Kolumni

Ollaan järkeviä, mutta vältetään hysteriaa

-

Meri-Lapin ensimmäinen koronavirustapaus varmistui tällä viikolla. Haaparannan Tornedalsskolan ja kielikoulun yläluokat olivat suljettuina torstaina. Lapin Kansa kertoi uutisessaan, että koulu pidettiin torstaina suljettuna varotoimena siihen saakka, kunnes tartuntavaarasta saadaan lisätietoa. Myös Tornion Näätsaaren koulu suljettiin varotoimena, ja Keminmaasta kolme lähti karanteeniin.

Suomessa on tätä kolumnia kirjoittaessa havaittu yli sata koronavirustartuntaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Euroopassa ei ole enää tiettyjä korona-alueita, vaan riski sairastua on kohonnut koko Euroopassa. Suomen hallitus reagoi voimakkaasti koronaan: se esimerkiksi suosittaa yli 500 hengen suljettujen tapahtumien peruuttamista.


Tämän hetkisten tietojen mukaan uuden koronaviruksen aiheuttamat oireet ovat olleet suurella osalla sairastuneita lieviä. Oireita ovat yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut sekä kuume.

Samoja oireita voi olla monissa muissakin ”lentsuissa”. Perusterveille ihmisille korona ei nykytietojen valossa ole hengenvaarallinen. Vastustuskykyä uudelle virukselle ei kuitenkaan ole vielä kellään.


Lapsilla virus on harvinainen ja oireet lieviä. Riskiryhmiä ovat samat kuin influenssoissakin: iäkkäät ihmiset ja he, joilla on korkea verenpaine, diabetes, sydänsairauksia, kroonisia hengitystiesairauksia tai syöpää sairastavat.

Uusi virus pelottaa monia, ja ihmiset ovat saattaneet vältellä  ihmistenilmoilla liikkumista jo ennen hallituksen tiedotustilaisuutta. Kotikaranteenia suositellaan heille, joilla epäillään koronavirusta, tai heidän kanssaan lähikontaktissa olleille. Mutta samahan se on muidenkin virusten kanssa. Ne jotka ovat sairastaneet esimerkiksi noro-viruksen, tietävät, että koko perheen on syytä pysytellä pirtissä, ettei erittäin helposti tarttuva yrjötauti leviä ympäri kyliä.


Myös Meri-Lapin kaupungit reagoivat vahvasti mahdolliseen koronauhkaan. Torniossa peruttiin nuorten tapahtumia ja Kemi päätti sulkea kaikki kansalaisten kohtaamispaikat uimahallia ja kirjastoa myöten. Myöskään harrastustiloihin ei ole menemistä.

Rajoitustoimet saattavat tuntua ylilyönneiltä, mutta jos näillä toimilla saadaan pöpön leviämistä hidastettua siten, ettei koko seutukunta ole yhtä aikaa petipotilaana, niin toimet ovat paikallaan.

Nyt kannattaa kuitenkin pitää päät kylmänä. Suhtaudutaan vakavasti viranomaisten välittämään tietoon, mutta ei heittäydytä hysteerisiksi. Asiantuntijoiden mukaan virus jyllää aikansa ja ajan myötä se lievenee.

Pestään kädet, eikä köhitä kohti. Ei mennä sairaana töihin eikä viedä lapsia hoitoon.