Mainos

Ou­nas­vaa­ran Tal­vi­ki­sat syn­ty­vät va­paa­eh­tois­voi­min

Huhtikuun alussa järjestettävät Ounasvaaran Talvikisat ovat valtaisa ponnistus Ounasvaaran hiihtoseuralle, ja merkittävää osaa toteutuksessa näyttelee talkoolaisten työpanos. Kokeneiden talkoolaisten ryhmä toivottaakin myös uudet tekijät tervetulleiksi.

Talvikisojen päänäyttämö Hiihtostadion.
Talvikisojen päänäyttämö Hiihtostadion.

Ounasvaaran Hiihtoseuralla on 1.–3.4. edessään kunnioitettava haaste. Rakennettavana on Ounasvaaran Talvikisat, jotka toimivat samalla kolmen lajin: maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn SM-kisoina.

Urakka on melkoinen, etenkin kun muistetaan, että tapahtuma rakentuu pääosin vapaaehtoisten voimin. Kisojen talkoopäälliköt Jukka Mäyrä ja Juhani Huhtala suhtautuvat haasteeseen kuitenkin luottavaisin mielin.

– OH:laisilla on mittava kokemus kisajärjestämisestä, viimeisimpänä ponnistuksena maailman suurin suunnistustapahtuma Jukolan viesti, joka onnistuttiin järjestämään monien koronakoettelemusten jälkeen elokuussa 2021.

– Kokemusta tekemisestä löytyy, mutta uusia tekijöitä kaivataan aina lisää, talkoopäälliköt toteavat.

Talkoohengestä puhutaan katoavana luonnonvarana. Mutta onko vapaaehtoisen työpanoksen antaminen katoavaa kansanperinnettä?

– Todella isoja tapahtumia järjestetään vuosittain talkooporukoilla. Talkoohenki ei ole kadonnut tai katoamassa minnekään, mutta kyllä uudet ihmiset ovat talkooporukkaan erittäin tervetulleita, Mäyrä ja Huhtala sanovat.

Kokeneiden talkootekijöiden mukaan henkilökohtainen kontaktointi korostuu talkooväen rekrytoinnissa.

– Kyllä se perustuu pääosin talkoopäällikön henkilökohtaisiin yhteydenottoihin. Edellisissä SM-kisoissa 2019 soitin noin 70 puhelua ja paikalle tuli yli 40 talkoolaista. Sama toimintatapa oli vastaamassani Napapiiri-Jukolan talous- ja kassatoiminnoissa, Huhtala kertoo.

Kisan aikana tulospalvelun ja kuuluttamon työ on hektistä (kauimmasta lähimpään Jukka Mäyrä, Timo Saarenpää, Jukka Tervaskanto ja Jani Irvankoski).
Kisan aikana tulospalvelun ja kuuluttamon työ on hektistä (kauimmasta lähimpään Jukka Mäyrä, Timo Saarenpää, Jukka Tervaskanto ja Jani Irvankoski).

Talkoopäälliköt toivovatkin, että myös uusia tekijöitä saataisiin talkooporukkaan mukaan.

– Vuodesta toiseen aika pitkälti samoille ihmisille tulee soitettua ja houkuteltua talkoisiin. Olisi hyvä, että talkoorinkiä saataisiin nykyisestä laajennettua, Mäyrä sanoo.

Pisimpään kilpailuissa mukana olleet ovat aloittaneet 1970-luvulla. Tuomo Suhonen aloitti kuuluttajana Ounasvaaran Talvikisoissa vuonna 1977. Näihin tehtäviin hän päätyi sattumalta:

– Talvikisojen 1977 mäkiharjoituksissa ei ollut kuuluttajaa, ja sen aikainen kilpailunjohtaja Pentti Pelkonen antoi mikin ja sanoi, että otahan tehtävä haltuun. Siitä lähtien olen hoitanut kuulutusta niin talvikisoissa kuin muissakin mäkikisoissa.

– Tehtävän mielekkyys saa lähtemään mukaan vuodesta toiseen, Suhonen kertoo.

Osa talkooväestä on katsonut kisoja aiemmin urheilijan silmin. Oman hiihtouran jälkeen hiihdon maailmanmestari ja olympiamitalisti Pirjo Muranen (os. Manninen) on nähnyt monta kisatapahtumaa talkoolaisena.

– Urheilijana ei tiennyt, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon kisojen järjestelyissä. Tältä kantilta on erittäin mielenkiintoista seurata ja olla mukana luomassa onnistuneita kisoja. Entisenä urheilijana voi tuoda esille eri asioita, mitä olisi hyvä huomioida urheilijoiden kannalta, Muranen sanoo.

Talkoopäälliköiden mukaan erilaisia tekijöitä tarvitaan ja kaikki ovat tervetulleita.

– Kaikki apu on kisoissa tarpeen. Hiihtopuolella tehtäviä löytyy lipunmyynnistä stadionalueen rakentamiseen. Tarve kasvaa kisojen lähestyessä ja on suurimmillaan kisaviikonloppuna, mutta jo ennen sitä monenlaisia tekijöitä tarvitaan, Jukka Mäyrä kertoo.

Talvikisojen konkari Tuomo Suhonen työssään kuuluttajana.
Talvikisojen konkari Tuomo Suhonen työssään kuuluttajana.

Monelle urheilutapahtumat ovat tuttuja katsojan näkökulmasta. Talkoolaisena toiminen avaa kuitenkin kisoihin uuden näkökulman.

– Talkoolaisena hahmottaa kisatapahtuman täysin eri tavalla katsojaan verrattuna. Urheilijat ja urheilusuoritukset tulevat huomattavasti lähemmäs. Talkoolaisena pääseekin tietyllä tapaa kisojen kulissien taakse. Mahdollisuus kannattaa ehdottomasti hyödyntää, Mäyrä ja Huhtala kannustavat.

Talkooporukaan voi ilmoittautua mukaan Talvikisojen internetsivuilla sekä talkoopäälliköiden tai OH:n toimiston kautta. Kisoja edeltävillä viikoilla talkoisiin kokoonnutaan joka keskiviikko kello 17 hiihtostadionilla. Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua myös suoraan näissä talkoissa.