Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Sotaharjoitus: Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taus­har­joi­tuk­seen ja toimii nyt jouk­kueen va­ra­joh­ta­ja­na suu­res­sa Na­to-har­joi­tuk­ses­sa

" Olin suu am­mol­laan, että mitä täällä ta­pah­tuu" – Silja Kosonen naisten mou­ka­ri­fi­naa­lin viides ja Krista Tervo kah­dek­sas

München
Silja Kosonen oli naisten moukarifinaalin viides.
Silja Kosonen oli naisten moukarifinaalin viides.
Kuva: CHRISTIAN BRUNA

Moukarinheiton naisten finaali jäi sivurooliin Münchenin olympiastadionilla, kun Wilma Murto järjesti suomalaisjuhlat seiväshyppypaikalla. Murto kohotti Suomen ennätystään kolmesti ja jätti sen lukemiin 485. Aiempi oli viime vuodelta 472.

Silja Kosonen heitti moukarifinaalissa pisimmällään 69,45 ja Krista Tervo 67,85. Mitalisijojen karkaaminen harmitti, mutta Murron menestys ilahdutti.

– Aikamoinen suoritus. Wilma on huikea tyyppi, kahdeksanneksi sijoittunut Tervo sanoi.

Keskittyminen moukarihäkin luona oli välillä koetuksella, kun Murto nostatti rimaa uusiin korkeuksiin.

– Olin suu ammollaan, että mitä täällä tapahtuu. Voin vain olla iloinen hänen puolestaan, viidenneksi sijoittunut Kosonen sanoi.

Romanian Bianca Florentina Ghelber otti EM-kultaa tuloksella 72,72. Hopealle ylsi Puolan Ewa Rozanska (72,12) ja pronssille Italian Sara Fantini (71,58). 

Kumpikin suomalaisista on heittänyt urallaan pidemmälle kuin voittotulos, kun Tervon Suomen ennätys on 74,40 ja Kososen ennätys 73,43. Eugenen MM-kilpailujen jälkeen yli 70-metrisiä ei ole suomalaisilta nähty.

EM-karsinnan he selvittivät vaivoin.

– Harmittaa kyllä. Olisin halunnut heittää pidemmälle. Paras sijoitus kuitenkin arvokilpailuissa. Pitää olla siihen tyytyväinen, MM-kymppi Tervo sanoi.

– Tulee uusia mahdollisuuksia. Lähden ensi vuoden MM-kilpailuihin tavoittelemaan mitalia, Tervo silmäili Budapestiin.

"Wilma on hyvä esimerkki itsellenikin"

Kosonen ja Tervo puhuivat avoimesti mitalitavoitteistaan jo ennen EM-kilpailuja. Kosonen oli MM-kilpailuissa seitsemäs ja kasvatti odotuksia Müncheniin.

– Olen tosi tyytyväinen, että pääsin viimeisille kierroksille. Tavoitteena oli sijoittua paremmin. Pienet tekniikkavirheet tulivat esiin, mutta paransin sijoitusta MM-kilpailuista.

Tänä vuonna 20 täyttävä Kosonen on nuorten maailmanennätysnainen ja nuorten maailmanmestari. Murto on häntä neljä vuotta vanhempi ja oli itsekin junioritähti. Kypsyminen aikuisten arvokilpailumitaleille vei vuosia.

– Hän on tehnyt paljon duunia. Hyvä fiilis tulee minullekin. Menestys ei tule helpolla. Wilma on hyvä esimerkki itsellenikin, Kosonen sanoi.