siitepöly: Koivun sii­te­pö­ly vaivaa jo La­pis­sa­kin, mutta voi­mak­kain vaihe on vielä edessä

tulvat: Kaa­re­su­van­nos­sa tulviva Muo­nion­jo­ki saattaa kat­kais­ta Ruotsin ra­ja­tien maa­nan­tai­na tai tiis­tai­na

Oulun pyyk­ki­tu­pa­rais­kauk­ses­ta 4,5 vuotta van­keut­ta – 85-vuo­tias nainen rais­kat­tiin ko­ti­ta­los­saan

Oulun käräjäoikeus on antanut tuomionsa oululaisen taloyhtiön pyykkituvassa tapahtuneesta seksuaalirikoksesta.

Raiskauksesta epäilty mies peitti oikeudessa kasvonsa kommandopipolla. Syytettyä olevaa miestä avusti oikeudessa varatuomari Matti Sarkkinen (vas.).
Raiskauksesta epäilty mies peitti oikeudessa kasvonsa kommandopipolla. Syytettyä olevaa miestä avusti oikeudessa varatuomari Matti Sarkkinen (vas.).
Kuva: Susanna Kemppainen

Käräjäoikeus on tuominnut Nahom Hagosin 4,5 vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä raiskauksesta.

Vuonna 1996 syntynyt Hagos raiskasi 85-vuotiaan naisen pyykkituvassa viime lokakuun puolivälissä.

Hän kohtasi naisen pyykkituvassa, otti käteensä veitsen ja työnsi naisen kuivaushuoneeseen samalla kun hän piteli kättään tämän suun edessä estäen huutamasta.

Kuivaushuoneessa mies kaatoi naisen maahan, riisui, kosketteli tätä ja oli sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan.

"Osoittaa suurta syyllisyyttä"

Käräjäoikeuden mukaan teko oli yllätyksellinen ja siinä käytettiin teräasetta. Sen mielestä raiskaus oli kokonaisuutena arvostellen törkeä, sillä uhri oli puolustuskyvyttömässä asemassa.

– Teko on tapahtunut paikassa, jonka tulisi kuulua ikäihmisen turvalliseen elämänpiiriin, tuomiossa todetaan.

Mies otettiin kiinni teon jälkeen tapahtumapaikan läheisyydestä. Uhrille aiheutui teosta muun muassa kipua, mustelmia ja kylkiluun murtuma. Hän joutui olemaan sairaalahoidossa kaksi viikkoa ja syömään vahvoja särkylääkkeitä.

– Teon kohdistaminen tuntemattomaan, puolustuskyvyttömään ja iäkkääseen vanhukseen tämän kotitalossa, jossa hänen pitäisi pystyä liikkumaan turvallisesti ja ilman vakavan rikoksen uhkaa, osoittaa vastaajassa suurta syyllisyyttä, oikeus perustelee valitsemaansa rangaistusta.

Tuomittu määrättiin maksamaan uhrilleen erilaisia korvauksia yhteensä lähes 12 000 euroa. Tämä vaati yli 23 000 euron suuruista summaa.

Uhrin henkilöllisyys ja oikeudenkäyntiasiakirjat haastehakemusta lukuunottamatta on määrätty salassapidettäväksi 60 vuoden ajaksi. Oikeus kertoi antamastaan tuomiosta julkisella selosteella perjantaina.