Mainos

Nuorten yritys sai len­tä­vän lähdön

Villen ja Tiinan perustama UCCO-palvelut tarjoaa kaikenlaista apua kotiin yhdestä paikasta.

Villen työpäivät ovat rikkaus. Yhtenä päivänä riittää taulujen ripustaminen ja verhotankojen kiinnitys, toisena päivänä täytyy tapiseerata, kolmantena odottavat pihatyöt.
Villen työpäivät ovat rikkaus. Yhtenä päivänä riittää taulujen ripustaminen ja verhotankojen kiinnitys, toisena päivänä täytyy tapiseerata, kolmantena odottavat pihatyöt.
Kuva: UCCO-palvelut

Torniolainen nuoripari sai ajatuksen perustamaansa uuteen yritykseen, kun huomasivat elävänsä ruuhkaisen lapsiperhearjen keskellä. Kaikkea ei tahtonut keretä hoitaa ja monet pikkuasiat jäivät rempalleen. Pariskunnan perustama UCCO-palvelut onkin osoittautunut erittäin tarpeelliseksi. Elokuussa 2019 aloittanut firma on saanut suorastaan lentävän lähdön, niin monella tuntuu olevan tarvetta moninaiseen arjen apuun.

Tiinan ja Villen perustaman yrityksen ideana on, että yhdestä ja samasta paikasta voi tilata monenlaista apua. Ja se, että monenlaista apua saa tutulta, yhdeltä ihmiseltä.

Kun ajatus omasta yrityksestä syntyi, Mikkolan perhe asui omakotitalossa kahden lapsen kanssa vauvaperheen arkea, isä kulki viikoittain töissä Kiirunassa, äiti hoiti työnsä viikonloppuisin, ja illat suunniteltiin lähestyviä häitä. Siinä kiireen keskellä alkoi pikkuhiljaa huushollinpito kärsiä. Pihanurmi kasvoi polvenkorkuiseksi, kun kenelläkään ei tuntunut olevan aikaa ja voimia leikata sitä.

Lapsiperheelle tutun kaaoksen keskellä Ville ja Tiina saivat ajatuksen. Voisiko apua tilata yhdestä ja samasta paikasta moninaisiin rästiin jääneisiin ja käsillä oleviin kotitöihin.

Lentokonemekaanikko asentaa verhotangot

Osaamistaan listatessaan nuoret rohkenivat perustaa yrityksen ja osaamista nuorilta löytyy. Ville on opetettu tarkkaan työhön, koulutukseltaan hän on lentokonemekaanikko. Viime vuodet hän on työskennellyt LVI-alalla ja työkokemusta on karttunut myös ystävän rakennusfirmasta. Isänsä autokorjaamolla pienestä saakka puuhanneelta mieheltä löytyy myös vankkaa auto-osaamista.

– Kyllähän se mutterin pyörittäminen on tuttua touhua ihan pienestä pitäen, sanoo Ville.

Oululaislähtöinen Tiina on puolestaan viime vuodet tehnyt Cambridge Valmennusta oman yrityksen kautta. Nykyisin Tiina on myös UCCO-palvelujen "konttoripäällikkö". Työhön kuuluu mm. laskutus ja markkinointi. Hän hoitaa myös siivouspalvelut.

Tiinalla on vuosien työkokemus Oululaisesta siivousalan firmasta sekä kotipalveluyrityksestä. Hän on siivonnut niin sairaalan käytäviä kuin ihmisten kotejakin.

Nuorten yrittäjien tavoitteena on, että samasta paikasta saa tilattua tutun ihmisen tekemään kodin rästitöitä.
Nuorten yrittäjien tavoitteena on, että samasta paikasta saa tilattua tutun ihmisen tekemään kodin rästitöitä.
Kuva: UCCO-palvelut

Kiinnostus yllätti - töitä piisaa

Kotipalveluiden tilaaminen on monelle vielä nykyäänkin ison kynnyksen takana. Avun vastaanottaminen ei ole helppoa. Apua ei oikein kehdata pyytää, kun ihmisen “kuuluu” pärjätä ja tehdä itse. Pikkuhiljaa asenteet alkavat kuitenkin muuttua. Tämän ovat saaneet huomata myös tuoreet monipalveluja tarjoavat yrittäjät.

– Isoilla paikkakunnilla palveluiden käyttämiseen on totuttu ehkä enemmänkin. Nyt näyttää siltä, että kyllä pienemmissäkin paikoissa pikkuhiljaa hoksataan, että tällaisia palveluita voi aivan hyvin käyttää, pohdiskelee Tiina.

Pienempiä töitä ovat tähän mennessä olleet taulujen kiinnitys, huonekalujen kokoaminen, kynnysten laitto, verhotankojen asentaminen ja listoitukset. Suurempia töitä ovat olleet maalaukset, tapetoinnit ja lattianvaihdot, muutama terassikin on jo rakennettu.

– Kaksi ensimmäistä keikkaa olivat pensasaitojen leikkuuta. Niitä tuli muutama heti alkuun, kertovat Tiina ja Ville.

Asiakkaita on monenlaisia

Kiireiset perheet, eläkeläiset ja yksinasuvat tilaavat herkimmin apua. Hyvä esimerkki on, että töissään kiireisen perheenisän aloittama ja kesken jäänyt huoneremontti on tehty valmiiksi.

Nopeaan alkuun on päästy, vaikka hintakilpailuun ei olla lähdetty mukaan. Tiinan mukaan kaikissa töissä käytetään ammattilaisten työkaluja ja siivousvälineitä. Se takaa töiden sujumisen.

– Ja tavoitteena on, että työntekijöille voidaan maksaa oikeaa palkkaa silloinkin, jos ja kun yritystä laajennetaan. Jos hinnat ovat liian alhaalla, palkanmaksukyky on heikko ja silloin väki vaihtuu usein. Esimerkiksi siivousalalla vaihtuvuus on suurta. Tavoitteena on pitää asiakkaille tuttu, oma henkilökunta, kiteyttää Tiina.

Varovaisesti aloittaneet nuoret yrittäjät ovat yllättyneet, kuinka nopeasti tilauksia alkoi tulla. Ville sanoi itsensä irti vanhasta työstä kahden viikon sisällä aloittamisesta. Ja nyt on jo laajennettu ja palkattu yksi työntekijäkin. UCCO-palveluilla on nyt myös autokorjaamo/-pesula Torniossa.

Yrityksen laajentaminenkin siintää mielessä. Tiina pohtii kotiseutuaan Oulua ja Ville taas lapsuudenmaisemiaan Väylänvarressa, Tornionjokea ylöspäin, Pellossa. Alkuun on kuitenkin tavoitteena hoitaa hyvin nykyistä toiminta-aluetta, Meri-Lapin seutua. Mutta ainahan haaveita ja visioita pitää olla.

Tutustu palveluihin lisää osoitteessa: www.uccopalvelut.fi