Päät­tä­jän päivä: Es­ko-Ju­ha­ni Tennilä halii vai­moaan nuk­ku­maan men­nes­sä

Heräsin... 8.15. Ensimmäiseksi aamulla kiskaisin verkkarit ja piikkipohjaiset kengät jalkaani sekä lämpimän takin päälleni ja kävin täyttämässä lintulaudan auringonkukansiemenillä ja hain saman tien kadun laidan postilaatikosta Lapin Kansan.

Aamiaisena... oli vaimon laittama luumu-kaurapuuro ja kahvin kanssa ruis-kauraleipäviipaleet lisukkeineen.

Työpäiväni... alkoi kello 10 kaupungintalolla valtuustoryhmien puheenjohtajien tapaamisella aiheenamme valtuustosopimuksen viilaaminen. Mukavaa, että yhdessä on päädytty selvittämään muun muassa kahden uimahalliin mallia.

Erimielisyydet... kuntapolitiikassa ovat väistämättömiä siksi, että osa meistä vaaleissa valituista edustaa pienituloisia ihmisiä, joille kunnalliset palvelut ovat erittäin tärkeitä. Osa päättäjistä taas edustaa vaurasta väkeä, joka voi ostaa tarvitsemansa palvelut markkinoilta.

Ärsyynnyin... ryhmäjohtajien palaverin jatkoksi pidetyssä kaupunginhallituksen iltakoulussa, jossa kuultiin muun muassa Ely-keskuksen virkailijoita. Kysyin heiltä, milloin sillä taholla havahdutaan ajamaan Ounasjoen itäpuolentieltä edelleen puuttuvaa kevyenliikenteen väylän rakentamista. Vastaus oli ympäripyöreää muminaa, joten joukkovoima on otettava taas kerran käyttöön tienvarren asukkaiden turvallisuuden parantamiseksi.

Ilahduin... kuuden maissa illalla kotiin tullessani makoisasta makkarakeiton tuoksusta!

Suunnittelen... hiihtokauden avausta tälle viikolle.

Ostin... lupakortin ensilumenladulle.

Harrastan... lukemisen ja kirjoittamisen lisäksi lumettomaan aikaan sauvakävelyä ja lumiseen aikaan hiihtelyä.

Muistan... kuinka iso asia poikasena oli päästä kotikylältä Ounasvaaran talvikisoihin näkemään maailman huippuhiihtäjiä ja OH:n omia huipputason mäkimiehiä kuten Antti Hyväristä ja Ensio Hyytiää . Muistot kisoista tulvahtivat elävinä mieleen, kun Leena Jääskeläinen esitteli Kaupungintalolla olevaa OH-näyttelyä.

Kotona... syötyämme ja juteltuamme päivän kulusta määräsin itseni iltasella päivän pitkän istumisen jatkoksi sauvakävelylenkille Kirkkolammelle. Saunan jälkeen katselimme vaimoni kanssa illalla tv-uutiset molemmilta pääkanavilta.

Iltalukemisena... minulla on nyt uudelleen synttärilahjana saatu Annikki Kariniemen Salakaato , joka on hyvää tekstiä. Romaanin jatkoksi luin vielä Pertti Niemisen runoja.

Huomenna... kokouksia ei ole ja paneudun uuteen kirjaani Siirtomaan kapinalliset , jossa esittelen Lapin asiaa eri aikoina rohkeasti ajaneita henkilöitä. Iltapäivällä viemme vaimon kanssa pihalta kilpaa talven tulon kanssa keräämämme roskat.

Tulevaisuudessa... toivon pitkää ikää ja terveyttä meille molemmille.

Nukkumaan mennessä... halitaan eikä nukkumattia tarvitse pitkään odotella.

Juttusarjassa Rovaniemen kaupunginhallituksen jäsenet kertovat arjestaan.
Kuka?

Esko-Juhani Tennilä

Ikä: 70

Työ: Entinen kansanedustaja, sosionomi, eläkkeellä

Puolue: Vasemmistoliitto

Tausta: Eduskunnassa 1975–2011 ja useita vaalikausia kaupunginvaltuustossa. Nyt kaupunginvaltuuston ja hallituksen jäsen, NeVen hallituksen jäsen, Lapin Sairaanhoitopiirin valtuuston varapuheenjohtaja.

Perhe: Eläkkeellä oleva vaimo Leena, lapset Arto, joka on ylilääkärinä Malmin päivystyssairaalassa Helsingissä, ja Tiina, joka on ohjaajana Kiipulan ammattiopistossa Hämeenlinnassa. Viisi lastenlasta.