Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Asuntokauppa: Myy­tä­vien asun­to­jen määrä putosi Ro­va­nie­mel­lä – vanhaa oma­ko­ti­ta­loa ei laiteta myyn­tiin, jos tar­jol­la ei ole uu­dem­paa asun­toa, johon vaihtaa

Paa­val­nie­mes­tä Vii­rin­kan­kaal­le – Google opastaa Ke­mi­joen yli ke­säl­lä­kin jää­tie­tä pitkin

Kun Googlen karttapalvelusta hakee reittiä Kaukon koululta Lapin yliopistolle, saa ohjeeksi tällaisen vaihtoehdon. Kuvakaappaus on otettu 29.9.
Kun Googlen karttapalvelusta hakee reittiä Kaukon koululta Lapin yliopistolle, saa ohjeeksi tällaisen vaihtoehdon. Kuvakaappaus on otettu 29.9.
Kuva: Vasara, Veera

Googlen karttapalvelun mukaan Rovaniemellä pääsee siltaa pitkin Kemijoen yli Viirinkankaalta Paavalniemeen. Sekaannus juontanee paikalla talvisin joen ylitse paikalla kulkevaan jäätiehen.

Vaikka paikalliset tietävät, että silta Paavalniemeen on toistaiseksi jäänyt suunnitelmien tasolle, on virheellinen karttamerkintä johtanut harhaan matkailijoita ja muita ulkopaikkakuntalaisia.

– Kesän aikana Heinäkiven päässä on käynyt kääntymässä monen monta matkailuautoa ja välillä rekkojakin, kertoo Heinäkiven lähistöllä asuva, juttuvinkin toimitukseen soittanut Anneli Tervashonka.


– Kesän aikana Heinäkiven päässä on käynyt kääntymässä monen monta matkailuautoa ja välillä rekkojakin.
Anneli Tervashonka
Lähialueen asukas


Mistä johtuu, että kartassa on väärä tieto, Andrea Lewis Åkerman, Googlen viestintäpäällikkö Suomessa ja Ruotsissa?

– Käytämme useita eri lähteitä mallintamaan todellisia paikkoja. Lähteisiin lukeutuvat viralliset kolmansien osapuolten lähteet, käyttäjiltä saadut kommentit sekä Street View ja satelliittikuvat. Näiden avulla voidaan tarjota tarkka, ajan tasalla oleva kartta.

– Epätarkkuuksien kohdalla pyrimme ratkaisemaan tilanteen mahdollisimman nopeasti.

Mitä kannattaa tehdä, jos huomaa kartassa virheen?

– Kannustamme käyttäjiä aina ilmoittamaan, kun jokin on vialla, käyttämällä ”Ilmoita ongelmasta” -työkalua.

Uuden Rovaniemen toimitus käytti tätä toimintoa juttua tehdessään. Andrea Lewis Åkermanin mukaan päivityksen pitäisi olla pian nähtävissä karttapalvelussa.

Video: Näin Google opasti jäätielle

Google opasti virheellisesti Paavalniemen jäätielle
Video: Anssi Jokiranta


Onko virheellinen tieto sillasta tuttu, kaupungingeodeetti Pertti Onkalo Rovaniemen kaupungin paikkatieto- ja tonttipalveluista?

– Ei ole tämä tapaus, mutta välillä näitä tulee.

– Aikaisemmin meille tuli ilmoituksia muun muassa siitä, että Googlen kartassa pyörätie oli merkitty autotieksi. Meillä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tai taikaa käyttää resursseja ulkopuolisen palvelun korjaamiseen, vaan pyrimme pitämään Rovaniemen karttapalvelun ajan tasalla.

Googlen opastama reitti päättyy kesällä Kemijokeen. Talvisin joen yli kulkee jäätie. Kuva on Paavalniemen puolelta.
Googlen opastama reitti päättyy kesällä Kemijokeen. Talvisin joen yli kulkee jäätie. Kuva on Paavalniemen puolelta.
Kuva: Anssi Jokiranta

Joitakin uusia katuja Rovaniemellä ei löydy Googlen karttapalvelusta edelleenkään, vuosien päästä rakentamisesta.

– Esimerkiksi kaavamuutoksen tai uuden tien rakentamisen jälkeen tiedot eivät heti sinne päivity. Alkuaikoina Google on ostanutkin kaupungeiltakin karttatietoja, mutta ymmärtääkseni ei enää, Onkalo sanoo.

– Googlella olisi toki mahdollisuus myös käydä katsomassa tiedot kaikille avoimesta Rovaniemen kaupungin karttapalvelusta, Onkalo sanoo.