Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Nyrk­kei­li­jä Arslan Khataev on pian pai­dat­ta – "On upeaa, kun voi esittää avoi­mes­ti ja kes­kit­ty­nees­ti tree­nien opit"

Tshetsheniassa syntynyt Khataev on ollut viime vuosina suomalaisen amatöörinyrkkeilyn kärkinimiä. Elokuussa hän aloittaa ammattilaisuransa Savonlinnassa.

Helsinki
Arslan Khataev (oik.) on otellut myös Rovaniemellä Ruskaturnauksessa. Tässä vastassa on Nebil Ibrahim .
Arslan Khataev (oik.) on otellut myös Rovaniemellä Ruskaturnauksessa. Tässä vastassa on Nebil Ibrahim .
Kuva: Jussi Leinonen

Kesä levittää lämpöään, ja moni meistä riisuu paitansa. Niin tekee myös Arslan "Borz" Khataev.

Hän on pian paidatta työnsä takia, sillä Khataev on nyrkkeilijä, joka jättää tänä kesänä amatööriyden taakseen ja siirtyy ammattilaiseksi.

Ankarissa ammattilaiskehissä moni muukin asia muuttuu kuin otteluiden iskeminen paidatta: erien määrä lisääntyy, hanskat ovat erilaiset ja tempo tulevissa kamppailuissa on täysin toinen kuin ennen.

Khataev debytoi ammattilaisena 5. elokuuta Savonlinnan lyönti-illassa. Khataevin vastustajasta ei vielä ole tietoa. Samassa Savonlinnan nyrkkeilyillassa iskee muun muassa Robert Helenius, joka kohtaa raskaassa sarjassa Mika Mielosen.

Khataevin, 24, nyrkkeilytie on ollut totta jo 15 vuoden ajan. Lapsuusvuosinaan hän asui piskuisessa Engeljortin kylässä Tshetsheniassa. Sieltä hän siirtyi kymmenvuotiaana urheilukouluun naapurimaa Dagestanin puolelle. 12-vuotiaana hänen oli paettava sotaa.

Khataev saapui veljensä kanssa turvapaikanhakijana Suomeen. Täällä he päätyivät Kotkaan.

Kotkasta Khataevin tie vei Porvooseen. Siellä häntä opasti ja valmensi Karre Anttonen vuodesta 2013 lähtien. Anttonen ohjaa Khataevia yhä.

– Tarkoituksemme on Savonlinnan kehäillan jälkeen otella äkkiä uudestaan. Espanjaan olemme kaavailleet kahta ottelua jo ensi syksyksi, Anttonen sanoo.

Maratonille "vaikka tältä istumalta"

Arslan Khataev haluaa kehässä kohdata pystyviä ja urheilullisia nyrkkeilijöitä. Khataev ei siis tahdo vastaansa "bulgarialaisia taksikuskeja" tai pahoin piestyjä kehäraakkeja Lontoon pubien huterilta tuoleilta.

– Mutta kaikki ei aina ole meidän omissa käsissämme. Nyrkkeilymaailmakin elää koko ajan, hän toteaa.

Noin 60-kiloinen Khataev toteaa jo nyt olevansa kestoisassa kunnossa.

– Maratonille voisin lähteä vaikka tältä istumalta, hän mainitsee.

Hän treenasi äskettäin muutaman viikon Espanjassa. Kaksi vastustajaa vuorotteli kehässä kolmen erän ajan. Vaihtoehtoisessa treenissä yksi vastustaja painoi päälle kuusi tai kahdeksan erää.

Mikä nyrkkeilyssä on upeinta?

– Voittaminen. Hienoa on myös se, että voi yleisölle näyttää sen, mitä osaa. On upeaa, kun voi esittää avoimesti ja keskittyneesti treenien opit ja työt. Arvelen monen näyttelijän kokevan tuota samaa silloin kun esitys alkaa, Khataev jatkaa.

Menneisyys ja synnyinmaa näkyvästi läsnä

Khataev on kouluttautunut automyyjäksi. Hän on myös merkonomi. Vaikka hän pystyy ja tahtoo tehdä yhteistyötä eri tahojen kanssa, pohjimmaisena hänessä on silti paljon yksinäistä ja vaanivaa sutta. Borz on suomeksi susi.

Menneisyys ja synnyinmaa Tshetshenia ovat hänellä toistuvasti läsnä lampaannahkaisessa papakha-hatussa, jota hän pitää päässään usein myös nyrkkeilymatsien yhteydessä.

Khataev ehti amatöörinä yhtä ja toista. Hän löi 19-vuotiaiden EM-kakkoseksi vuonna 2015. Hän oli MM-kisoissa viides vuonna 2021. Saksan Bundesliigassa Khataev takoi mestariksi kaudella 2018–2019, joukkueessa BC Traktor. Suomen mestaruuden Khataev iski viidesti, vuosina 2017–2022.