pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Ogie­ril­la on vahva vainu kah­dek­san­nes­ta rallin MM-tit­te­lis­tä

Evans ei tahdo pysyä mestaruutta varmistelevan ranskalaisen vauhdissa. Suomalaiset ajavat pikkupisteistä.

Monza/Helsinki
Toyotan tallipäälikkö Jari-Matti Latvala tietää, että vain täydellinen epäonni päätöspäivänä voi viedä MM-tittelin Sebastien Ogierilta ja merkkimestaruuden merkiltä.
Toyotan tallipäälikkö Jari-Matti Latvala tietää, että vain täydellinen epäonni päätöspäivänä voi viedä MM-tittelin Sebastien Ogierilta ja merkkimestaruuden merkiltä.
Kuva: Toyota Gazoo Racing

Kahdeksannesta ralliautoilun maailmanmestaruudestaan ajava Ranskan Sebastien Ogier pääsee hennossa johtoasemassa MM-sarjan viimeisen osakilpailun Monzan rallin viimeiseen kilpailupäivään. Ogier johtaa kilpailua puolen sekunnin erolla mestaruutensa ainoaan uhkaajaan, Britannian Elfyn Evansiin.

Espanjan Dani Sordo on Toyotan kaksikon jälkeen Hyundaillaan kolmantena. Hän on jäänyt Ogierista 27,4 sekuntia. Belgian Hyundai-kuljettaja Thierry Neuville on neljäntenä 46,6 sekunnin päässä kärjestä.

Mestaruus alkaa olla Ogierin hyppysissä, sillä sunnuntaina ajetaan vain kolme erikoiskoetta ja hänelle riittää jopa kolmossija mestaruuden varmistamiseksi.

– Tarkoitukseni ei ole ajaa voitosta, Ogier sanoi taktiikastaan MM-sarjan nettisivuilla.

Evansilta jarrutuspaikat hukassa

Evans kamppailee sitä vastoin lähinnä Monzan kilpailun voitosta, mutta putosi illalla kärjestä kakkoseksi. Hän jäi viimeisellä pätkällä 0,8 sekuntia Ogierista.

– Meni ihan ok, mutta näkyvyys oli huono. Jarrutin sen takia muutaman kerran mutkiin aivan liian aikaisin. En tosiaan nähnyt, mihin olin matkalla, Evans tuskaili.

Teemu Suninen jatkaa Hyundailla kilpailua seitsemäntenä ja Kalle Rovanperä Toyotalla yhdeksäntenä.

– Oli vaikea löytää jarrutuspaikat, eikä ajo tuntunut muutenkaan hyvältä, Suninen arvioi viimeistä pätkää.

Rovanperän tehtävä on päästä kilpailussa turvallisesti maaliin.

– Kunhan kruisailtiin, mutta kivaa oli silti, Rovanperä tuumi.

Kilpailu jatkuu sunnuntaina aamulla kello 8.48 Suomen aikaa. Monzan rallin ja koko kauden viimeinen erikoiskoe alkaa kello 13.18.

Ralliautoilun MM-sarjan 12/12 kilpailu Monzan ralli:

Tilanne 13/16 ek:n jälkeen: 1) Sebastien Ogier Ranska, Toyota 2.13.27,2, 2) Elfyn Evans Britannia, Toyota jäljessä 0,5 sekuntia, 3) Dani Sordo Espanja, Hyundai –27,4, 4) Thierry Neuville Belgia, Hyundai –46,6, 5) Oliver Solberg Ruotsi, Hyundai –121,1, 6) Takamoto Katsuta Japani, Toyota –1.38,8, 7) Teemu Suninen/Mikko Markkula Suomi, Hyundai –2.17,1, 8) Gus Greensmith Britannia, Ford –2.24,8, 9) Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen Suomi, Toyota –3.39,1, 10) Andrea Crugnola Italia, Hyundai (WRC3) –8.08,1, ...14) Jari Huttunen/Mikko Lukka Suomi, Ford (WRC2) –9.12,4.

Kilpailu päättyy sunnuntaina.