Mainos

Odot­te­lua, pe­ruut­te­lua ja tu­le­mis­ta

Adventti on joulun odottamisen ja juhlaan valmistautumisen aikaa. Ensimmäisen adventtisunnuntain vanha latinalainen nimi Adventus Domini tarkoittaa taas Herran tulemista.

Ensimmäiseen adventtisunnuntaihin liittyy omat perinteet. Yhdessä laulettu Hoosianna on ollut yksi adventin tunnelman luojista. Tänä vuonna on toisin. Kun kirkkoon pääsee korkeintaan pienellä joukolla, kätemme haisevat desinfiointiaineelta ja istumme turvavälien päässä toisistamme kasvomaskit päällä, ei Hoosianna lämmitä sydänalaa samoin kuin ennen.

Monet aikaisemmin adventin ja joulun viettoon kuuluneet perinteet eivät ole tänä vuonna mahdollisia toteuttaa. Pikkujoulujen viettäminen on riskialtista, suuria sukujouluja ei suositella, joulunajan myyjäisiä ja konsertteja on peruttu. Perinteiset koulun joulujuhlatkin taitavat toteutua ilman innokkaita kotijoukkoja. Onneksi moni tärkeä tapahtuma välitetään erilaisin keinoin: striimataan, tubetetaan ja radioidaan.

On hyvä huomata, että kaikkia perinteitä ja tapoja ei peruta. Yhteisten perinteiden äärelle voi kokoontua turvallisesti omassa lähipiirissään. Adventtisunnuntaina voi sytyttää kynttilän ja hiljentyä rukoukseen. Kynttilä symboloi toivoa ja odottamista. Toivoa me tarvitsemme ja odottelua tämä koko kulunut vuosi on ollutkin. Olemme odottaneet, että korona häviäisi, olemme toivoneet rokotteen keksimistä. Odotamme aikaa, jolloin kaveria uskaltaa halata, kauppaan pääsee kasvomaskitta ja elämää haittaavat rajoitukset poistuisivat.

Kaiken odottamisen, peruuttamisen ja alkutalven harmauden keskellä pieneltä tuntuneet asiat loistavat kirkkaammin. Adventtikynttilöiden sytyttäminen kertoo paremmasta ja varmemmasta. Virttä mukaillen: ”Kun syttyy adventinkynttilä ja valo laajenee. Suo Isä tänne Jeesuksen, se hetki lähenee.”

Hoosiannaa voi veisata ja adventinkynttilöistä kertovan virren voi kajauttaa, tietoisena siitä, että moni muukin laulaa tykönään ja kaipaa yhteen.

Tänäkin vuonna adventin Herra tulee keskelle elämäämme. Joulua ei ole peruttu. Hyvää kannattaa odotella.


Tuomas Tölli

Kemin kirkkoherra
-