Saamelaiskäräjävaalit: Ään­ten­las­ken­ta on alkanut – en­sim­mäi­set epä­vi­ral­li­set tu­lok­set il­moi­te­taan tiis­tai­aa­mu­na

Tietomurto: Satojen Lapin hy­vin­voin­ti­alueen asiak­kai­den tietoja on saat­ta­nut joutua vääriin käsiin – koskee in­kon­ti­nens­si- ja dia­be­tes­tuot­tei­den ko­tiin­kul­je­tus­pal­ve­lun asiak­kai­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Olym­pia­paik­ka Arvi Sa­vo­lai­sen tavoite MM-mols­kil­la

Belgradin MM-paineissa olympiapaikkoja on jaossa viisi kutakin sarjaa kohti.

Arvi Savolaine on Suomen valttikortteja MM-molskilla Belgradissa.
Arvi Savolaine on Suomen valttikortteja MM-molskilla Belgradissa.
Kuva: UWW

Väkivahva edustuspainija Arvi Savolainen ehtii ottamaan palautusjuomapullostaan vain lyhyen huikan, kun häntä koputetaan keskivartaloon. Taas yksi raamikas treenivastustaja tahtoo ähnätä nimenomaan Savolaisen kanssa. Paikka on Kuortaneen urheiluopiston päähalli, jossa Belgradin MM-kisojen viimeistelyleirillä temmelsi reilun viikon ajan 120 painijaa 19 maasta.

Savolainen matkaa suomalaisittain torstaina alkaviin MM-kisoihin Serbian Belgradiin neljän muun kreikkalais-roomalaisen painimuodon suomalaispainijan kanssa. Savolainen tietää MM-painien tärkeyden: Belgradissa ei taistella vain MM-mitaleista, vaan myös olympiapaikoista Pariisiin. Ensi kesän viiden renkaan kisoihin on jaossa viisi maapaikkaa kutakin sarjaa kohti.

– Jos en saa mitalia, en ole siitä kauhean pettynyt, mutta jos olympiapaikka menee sivu suun, se harmittaa. Olympiakisat ovat myös painijalle suurin ja mahtavin kisatapahtuma, 97-kiloisissa painiva Savolainen sanoi.

Raskaan sarjan eli 130 kilon sarjan edustuspaikasta on jatkuva koitos Elias Kuosmasen ja Konsta Mäenpään kesken. MM-kisoihin matkaa nyt Kuosmanen.

– Yläkropassani on yhä vähän jäykkyyttä. Kestävyys, nopeus ja liikkuvuus ovat jo mallillaan. Voimataso nousee tasaisesti, ja voimaahan pitää olla, kun raskaita miehiä nostelee, Kuosmanen sanoi.

Kuosmanen siirtyi ennen Tokion olympialaisia 97-kiloisista raskaaseen sarjaan, kun 97-kiloisten olympiapaikka meni Savolaiselle. Kuosmasella on nyt massaa 125 kiloa.

Jonni Sarkkinen testaa tasonsa

Alle 23-vuotiaiden Euroopan mestari Jonni Sarkkinen lähtee paineitta aikuisten MM-tasolle.

– Paineita minulla ei ole lainkaan, koska menen ensimmäistä kertaa aikuisten arvokisoihin. Kaikkeni teen, jotta maapaikka Pariisin olympialaisiin heltiää, mutta sen verran olen erilaisia listoja katsellut, että käytännössä joka ukko on kova sarjassani, 77-kiloisissa painiva Sarkkinen sanoi.

Sarkkisen armeija loppuu samana päivänä, jona hän aloittaa MM-urakkansa eli 21. syyskuuta. Armeija oli Sarkkisella läsnä myös Kuortaneen viimeistelyleirillä, joka oli kätevästi myös puolustusvoimien leiriohjelmassa. Sarkkista paimentaneet liikunta-aliupseerit Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen olivatkin samanaikaisesti töissä ja painileirillä.

MM-kisojen 87-kiloisiin valittu Toni Metsomäki ei käynyt kolmeen vuoteen kansainvälisillä painileireillä eikä kansainvälisissä painitapahtumissa. Yksi poikkeus hänellä oli.

– Tokion olympialaisissa olin Savolaisen Arvin sparrarina vuonna 2021, lääkäriksi opiskeleva Metsomäki kertoi.

Belgradin MM-kisoihin matkaa myös nopeasti kehittynyt Artem Shapovalov, joka painii 82 kilon sarjassa. Hän on Sarkkisen tavoin aikuisten arvokisojen ensikertalainen.