Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Paavola ja Holt­ti­nen jäivät sei­väs­kar­sin­nas­sa pe­rus­ta­sol­leen – Eri­koi­sel­la tan­dem­hy­pyl­lä kil­pai­lun aloit­ta­neet suo­ma­lai­set kar­siu­tui­vat MM-fi­naa­lis­ta

Eugene
Tommi Holttisen 550 ylitys ei riittänyt MM-finaaliin.
Tommi Holttisen 550 ylitys ei riittänyt MM-finaaliin.
Kuva: Robert Ghement

Suomalaisten seiväsmiesten Mikko Paavolan ja Tommi Holttisen kilpailu Eugenen MM-kisojen seiväskarsinnassa alkoi mukavasti. Molemmat ylittivät aloituskorkeuden 530 vierekkäisillä hyppypaikoilla samanaikaisesti. Kumpikin ylitti myös 550, mutta ylitykset tyrehtyivät siihen.

Paavola ylitti 550 ensimmäisellä yrityksellään, ja hän päätyi jakamaan sijaa 19. Holttinen käytti korkeuteen kaksi yritystä ja jakoi karsinnassa 22. sijan.

Molemmat olivat tyytymättömiä tulokseen. He jäivät alkukauden perustasolleen, vaikka toiveet olivat korkeammalla.

– Aika turhauttavaa, Paavola totesi.

– Minulla homma ei jäänyt kiinni tuulista eikä mistään, vaikka jouduin pysähtymään viimeisessä yrityksessä 565:stä.

Molemmat pyrkivät pudotuksitta vähintään 565:een. Sekään ei tosin olisi riittänyt, sillä 12 parhaan loppukilpailuun selviytyivät vain 575:n ylittäjät.

Paavola kertoi, että 530 ja 550 ylittyivät häneltä helposti.

– Tuntui, ettei tarvinnut tehdä mitään, Paavola sanoi ylityksistään.

Sen jälkeen hän vaihtoi seipään jäykempään.

– Oli pakko ottaa isompi seiväs, koska olin osua 550:ssä rimaan ylösmennessä, Paavola selvitti.

– Homman piti jatkua siitä seuraavalla seipäällä ja samanlaisella hypyllä. Kahdessa ensimmäisessä yrityksessä sain vielä hyvät tuulet, mutten saanut hyödynnettyä sitä.

Tuuli kiusasi Holttista

Holttisen kilpailu eteni samaan tapaan kuin Paavolalla.

– Kilpailu lähti hyvin liikkeelle. Ensin 530 kuten oli suunniteltu ja 550 oli vielä ihan hyvä, Holttinen kertasi hyppyjään.

– Myös ensimmäinen yritys 565:stä oli ihan ok, mutta sen jälkeen tuulien kanssa oli vähän vaikeaa.

Tuuli näytti pyörivän oikukkaammin katsomoa lähempänä sijainneella hyppypaikalla. Holttinen ei kyennyt niissä oloissa tekemään enää kunnollista yritystä.

– Tuulet vaihtelivat ja askelmerkki meni vähän sekaisin, mutten haluaisi tätä senkään piikkiin laittaa. Jäi harmittamaan, koska siitä olisi pitänyt vain vääntää tulos.

Tuulten takia näytti pitkään, että 565:n ylitys riittäisi loppukilpailupaikkaan. Taso nousi lopussa yllättävästi.

– Monella oli vaikeaa, mutta ne kovat vaan kaivoivat ylityksiä, eikä 565 olisi riittänyt tänään mihinkään, Holttinen hämmästyi.

– Taso oli aika kova, kun 575 olisi tarvinnut hypätä.

Tunkua EM-kisoihin

Holttinen pääsi MM-kisoihin rankingin varapaikalta, mutta viime hetken tieto kisoihin pääsystä ei haitannut häntä.

– Olin pienessä valmiudessa, koska tiesin olevani rajoilla rankingissa. Eikä se haitannut valmistautumista, koska laji oli täällä vasta kisojen lopulla, Holttinen kertoi.

– Valmistautuminenkin meni hyvin.

Paavola ja Holttinen tähtäävät seuraavaksi Kalevan kisojen kautta Münchenin EM-kisoihin. Suomalaiset saattavat joutua vielä sisäiseen karsintaan, sillä rankingin voivat läpäistä myös Urho Kujanpää ja Juho Alasaari.

– Juho on nyt siinä ihan hollilla. Lajin kannalta olisi hienoa, jos meitä olisi neljä menossa sinne, mutta silloin yksi joutuisi tietenkin jäämään pois kisoista, Holttinen huomautti.

Münchenin EM-kilpailut järjestetään 15.–21. elokuuta.

MM-kilpailut, 8. päivä, alkukilpailujen suomalaislajit:

Miehet:

Seiväs, karsinta (karsintaraja 580): 1) Christopher Nielsen USA, Armand Duplantis Ruotsi ja Oleg Zernikel Saksa 575, 4) Thiago Braz Brasilia 575, 5) Ben Broeders Belgia 575, 6) Ernest John Obiena Filippiinit, Ersu Sasma Turkki, 575, 8) Renaud Lavillenie Ranska 575, 9) Pål Haugen Lillefosse, Bo Kanda Lita Bähre Saksa, Sondre Guttormsen Norja ja Menno Vloon Hollanti 575, ...19) Mikko Paavola Suomi 550, 22) Tommi Holttinen Suomi 550.

Suomalaiset karsiutuivat loppukilpailusta.