Mainos

Onko tässä Suomen tuorein lo­hi­fi­lee? ”Eilen nos­tet­tu nor­ja­lai­nen lohi on myyn­nis­sä tänään ympäri Lapin”

Ylpeästi lappilainen Kalaliike Hast on alansa vanhimpia jopa koko Suomen mittakaavassa. Perheyrityksessä kokemusta on kertynyt jo yli 60 vuoden ajalta.

Kalaliike Hastin ongelma on liian tuore Norjanlohi. ”Kalan liha on niin kiinteää, ettei ruodonpoistoyksiköt kykene kaikkia ruotoja irrottamaan, vaan niitä katkeaa lohifileen sisään”, Jouni Hast kertoo ja toteaa perään: ”Ongelmahan on meille positiivinen. Ei tätä tuoreusongelmaa ole etelän kalatukkureilla.” Kuvassa työntekijä Sakari Hast.
Kalaliike Hastin ongelma on liian tuore Norjanlohi. ”Kalan liha on niin kiinteää, ettei ruodonpoistoyksiköt kykene kaikkia ruotoja irrottamaan, vaan niitä katkeaa lohifileen sisään”, Jouni Hast kertoo ja toteaa perään: ”Ongelmahan on meille positiivinen. Ei tätä tuoreusongelmaa ole etelän kalatukkureilla.” Kuvassa työntekijä Sakari Hast.

Torniossa jalostettu kala ei reissaa rengasmatkalla ympäri Suomen vaan saapuu kalatiskeille lyhintä mahdollista reittiä joka päivä.

– Lohifileidemme vakuumipaketeista löytyy aina valmistuspäivä sekä viimeinen käyttöpäivä. Haluamme kuluttajan tietävän kuinka tuoretta myytävä kala on. Meillä ole tarvetta piilotella tietoa, joka on saatavilla hyvin helposti, Kalaliike Hastin yrittäjät ja veljekset Jouni ja Jouko Hast kertovat.

– Jäämeren tuoksu on ihan kiva Norjassa vuonon rannalla, mutta vakuumipaketista en sitä halua haistella, toteaa Jouni Hast hymyssä suin.

Kalaliike Hast valmistelee kalat viimeisimmän päälle. ”Norjasta tulevan lohen fileeraamme ja lopuksi pakkaamme paikan päällä asiakkaan tarpeen mukaan.” Yrityksen oma jakelutoiminta pitää huolen siitä, että tuotteet ovat aina ajallaan ja todella tuoreena asiakkaiden luona.
Kalaliike Hast valmistelee kalat viimeisimmän päälle. ”Norjasta tulevan lohen fileeraamme ja lopuksi pakkaamme paikan päällä asiakkaan tarpeen mukaan.” Yrityksen oma jakelutoiminta pitää huolen siitä, että tuotteet ovat aina ajallaan ja todella tuoreena asiakkaiden luona.

Todella tuoretta

Norjalainen lohi matkustaa reilun kahdeksan tunnin ajan, kunnes se saapuu Torniossa sijaitsevan Kalaliike Hastin tiloihin. Aamulla ennen kukonkiekaisua fileeraus ja jalostuslinjastot käynnistyvät. Jo puolenpäivän aikoihin kauppiaat saavat tuoretta kalaa ja kalajalosteita päivän myyntiin.

Lapissa jakelu tapahtuu pääasiassa Kalaliike Hastin omalla kylmäkuljetuskalustolla, joka omalta osaltaan takaa katkeamattoman kylmäketjun ja laadun.

– Jakelun yhteydessä keräämme ympäri Lappia olevilta sopimuskalastajilta ja kalankasvattajilta päivän kalasaalit ja jakelemme ne asiakkaille suoraan kylmähuoneisiin laadun takaamiseksi.

Tuoreet lohifileet ja kalajalosteet saapuvat myyntiin kauppojen kalatiskeille heti valmistuksesta. Useita päiviä vaativaa logistiikkaa tai puskurivarastoja ei tarvita.

– Kun kauppiaat tilaavat tuotteensa meiltä, he voivat luottaa 100% kalatuotteidemme laatuun ja tuoreuteen, veljekset painottavat.

– Meidän kalamme eivät käy rengasmatkalla Etelä-Suomessa vaan löytävät lyhimmän reitin suoraan kauppojen, kuluttajien ja muiden käytettäväksi. Olemme pienentäneet hiilijalanjälkemme minimiin ja näin säästämme Lapin luontoa tuleville sukupolville. Tuotamme muuan muassa sähköä ja kuumaa vettä aurinkoenergialla.

– Mitä luonnosta otamme niin sen pitää olla tasapainossa sen kanssa mitä luontoon jätämme, Jouko Hast summaa.

Jouko Hast haluaa muistuttaa myös kalan säilytyslämpötilasta henkilöautossa, jossa voi kesällä olla hetkessä jopa viisikymmentä astetta lämmintä. ”Kaikki elintarvikkeet pitää säilyttää aina kylmässä.”
Jouko Hast haluaa muistuttaa myös kalan säilytyslämpötilasta henkilöautossa, jossa voi kesällä olla hetkessä jopa viisikymmentä astetta lämmintä. ”Kaikki elintarvikkeet pitää säilyttää aina kylmässä.”

Kattava valikoima

Veljesten pyörittämä Kalaliike Hast on alan vanhimpia ja perinteikkäimpiä kalaliikkeitä Suomessa. Yrityksen taival alkoi jo vuonna 1959, jolloin Joukon ja Jounin isä aloitti toiminnan kalakauppiaana.

Kolmas sukupolvi on myös mukana toiminnassa ja tulevaisuus näyttää lupaavalta.

– Vuosien varrella toimintamme on kasvanut hitaasti, mutta varmasti. Olemme toimineet nykyisissä tiloissamme yli 30 vuoden ajan. Meiltä löytyy täältä jalostamo, savustamo sekä kylmäsavustamo. Työllistämme tällä hetkellä 15 paikallista työntekijää, Jouko ja Jouni kertovat.

Kalaliike Hast tarjoaa kattavan valikoiman meren, jokien ja järvien herkkuja Pohjois-Suomen, Pohjois-Norjan ja Pohjois-Ruotsinkin vesistöistä.

– Kuluttaja voi ostaa aidosti Lapissa valmistettua tuoretta kalaa ja kalajalosteita niin kaupoista kuin ravintoloista. 

– Tarjoamme kalasta vain parasta.