Mainos

Ou­lais­ten asuk­kaat luovat kult­tuu­ri­elä­män yhdessä

Oulaisten kaupungin kulttuuritoiminta on poikkeuksellisen elävää ja laaja-alaista. Musiikin, teatterin ja tanssin ohella vaalitaan perinteisen työnteon ja työkoneiden kulttuuriperintöä, jonka huipentumana on 20 000 kävijän Weteraanikonepäivät heinäkuussa.

-

Suomea kutsutaan toisinaan yhdistysten luvatuksi maaksi, eikä Oulaisten kaupunki tee tähän yli sadan toimivan yhdistyksen joukollaan poikkeusta. Oulaisissa järjestettävät, 20 000 kävijää keräävät Weteraanikonepäivät ovat niinikään yhdistystoiminnan juhlaa. Kun joukko ihmisiä hurahtaa heitä yhdistävään asiaan, muutaman koneen kunnostamisesta voi syntyä vuosien saatossa kokonainen elämäntapa.

Oulaisten kulttuurituottaja Tuula Aitto-oja on yksi Weteraanikonepäivien taustalta löytyvän Wanha Woima ry:n vetäjistä. Hän kertoo, että nyt valtakunnallisesti kiinnostavan perinnetapahtuman kivijalkana on muutaman maatilan isännän innostus maamoottoreiden kunnostamiseen. Ne toimivat ennen sähköistymistä monipuolisina voimanlähteinä maaseudulla. Kävi ilmi, että maamoottorit vetosivat laajaan yleisöön ja pian koneiden ympärille perustettiin yhdistys.

Vuonna 1994 Törmänhovin tilauskartanon yrittäjä Ulla Alvari kutsui koneet esille tilan edustalle. Nyt yhdistys toimii kartanon naapurissa Oulaisten kaupungin vuokraamalla seitsemän hehtaarin tontilla. Koneille on rakennettu esittelyhalleja, minkä lisäksi tontilla on lukuisia paikalle pelastettuja hirsirakennuksia: sepän paja, savusauna, aittoja, perinnetaloja ja kokonainen kyläkoulu.

– Toiminnassa vaalitaan koneiden lisäksi myös aineetonta kulttuuriperinnön siirtämistä. Weteraanikonepäivillä on useita työnäytöksiä ja opetustilaisuuksia seppien ja pläkkyrin töiden lisäksi kirjansidonnasta sekä pärevakkojen ja puukkojen tekemisestä.

Naisvoimaa ja nostalgiaa

Tänä kesänä paikalle on tulossa myös kalannahkojen käsittelijä. Naiswoima-toiminta on kiinteä osa yhdistyksen toimintaa ja Weteraanikoneiden lomassa esillä on naisten arkea entisaikoina: kodin arkea ja juhlapäiviä. Kouluun rakennetaan lasten elämää käsittelevä näyttely, joten nostalgiannälkäisille riittää runsaasti tutustuttavaa.

Aitto-oja painottaa, että suurtapahtuma järjestetään talkoovoimin ja usean yhdistyksen voimin. Weteraanikonepäiviä on mukana tekemässä 10-20 eri yhdistystä.

– Tämä on meidän kaikkien juttu. Pienen paikkakunnan etuja on se, että ihmiset innostuvat tekemään yhdessä ja näin saadaan aikaan paljon enemmän kuin vain yhden yhdistyksen voimin. Se tuo Oulaisiin vanhaa voimaa.

Musiikkia arkena ja juhlapäivinä

Yhteistyö ja kaupunkilaisten tiivis osallisuus sekä järjestämisessä että harrastamisessa on luonut Oulaisiin kattavan kulttuurityön verkoston. Kuoroissa on yhteensä 160 laulajaa, kaupungista löytyy puhallinorkesteri ja Oulaisilla on 65 paikkaa Jokilaaksojen musiikkiopistossa. Jokihelmen opisto järjestää kuvataiteen ja tanssin taiteen perusopetusta.

– Kulttuurilla on pitkät perinteet Oulaisissa. Nyt kaupunkiin tulee paluumuuttajina ihmisiä, jotka ovat opiskelleet toisaalla ja palaavat nyt kotikaupunkiin, missä toimivat itse opettajina ja ohjaajina. Intohimoiset, sydämellä toimivat ihmiset ovat meidän suuri voimavaramme.

Jokilaaksojen musiikkiopisto on oulastelaislähtöisen viulistin ja suomalaisen barokkiorkesteri FiBO:n taiteellisen johtajan Antti Tikkasen uran alkupiste. Tikkanen, Minna Pensola (viulu) ja Anna Laakso (piano) esiintyvät Kesäillan säveliä –musiikkitilaisuuden avajaisissa Oulaisten seurakuntakodilla 26. kesäkuuta. Tapahtumasarja jatkuu jokaisena keskiviikkona klo 18 aina 17. elokuuta saakka.

Oulaisten musiikkivuosi huipentuu Oulaisten Musiikkiviikkoihin 27.10.-17.11. Jo 33. kerran järjestettävillä Oulaisten Musiikkiviikoilla klassinen musiikki kohtaa jazzin, kansanmusiikin ja lastenmusiikin niiden kärkinimien esittämänä. Kolmen viikon aikana järjestetään vuosittain 12-14 konserttia, joita saapuu kuuntelemaan noin 3500-4500 musiikin ystävää.

– Konsertit katkaisevat pimeän syksyn ja ne myydäänkin tavallisesti loppuun. Ihmiset odottavat, että saamme kokea täällä Oulaisissa niin erilaista musiikkia ammattilaisten esittämänä.

-

Tulossa olevia tapahtumia Oulaisissa:

8.6. Avoimet kylät – päivä Oulaisten kylillä

5. – 7.7. 27. Waltakunnalliset Weteraanikonepäivät

20.7. Motoristikirkko ja 1970- ja 80-luvuilla Oulaisissa nuoruuttaan viettäneiden kokoontuminen

24. – 25.7. Oulaisten XXXVI markkinat

10.7. – 4.8. klo 12-18 museo, perinnekeskus ja Oulaskankaan museo avoinna

29.6. – 18.8. Väinölänrannan kesäteatterissa ”Kahden naisen putkiremppa”

22. – 23.6. Matkanivan ns:n kesäteatterissa ”Kaikki sanoo tahdon”

• Taidetalo Väinölä avoinna kesäkuussa ja elokuussa, heinäkuun suljettu

• Penttilän kesässä yhteislaulua, koko perheen teatteria ja musiikkia

Tutustu Oulaisten kaupunkiin tarkemmin juttusarjan muissa osissa, katso alla oleva video tai vieraile kaupungin verkkosivuilla www.oulainen.fi

Oulaisten kaupunki - 4min4sek - 09012019 from Kaleva on Vimeo.