Omin käsin tehtyjä ai­nut­laa­tui­sia viinejä – Lasse Hil­tu­nen on nos­ta­nut jou­si­am­mun­nan har­ras­ta­mi­sen ja kil­pai­le­mi­sen yhdellä tasolla ylös­päin

Nahkatyöt voi värjätä esimerkiksi vesiväreillä tai tussilla.
-
Kuva: Jouni Valikainen

Maksniemeläisen Lasse Hiltusen  nuolikoteloa eli viiniä koristavat big five -lajiston eläimet eli leijona, puhveli, norsu, sarvikuono ja leopardi. Big five on vanha metsästystermi, jonka suurriistan metsästäjät ottivat ensimmäisenä käyttöön. Sitä käytetään myös eläinten bongaamiseen safarilla.

Hiltunen on työstänyt useaan tekemäänsä viiniin juuri eläinaiheisia kuvia. Eläimillä ja jousiammunnalla löytyy historiallinen yhteys.

– Se on varmaa, että tekemäni viinit ovat ainutlaatuisia. Niitä on vain yksi samanlainen. Muutama Pohjan Jousen seurakaveri on halunnut minulta myös itselleen nahkaisen koristellun viinin. On niitä mennyt Pelloonkin, mutta tämä viinien teko on minulle ainoastaan miellyttävä harrastus, Lasse Hiltunen kertoo.

Viinien eläin- ja luontoaiheet Hiltunen löytää netistä. Sieltä hän tulostaa ne paperille ja työstää nahkaan. Nahat hän on hankkinut Kemin Nahkatarvikkeelta.

– Niin hyvä taiteilija en ole, että voisin tehdä eläinkuviot suoraan nahkaan.

Kuviot omassa viinissä ovat kieltämättä komeita. Rima on korkealla, jotta viini pääsisi yleisön nähtäväksi.

– Itsekritiikkini on korkealla. Täältä pöytälaatikosta löytyy harjoituskappaleita.

Lasse Hiltusen tekemä nuolikotelo ei valmistu hetkessä.

– Pähkäilyjen kanssa siihen menee 30-40 työtuntia. Ei näillä hommilla palkoille päästä, mutta näin eläkkeellä teen näitä nahkatöitä lähinnä omaksi iloksi. Saapahan värkätä jotakin. En käytä töissäni nahkaompelukonetta enkä aio opetellakaan sen käyttöä. Homma pysyy näin hyvin pienimuotoisena, Hiltunen naurahtaa.

Viinien lisäksi Hiltusen yksilöllinen käden jälki näkyy esimerkiksi nahkavöissä.

Tuotteitaan mies ei ole liiemmin kaupitellut. Ei ainakaan vielä. Pitkäjousiammuntaan erikoistunut Pekka Jalkanen  aikoo järjestää Levillä 2022 ison maastoammuntakisan, missä Hiltunenkin aikoo olla mukana.

– Sinne tulee ympäri Eurooppaa iso määrä kilpailijoita. Nahkatyöni voisivat kiinnostaa maastoammuntaan keskittyneitä ihmisiä.

Lasse Hiltusen veistämät pöllöt viihtyvät pihakelossa.
Lasse Hiltusen veistämät pöllöt viihtyvät pihakelossa.
Kuva: Jouni Valikainen

Lasse Hiltusen käsissä taipuu muukin kuin nahka. Tallin seinustalla roikkuvat  lumikengät, jotka Hiltunen teki yhdessä Kauno Lipposen kanssa. Niissä on käytetty saarnia, siteissä nahkaa ja verkossa jousipyssyn jännelankaa.

– Lankaa meni lumikenkiin noin kaksi kilometriä. Jännelanka on siinä mielessä hyvä materiaali, että se ei pistä hanttiin, kun kenkä nousee lumesta. Näillä on hyvä kävellä höttyrälumessakin.

Hiltusen pihalla on pari keloa, joita koristaa eläinkuviot. Onpa jousiammunnalla leipänsä tai paremminkin lihansa aikoinaan tienannut intiaanikin päässyt koristamaan keloa.

– Ennen viimeistelyä tein alkutyön moottorisahalla.

Veitsiluodossa kasvanut Lasse Hiltunen sai käsillä tekemisen taidon veren perintönä isältään ja isoisältään.

Hiltusen verstaan seinustalla roikkuu useampi toinen toistaan komeampi nahkainen nuolikotelo. Miehen mielessä on käynyt jo siirtyminen seuraavaan käsityöharrastukseen.

Aiemmin Hiltunen on maalannut tauluja ja jatkossa nahkatyökalu voi vaihtua kynäruiskuun.

–2000-luvun alussa maalasin pariin autoon eläin- ja luontokuvioita. Pienen maasturin konepellissä lensi pöllö jänis kynsissään, toista ovea koristeli hirvi ja toista perhokalastaja. 19 vuoden jälkeen voisi harkita kynäruiskutöitä, Lasse Hiltunen suunnittelee.