Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Pääkirjoitus: Vii­mei­nen­kin hy­väk­syi, Na­to-kat­se nyt pi­kai­ses­ti Suomen rooliin puo­lus­tus­lii­tos­sa

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Oulun Kärp­pien mil­joo­na­mie­his­tö romahti ke­sä­lo­mal­le

Oulu
Oulun Kärppien päävalmentajan Lauri Marjamäen (oik.) ilme kertoo ottelun koko kuvan kotijoukkueen osalta.
Oulun Kärppien päävalmentajan Lauri Marjamäen (oik.) ilme kertoo ottelun koko kuvan kotijoukkueen osalta.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Yksi kotimaisen miesten jääkiekkoliigan 2000-luvun kovimmista järkytyksistä koettiin torstaina Oulussa. Neljällä miljoonalla eurolla mestaruusmielessä rakennetun Kärppien ennätyskalliin joukkueen kausi päättyi jo ennen puolivälieriä tappioon KooKoolle maalein 0–5.

Runkosarjassa kymmenenneksi sijoittunut kouvolalaisjoukkue otti vasta 2000-luvun kolmannen liigavoittonsa Oulussa ja selviytyi voitoin 2–1 puolivälieriin. Kouvolalaisille tuli kiire perjantaiksi Tapparan vieraaksi Tampereelle.

– Aika hieno homma olla ainakin eurollisesti näin kova altavastaaja ja hoitaa homma tällä tyylillä katkopelissä. Paljon on videolta katseltu, miten siitä Kärppien trapista mennään läpi, kommentoi KooKoon naurettavan helpon toisen maalin tehnyt mäntsäläläislähtöinen puolustaja Juho Rautanen.

Rautanen, 25, on ottanut tällä kaudella harppauksen vajaan 17 minuutin keskiarvopelaajasta yli 21 minuutin urakkamieheksi. Runkosarjassa Rautasen tehopisteet 3+15 tarkoittivat yhden kauden piste-ennätyksensä tuplaantumista.

Kärppien pelaajille kertyy lentopisteitä jo yhden kauden aikana kultakortin verran, mutta KooKoon ohjelmassa olivat vasta tällä viikolla seuran ensimmäiset liigapeleihin lentäen tehdyt pelimatkat.

– Olen saanut vastuuta paljon lisää, joten kiekollinen pelini on kehittynyt. Matkat ovat taittuneet tällä viikolla kivasti, kun olemme päässeet lentämään. Pitää kai harkita Finnairin jäsenkortin hommaamista, naurahti Tampereella asunnon omistava ex-tapparalainen Rautanen.

KooKoon maalilla Panelian Raikkaan kasvatti Oskari Setänen, 28, torjui ensimmäisen nollapelinsä pudotuspeleissä.

TPS:n Teemu Kivihalme oli torstaina todella lähellä hiljentää porilaisyleisön metelin tämän kauden osalta. Hän vei TPS:n kolmannen erän alun 1–0-maalillaan johtoon, kiinni jääkiekkoliigan puolivälieräpaikkaan.

Ässien Derek Barach kuitenkin räjäytti Isomäki-areenan mylvintään, jota ei ole kuultu Porissa hetkeen. Se oli kuitenkin vain esimakua tulevasta, kun kapteeni Jesse Joensuu ohjasi Aleksi Heimosalmen siniviivavedon sisään.

Ottelu päättyi Ässien 2–1-voittoon, ja porilaiset jatkavat kauttaan puolivälierissä Tampereen Ilvestä vastaan pudotettuaan TPS:n jatkosta voitoin 2–1.

– Tiesimme, että TPS:aa vastaan meidän on pystyttävä aivan parhaimpaamme. Kolmannessa erässä kun jännitti, yritin vain psyykata joukkuetta, että kun antaa taklauksia ja laukauksia, se riittää, Joensuu totesi.

– Iso on pettymys. Me otimme liikaa jäähyjä, emmekä kyenneet itse hyödyntämään paikkojamme. Se on ollut syntinä vähän koko kauden ajan. Kaikki mahdollisuudet meilläkin oli mennä jatkoon, mutta hyökkäyspelimme ei ollut riittävää, TPS:n päävalmentaja Jussi Ahokas harmitteli.

Ässien ensimmäisen pudotuspelikierroksen yleisöennätys meni jälleen uusiksi. Loppuunmyyty Isomäki-areena veti 6 150 katsojaa.

– Kun yleisö tuolla tavalla mylvii, ei TPS-pakin ole kiva hakea kiekkoja kulmasta, Joensuu kiitteli ennätysyleisön merkitystä.

Liiga, pudotuspelien 1. kierroksen 2/3 ottelut (2 voitolla jatkoon):

Kärpät–KooKoo 0–5 (0–2, 0–3, 0–0)

KooKoo puolivälieriin otteluvoitoin 2–1.

Ässät–TPS 2–1 (0–0, 0–0, 2–1)

Ässät puolivälieriin otteluvoitoin 2–1.

Seuraavat ottelut, puolivälierät: 17. 3. Tappara–KooKoo, Pelicans–KalPa, 18. 3. Ilves–Ässät, KalPa–Pelicans, Lukko–HIFK.