Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Suo­mes­sa 345 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa: sai­raa­la­hoi­don tarve kas­va­nut, Län­si-Poh­jas­sa neljä ja Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä seit­se­män uutta tar­tun­taa, Ivalon ter­veys­kes­kus ruuh­kau­tu­nut

Pääkirjoitus

Oi­keal­la asen­teel­la oh­jaus­pyö­rän taakse

-

Jouni Valikainen

Yli 200 kilometrin tuntivauhti ja kokematon 17-vuotias kuljettaja. Jälki voi olla hirvittävä. Tekee oikein pahaa, kun lehdestä joutuu lukemaan nuorille autonkuljettajille tapahtuneista onnettomuuksista.

Lapin poliisilaitoksen partiot valvoivat liikennettä Ylä-Lapin alueella viikonlopun yli. Kahta kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Molemmissa tapauksissa kuljettajana oli 17-vuotias nuorukainen. Kumpikin on saanut ajokortin ikäpoikkeusluvalla. Toisen kuskin ajokortti oli vain kolme vuorokautta vanha. Toisen vauhti oli 160 kilometriä tunnissa sadan kilometrin nopeusrajoitusalueelle,  toinen ajoi 142 kilometrin tuntivauhtia 80 kilometrin rajoitusalueella.

En tiedä oliko kyseessä pelkkä näyttämisen halu, että auto liikkuu nopeusrajoituksista huolimatta. Viranomaiset ovat puhuneet asennevammasta, joka on jäänyt lapsen asteelle. Oikeaa asennetta liikenteessä ei voi liikaa korostaa. Siitä pitää läpikäydä sekä autokoulussa että kotona.

Nopeusrajoitukset eivät näemmä koske kaikkia. Jos sanktiot olisivat nykyistä kovemmat, niin hurjastelu alkaisi käydä kuljettajan lompakon päälle. Tai mahdollisesti vanhempien lompakko kevenisi.

Suurin osa nuorista on fiksuja kuljettajia. Ei näitä kaahareita ole montakaan. Heidän pitäisi kuitenkin muistaa, että kukaan ei ole liikenteessä yksin. Miten pystyy katsomaan peiliin, jos on  omalla törttöilyllään aiheuttanut toiselle ruumiinvamman.

Nokialla sattui paha onnettomuus elokuun puolessa välissä. Onnettomuudessa kolme nuorta kuoli ulosajon seurauksena. Poliisi tutkii tapausta nimikkeillä törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, kolme kuolemantuottamusta ja törkeä rattijuopumus. Epäilty kuljettaja säilyi hengissä ja kielsi ajaneensa autoa. Ennen onnettomuutta nuoret olivat lähetelleet kaahailustaan some-viestejä.

En ole itsekään kuljettajana rikkeetön. Ylinopeussakko on napsahtanut kahteen eri otteeseen. Hieman hävetti istua poliisiauton takapenkillä työpaikan ulko-oven edessä. Työkavereilla oli ainakin hauskaa. Toisen kerran nopeusvalvontakamera välähti Rovaniemen lähistöllä. Nopeusrajoitusta oli pudotettu 60 kilometriin tunnissa. Sakothan siitäkin tuli.

Jos suljettuja ratoja olisi enemmän, niin sinne olisi hyvä jättää ainakin osa menohaluista. Itse kävin 18-vuotiaana ajelemassa merenjäällä. Siellä sai huomata, että etuvetoisella autolla ei kannattanut tulla liian lujaa mutkaan. Pehmeä penkka pölisi useaan otteeseen. Jos ensi talvena Kemin edustalle aurataan yleinen jäärata, niin voisihan siellä käydä verestämässä muistoja. Toivottavasti ilman penkan pölinöitä.