Heikot jäät: Sulan reu­nal­le jätetty pulkka ai­heut­ti mit­ta­van pe­las­tus­ope­raa­tion Ro­va­nie­mel­lä – "Jos huomaat jäällä liik­ku­via tu­ris­te­ja, saa huutaa"

Huutokaupat: Met­sä­hal­li­tus myy huu­to­kau­pal­la au­tio­tu­van Kevon luon­non­puis­tos­ta – "myy­dään vaikka muu­ta­mal­la kym­pil­lä"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

"Oli hienoa katsoa skrii­nil­tä, ettei kukaan tule ohi" – Topi Rai­ta­nen ajoitti kul­ta­kun­non Mün­che­nin EM-fi­naa­liin

Raitanen pystyi samaan, mihin Jukka Keskisalo edellisenä suomalaisena 16 vuotta sitten.

München
Topi Raitanen karisti italialaiskaksikon kannoiltaan vesiesteellä.
Topi Raitanen karisti italialaiskaksikon kannoiltaan vesiesteellä.
Kuva: LEONHARD SIMON

Topi Raitanen voitti hallitun esityksen jälkeen miesten 3 000 metrin estejuoksun Euroopan mestaruuden yleisurheilun EM-kilpailuissa Münchenissä.

Myöhään perjantai-iltana juostussa finaalissa Raitanen lähti kolareita ja ruuhkia vältellen vetämään rohkeasti letkaa alkukierroksilla. Hän otti välillä happea kärkijoukon hännillä ja irtosi viimeisellä kierroksella mestaruuteen.

– Meni niin kuin suunniteltiin. Piti olla aktiivisempi kuin alkuerässä ja ottaa paikkaa, että saa säästettyä voimia loppuun ja pidettyä sellaista vauhtia, että kaikki ovat tyytyväisiä. Tiesin, että lopussa ruvetaan kiristämään ja pitää olla valmis, kun viimeinen kierros alkaa. Silloin kaikki on mahdollista, Raitanen hehkui Münchenin olympiastadionin uumenissa.

– Kellään ei ollut menohaluja, joten pidin pikkunättiä vauhtia, että sain otettua esteet rauhassa ja vältettyä kolhut. Muutama kaveri tuli höntyillen ohi, mutta tiesin, että takasuoralla pitää tehdä töitä. Ennen viimeistä estettä tiesin, että voin ottaa sen rauhassa.

Raitasen voittoaika oli 8.21,80. Toiseksi juossut Italian Ahmed Abdelwahed juoksi ajan 8.22,35 ja kolmas Italian Osama Zoghlami 8.23,44.

– Oli kiva juosta takasuoraa, kun tietää, että eroa tulee muihin ja saa otettua esteen hyvin ja noustua keulaan, mestari kuvaili.

Neljä vuotta sitten Raitanen juoksi EM-kilpailuissa Berliinissä kahdeksanneksi ja saavutti saman sijan myös viime vuonna Tokion olympialaisissa. Heinäkuussa Eugenessa järjestetyt MM-kilpailut menivät pieleen, kun vatsavaivojen pehmittämä entinen suunnistaja jäi alkueriin.

MM-kilpailujen jälkeen Raitanen eteni soolojuoksulla (8.21,10) ylivoimaiseen Suomen mestaruuteen Joensuussa ja vakuutteli kuntoaan. Hän huokui rauhallisuutta myös tällä viikolla Münchenissä järjestetyssä Suomen joukkueen mediatilaisuudessa ja juoksi alkuerissä ajan 8.33,51.

– Olen odottanut tätä kisaa monta vuotta ja tiennyt, että kuulun porukkaan, joka taistelee mitalista. Tämä oli sellainen juoksu, jota haettiin. Loppusuoralla oli hienoa katsoa skriiniltä, ettei kukaan tule ohi.


Harvinaista herkkua

Suomen edellinen kestävyysjuoksun arvokilpailumitali tuli 2006 Göteborgissa, kun Jukka Keskisalo juoksi 3 000 metrin esteiden Euroopan mestariksi.

Meneillään olevissa EM-kilpailuissa mitali on Suomelle toinen. Wilma Murto jysäytti keskiviikkoiltana pommin ja taivutti seiväshypyn Euroopan mestariksi.

Raitanen myönsi Murron kultamitalin tuoneen potkua hänellekin.

– En oikein tiennyt, mitä maalissa pitää tehdä. Vähän tuulettaakin piti. Jostain tulee Suomen lippu, jossain on kamera ja jossain on äiti. Olihan se hauska kokemus, Raitanen avasi hulinaa.

Suomi saavutti yhtä mitalia suuremman saaliin arvokilpailuissa viimeksi 2014, kun Antti Ruuskanen voitti keihäänheiton kultaa ja Tero Pitkämäki pronssia EM-Zürichissä. Noiden jälkeen Pitkämäen MM-pronssi 2015 ja Ruuskasen EM-pronssi 2016 jäivät yksittäisiksi suomalaismitaleiksi.

Ruuskasen Amsterdamissa kiskaiseman heiton jälkeen hurahti kahdet olympialaiset, kolmet MM-kilpailut ja yhdet EM-kilpailut ilman suomalaismitalia, kunnes Murto palautti sinivalkoiset värit palkintokorokkeelle.

Vastustajansa tuntenut Raitanen tuplasi Suomen kultasaaliin.

– Italian pojat hyytyivät jokaikinen MM-finaalissa, vaikka mentiin hiljaa. Ajattelin, ettei keltään löydy vetohaluja, mutta loppu tullaan vahvasti. Keskikastin äijät tippuvat pois, eikä ole ruuhkia viimeisellä kierroksella. Sitten oli kyse vain siitä, kuka on nopein viimeisellä kierroksella. Tällä kertaa se olin minä.

Edelliset kahden kullan kisat olivat Göteborgin EM-kilpailut 2006, joista Keskisalon lisäksi myös moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen sai kultamitalin. Viimeksi mainittu tosin sai kultamitalinsa monen vuoden viiveellä, kun hopea kirkastui laboratoriossa kullaksi.