllä, mutta nuoret nuuskaajat ovat myyneet käytettyjä nuuskapusseja heitä nuoremmille käyttäjille. Nuuskan saatavuus voi olla tällä hetkellä vaikeampaa koronasta johtuvien matkustusrajoitusten vuoksi, mutta silti sitä on paljon liikkeellä. Ruotsin liikkeissä myös alle 18-vuotiaille on myyty nuuskaa, Kemin nuorisonohjaaja Päivi Syväjärvi  sanoo.

Ruotsi sai Euroopan yhteisöön liittyessään poikkeusluvan nuuskan pitämiseksi markkinoillaan. Sen piti huolehtia, että nuuska ei leviä muiden EU-maiden markkinoille.

Vanhemmat hereille

Marja Heikkinen on kollegoineen todennut, että myös alkoholi- ja huumekokeilut ovat yhä nuorempien arkipäivää. Alkukesä ja koulun päättäjäiset ovat riski eksyä päihteiden maailmaan.

– Koulujen päättyessä nuoret viettävät aikaa paljon ulkona muun muassa  laavuilla. Vaarana on, että kuuliainen nuori voi porukassa luiskahtaa väärille teille ja humalassa riski muiden päihteiden, kuten kannabiksen kokeiluun voi nousta. Harvoin nuori aloittaa yksin päihdekokeilut. Alkoholin ja tupakkatuotteiden välittäminen alaikäisille on rikos. Ei osteta kotoa käsin nuorelle juhliin edes sitä yhtä juomaa ja hyväksytä nuoren juomista,  Heikkinen muistuttaa.

Alkoholin ja huumeiden lisäksi nuoria on sortunut myös lääkekokeiluihin. Lääkkeitä nuoret saavat joko kotoa tai netistä. Kodista löytyvät lääkkeet ovat vanhempien vastuulla.

– Vanhempien pitää viedä vanhentuneet lääkkeet apteekkiin, jotta ne eivät joudu vääriin käsiin. Niitä ei kannata säilyttää pahan päivän varalta. Vaarana on, että lääkkeitä lähtee esimerkiksi oman lapsen kaverin mukana, Tervolan etsivä nuorisotyöntekijä Satu Karvonen kertoo.

Nuoret joutuvat myös liikenteessä vaaratilanteisiin.

- Uusimmista ilmiöistä, mikä aiheuttaa välillä vaaratilanteita, ovat erilaiset tik tok -haasteet, kertoo Ylitornion nuoriso ja vapaa-aika ohjaaja Laura Huhta.

– Autoteiden varsilla yritetään saada isoja autoja tööttäämään käsimerkkejä näyttämällä. Nuoria on nähty myös moottoritien varrella haasteiden myötä, joista on tullut vaaratilanteita, Päivi Syväjärvi kertoo.

Kesäloman alku on nuorilla otollista aikaa ensimmäisille alkoholikokeiluille.
Kesäloman alku on nuorilla otollista aikaa ensimmäisille alkoholikokeiluille.
Kuva: Sarviaho Heikki

Apua löytyy

Nuorisotoimen työntekijät haluavatkin muistuttaa vanhempia, että he katsoisivat kesäloman alkaessa hieman tarkemmin jälkikasvunsa perään. Usein kyse on pelkästään siitä, että vanhemmat eivät ole tietoisia lastensa tekemisistä tai menoista.

– Meri-Lapissa on laaja verkosto, mistä saa mahdollisiin nuoria koskeviin ongelmiin neuvoja ja apua. Vanhemman ei tarvitse olla ongelmien kanssa yksin ja kannattaakin ottaa rohkeasti yhteyttä esimerkiksi nuorisotoimeen matalalla kynnyksellä, Simon vapaa-aikaohjaaja Henni Vartiainen neuvoo.

Vaikka nuorisotoimen edustajat nostivat teams-kokouksessaan hyvinkin laaja-alaisesti esiin nuorten kohtaamia ongelmia, niin jokainen osallistuja halusi muistuttaa, että suurimmalla osalla nuorista menee edelleen aivan hyvin ja haluavat toivottaa kaikille nuorille turvallista ja lämmintä kesää.

Taustaa

Inforyhmä

Länsi-Pohjan alueellinen inforyhmä tekee ennaltaehkäisevää päihdetyötä.

Mukana ovat kuntien nuorisotoimien lisäksi seurakunnat, Kemin ja Tornion A-klinikat, poliisi, koulu,-terveystoimi sekä sosiaalitoimi.

Myös tulli on toiminnassa mukana tarvittaessa.

Info-ryhmä pyrkii tuomaan ongelmakohtia esille ja tiedottamaan niistä mahdollisimman kattavasti alueen vanhemmille ja nuorille faktojen kera.