Pääkirjoitus

Nyt on ikävä lunta ja pikkupakkasta

-

Viime keskiviikkona tuli radiohaastattelussa jälleen kerran selville, että Lapissa on aivan mahdottomasti lunta. Paikka paikoin sitä on uutisten mukaan jopa 80 senttiä. Hienoa. Eivätkö nuo, sanonko ketkä, tajua, että Lappi on aika iso maakunta. Täällä Perämeren pohjukassa ei kannata repostella lumipeitteestä. Se vain hupenee vesisateen alla.

Allekirjoittaneen tykönä kävi tammikuun alussa vieraita aina Helsingistä saakka. Vierailuun oli kaksi syytä: he halusivat tavata sukulaisiaan ja he halusivat päästä nauttimaan talvesta.

Onneksi lomajaksolle mahtui muutama kuulas päivä, jolloin vieraat pääsivät hiihtämään ja luistelemaan. Helsingissä nämä mahdollisuudet ovat vähissä. Onhan siellä luistelijoille muutama tekojää ja Paloheinässä kuulemma 500 metriä hiihdettävää latua. Liekö enää?

Vieraat kiittelivät Kirnuvaaran ja Pertajärven latuja. Ne olivat olosuhteisiin nähden hyvinkin hiihdettävässä kunnossa. Luistelupaikat löytyivät Sauvosaaren kentältä ja merenjäältä Kiikelinlahdelta.

Etelän turistit näyttävät olevan tyytyväisiä, kun se saavat lomaseltaan sitä mitä halusivatkin: kuntoilua ja ajanvietettä liki talvisissa olosuhteissa. Aikoivat tulla hiihtolomalla uudelleen, jos etelässä ei ole talvi.

Toivottavasti kunnon talvi saapuu tänne Meri-Lappiinkin. Jos tänne saapuvat turistit saavat erilaisen kuvan luonnon olosuhteista, mitä heille on annettu, he tekivät samalla kertaa kaksi reissua Meri-Lappiin: ensimmäisen ja viimeisen. Kyllä sen ymmärtää. Jos sinä lähdet esimerkiksi Alicanteen hakemaan aurinkoa ja lämpöä ja vastassa on vain koleaa myrskyä, niin tuskin seuraava matka suuntautuu samaan lomakohteeseen.

Meri-Lapin talviturismi on säiden armoilla. Lumilinnan lumitykit eivät puhkuneet lunta keskiviikkona, sillä lämpötila oli plussan puolella. Merellä jään päällä huilasi vesi kovan tuulen saattelemana. Kyllä me paikalliset asukkaatkin kaipaamme kunnon talvea.

Ihmisen muisti on lyhyt, mutta aika harvoin Meri-Lapissa on ollut tammikuussa näin lauhaa ja vähälumista. Tilanteessa on jotain positiivistakin. Jos hiekoittamiseen ja suolaamiseen menee normaalia enemmän euroja, säästö tulee moninkertaisena takaisin lämmityskustannuksissa.

Taustalta puskee väistämättä mieleen ilmastonmuutos.  Ilmastonmuutos on totta, mutta loppupäätelmää ei kannata tehdä yhden leudon talven perusteella.  Pitkäaikaiset tilastot paljastavat totuuden.

Kaikesta huolimatta uskon vakaasti, että tulee se kunnon talvi vielä Meri-Lappiinkin. Omakotitalojen asukkaat saavat vielä hikoilla lumien kanssa ja pilkkijät pääsevät uittamaan syöttejään jään alle.