kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

"On Iivon kanssa toi­vot­tu, että joskus sat­tui­si sel­lai­nen päivä, että mo­lem­mat voit­taa. Kerran oli lähellä ja nyt se sitten vihdoin saa­tiin", Kerttu Nis­ka­nen rie­muit­si

Lenzerheide/Helsinki
Iivo Niskanen hallitsi miesten kisaa alusta loppuun.
Iivo Niskanen hallitsi miesten kisaa alusta loppuun.
Kuva: PETER SCHNEIDER

Suomalaisen maastohiihdon supersisarukset Kerttu Niskanen ja pikkuveljensä Iivo Niskanen juhlivat Sveitsin Lenzerheidessä keskiviikkona, kun Kerttu nousi vaikuttavalla loppuosuudella naisten 10 kilometrin perinteisen ykköseksi ja Iivo hallitsi miesten 15 kilometrin perinteistä maaliin asti. Kummankin voitto oli yhtälailla ylivoimainen.

Sisarusten kärkisijat, saati voitot, samana päivänä ovat erittäin harvinaista herkkua maastohiihdossakin. Niskasille Lenzerheiden lumipyryinen päivä oli todellakin historiallinen täysosuma.

– Oli kyllä loistava päivä, hiihto tuntui hyvältä ja sukset toimi. Raskas pitopohjakeli, mutta onneksi meidän huolto onnistui täydellisesti. Joukkueen panos oli loistava, ja itselle hyvin tärkeä päivä. Viime talven vastoinkäymisten jälkeen tämä tuntuu enemmän kuin voitolta, Kerttu Niskanen riemuitsi tiedotteessa.

– Ja vielä se, että velipoika voittaa! Tämä oli meidän perheen päivä. On Iivon kanssa toivottu, että joskus sattuisi sellainen päivä, että molemmat voittaa. Kerran oli lähellä (Cognessa 2019), ja nyt se sitten vihdoin saatiin. Olen onnellinen, hyvin onnellinen.

Kerttu Niskanen tuuletti railakkaasti uransa kolmatta maailmancupin osakilpailun voittoa.
Kerttu Niskanen tuuletti railakkaasti uransa kolmatta maailmancupin osakilpailun voittoa.
Kuva: PETER SCHNEIDER

Siskon voitto hermostutti

Pikkuveli tietenkin huomasi isosiskon voiton ennen omaa starttia.

– Itse asiassa vähän hermostutti, kun huomasin siskon voittavan, Iivo Niskanen velmuili.

– Uskomaton päivä perheellemme. Tuplavoitto lämmittää mieltä.

Niskanen jätti venäläishirmu Aleksandr Bolshunovin yli 19 sekunnin päähän, ja aina vaaralliset norjalaiset Pål Golberg ja Johannes Hösflot Kläbo taipuivat 25 ja 34 sekuntia.

– Oma hiihto tuntui ihan hyvältä koko ajan, ei isompaa probleemaa. Pystyin tekemään sellaisen suorituksen kuin halusinkin.

Vieremällä juhlittiin

Sisarusten liitäessä ladulla oli Niskasten kotona Vieremällä tunteiden vuoristorataa.

– Huikea homma! Kyyneleet tulivat, väkisinkin, Kertun ja Iivon äiti Tarja Niskanen kuvaili STT:lle.

Kertulle voitto on uran kolmas maailmancupissa, Iivolle seitsemäs. Samaan päivään ensimmäinen, ja yllättävä. Ja tietenkin niin jännittävä.

– Kerttu oli tosi yllätys, Iivolta vähän tätä odotettiinkin. Ja nyt sitten saa olla molempien puolesta iloinen, äiti-Tarja sanoi ylpeänä.

– Sai todella jännittää (Kerttua), väliaikoja tuli niin jälkijunassa. Jännitti koko ajan, että miten jaksaa, äiti naurahti vielä.

Tuplavoitto maailman ainakin tämän päivän parhaille perinteisille Niskasille sai tietenkin myös suut makeaksi.

– Kakkukahvit justiinsa herkuteltiin. Eikä tässä ole viesteihin ehditty vielä vastata, onnitteluja on piisannut, Tarja Niskanen kertoi.

Kerttu on Tourin kokonaistilanteessa kärjessä 29 sekunnin erolla USA:n Jessie Digginsiin. Iivo nousi kolmanneksi, 36 sekunnin päähän kärkisijaa pitävästä Kläbosta. Tour jatkuu perjantaina vapaan yhteislähdöillä viime talven MM-näyttämöllä Saksan Oberstdorfissa.

On Iivon kanssa toivottu, että joskus sattuisi sellainen päivä, että molemmat voittaa. Kerran oli lähellä (Cognessa 2019), ja nyt se sitten vihdoin saatiin.
Kerttu Niskanen