Ollako vai eikö olla?

-
Kuva: Jussi Leinonen

Elämäni aikana olen tehnyt monia rohkeutta vaativia asioita, kuten muuttanut 2500 kilometrin päähän tuntemattomien ihmisten luokse auttamaan lasten hoidossa, ja muuttanut Ruotsiin opiskelemaan osaamatta ruotsia tai tuntematta ketään ruotsalaista. On rohkeaa lähteä rikkomaan omia rajoja ja mennä kohti tuntematonta, mutta mielestäni todellista rohkeutta löytyy arkipäiväisistä teoista.

Rohkeat teot voivat olla pikkuruisia tai todella isoja harppauksia. Pieni rohkea teko voisi olla esimerkiksi tuntemattoman ihmisen vaatteiden kehuminen, uuden harrastuksen kokeileminen tai uuden ruuan maistaminen.

Isot rohkeat teot, kuten päätös oman elämän muuttamisesta, vaativat enemmän. Erityisen rohkeaa mielestäni on jonkin asian lopettaminen, varsinkin jos se nähdään kielteisenä. Itse päätin keskeyttää tänä keväänä opiskelut Ruotsissa, koska toivon pystyväni vaihtamaan asuinmaatani.

Jo keskeyttämisen myöntäminen oli hankalaa edes itselleni. Vielä hankalampaa oli kertoa asiasta ystäville ja sukulaisille, mutta erityisesti opiskelukavereille uutisten tuominen oli haastavaa. Kukaan ei onnitellut päätöksestä, kuten silloin kun hain opiskelemaan. Ihmiset olivat skeptisiä ja tekivät omat johtopäätöksensä tilanteesta.

Ihailen ihmisiä, jotka uskaltavat tehdä isoja muutoksia elämissään. Eräs ystäväni lopetti vasta arvostetut yliopisto-opinnot ja lähti opiskelemaan omaa kutsumusalaansa oppisopimuksella. Mielestäni se oli todella rohkea veto, ja vaatii paljon pokkaa tehdä noin radikaali muutos.

Viime aikoina olen pohtinut lopettamista paljon. Se nähdään yleensä kielteisenä asiana ja sanassa on negatiivinen sävy. Kuitenkin, jos asiaa ajattelee syvemmin ja miettii lopettamisen syitä, syy on melkein aina sama: lakkauttamasi asia ei tehnyt sinua onnelliseksi. Lopettaminen on tavallaan siis hyvä asia.

Olen itse lopettanut viime aikoina paljon asioita, kuten töitä, koulutusohjelman ja jopa ystävyyssuhteita. Se tuntuu monesti ikävältä ensin, mutta sen jälkeen eteen avautuu liuta uusia mahdollisuuksia lopetetun asian tilalle.

Älä siis pelkää lopettaa tai tehdä muitakaan rohkeita tekoja. Kehu tuntemattoman kenkiä tai ota loparit, mutta ennen kaikkea haasta itsesi.

Kirjoittaja on paluumuuttaja, joka aloittaa uuden koulutusohjelman suomalaisessa yliopistossa, eikä suunnittele lopettavansa sitä.