Os­tos­ta­vat muut­tu­vat

Itsepalvelukassat on Kemin Citymarketissa ainakin toistaiseksi otettu pois käytöstä.
Itsepalvelukassat on Kemin Citymarketissa ainakin toistaiseksi otettu pois käytöstä.
Kuva: Jouni Valikainen
Koronaviruksen torjumiseksi pitäisi välttää turhia kontakteja. Miksi ihmeessä sitten Kemin Citymarketin itsepalvelukassalle ei pääse maksamaan, Citymarketin kauppias Hannu Rantala?

1 Olemme keskittäneet maksamista kassoille ja pidämme itsepalvelukassoja auki tarvittaessa ja tilanteen mukaan. Hiljaisempina aikoina asiakkaita palvelevat varsinaiset kassat. Varsinaisilla kassoilla pystymme paremmin huomioimaan esimerkiksi sen, että asiakkaat noudattavat turvavälejä. Varsinaisilla kassoilla työntekijän ja asiakkaan väliin on laitettu myös pleksi.

Joko ihmiset oppivat käyttämään itsepalvelukassoja ennen kuin päätitte sulkea ne?

2 Asiakkailla on ollut pieni kynnys ja jännitys asioida itsepalvelukassalla, mutta pikkuhiljaa asiakasmäärät ovat sielläkin lisääntyneet. Kun avustaja on pari kertaa neuvonut miten toimitaan, niin asiakkaat ovat huomanneet, kuinka kätevä tämä tapa on.

Ovatko itsepalvelukassojen lukumäärä lisääntymässä?

3 Näin ainakin maailmalla on tapahtunut ja meilläkin luonnollisesti seurataan tilannetta. Luentajärjestelmät kehittyvät koko ajan ja jatkossa on mahdollista, että lukijalaite lukee yhdellä kertaa koko korin sisällön. Kehitteillä on sellainen koodi, mistä lukija tunnistaa myös alennusprosentit. Tällä hetkellä avustajan pitää erikseen merkitä tuotteeseen alennus. Toki myös perinteiset kassapalvelut säilyvät jatkossakin, sillä kaikki asiakkaat eivät halua käyttää itsepalvelukassaa.

Tarkoittaako tämä myös sitä, että kauppaa tehdään jatkossa vähemmällä henkilökunnalla?

4 Ei todellakaan tarkoita. Kaupassa ei tekeminen lopu ja aina tarvitaan tekeviä käsipareja. Käsiparit siirtyvät vain eri tehtäviin. Aloitimme kaksi viikkoa sitten ruuan verkkomyynnin ja sen suosio räjähti käsiin. Tiesin, että verkkokauppa lähtee mukavasti käyntiin, mutta sen suosio pääsi yllättämään. Tuotteiden kerääminen vaatii paljon käsityötä.

Miten asiakkaat saavat itsellensä tilaamansa ostokset?

5 He voivat hakea meidän keräämät ostokset parkkihallista merkein osoitetuista paikoista. Tuotteet voi tilata myös kotiovelle saakka. Teemme yhteistyötä Kemin Taksipalvelun kanssa, joka toimittaa tuotteet asiakkaalle. Tämä on mielekästä yhteistyötä kahden paikallisen yrityksen kesken. Keräilyn hinta on plussakorttia käyttäville 4.90. Kotiinkuljetus maksaa Kemin kaupungin alueella 12.90.