Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Gal­lu­pit voivat mennä uusiksi

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Nuorten Lei­jo­nien hyök­kää­jäl­lä on selvä resepti pie­nis­tä seu­rois­ta pon­nis­ta­vil­le: "Kunhan pelaa hyvin, näyt­tö­pai­kan saa lii­ga­seu­ras­ta­kin"

Lenni Hämeenahon matka liigakiekkoilijaksi on kiertänyt Kainuusta Pohjois-Pohjanmaan kautta Satakuntaan.

Vantaa
Lenni Hämeenahon ura alkoi Kajaanin Hokissa.
Lenni Hämeenahon ura alkoi Kajaanin Hokissa.
Kuva: Pasi Mennander

Jääkiekkohyökkääjä Lenni Hämeenaho pääsi viime kaudella pelaamaan Euroopan nuorten talviolympiafestivaaleilla (EYOF) ja alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa. Tapaninpäivänä hän aloittaa uransa toistaiseksi kovimman turnauksen, kun hyvän syksyn Liigassa pelannut Hämeenaho ja Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue aloittavat MM-urakkansa.

– Haluan pelata samanlaista peliä kuin Liigassa, tuoda omia vahvuuksia esiin ja pelata hyvin, Hämeenaho kertoi reilu viikko sitten ennen nuorten Leijonien matkaa Kanadaan.

Hän myöntää, että aiemmista arvoturnauksista on apua.

– Oli hyvä, että pääsin pelaamaan. Tiedän turnausmuodon ja osaan valmistautua.

EYOF-kullan ja poikien MM-pronssin jatkoksi menestys maistuisi jälleen. Hyökkääjä luottaa joukkueen mahdollisuuksiin.

– Meillä on vahva ja tasapainoinen joukkue. Meillä on paljon hyviä ja taitavia pelaajia.

Taitoa riittää Hämeenahollakin, mutta hän ei ole naulannut paikkaansa ykkösketjuun.

– Otan sellaisen roolin, mikä tulee vastaan, mutta haluan olla avuksi hyökkäyspäässä, saada ylivoimavastuuta ja tehdä tehoja.

Kajaani, Ylivieska ja Pori

Hämeenahon reitti liigapelaajaksi ei ole ollut suorin mahdollinen. Kajaanin Hokissa jääkiekkouransa aloittaneen pelaajan matkalle on mahtunut mutkia.

– Olisinko ollut 13-vuotiaaksi asti Kajaanissa ja pelasin pitkälti 03-ikäluokassa eli vuotta itseäni vanhemmissa.

Hämeenaho lähti "Suomen-kiertueelleen" olosuhteiden pakottamana, kun edes eri ikäluokkien yhdistely ei enää riittänyt muuttotappiomaakunta Kainuussa.

– Joukkue loppui, ja lähdin liikkeelle.

Ensimmäinen etappi oli Ylivieskan Jääkarhut.

– Porista oltiin yhteyksissä, kun pelasin Ylivieskassa. Menin try-outille ja pääsin joukkueeseen, hän kertasi 15-vuotiaana tekemäänsä ratkaisua vaihtaa Pohjois-Pohjanmaa Satakuntaan.

Hämeenaho kokee, että pikkuseuroista tulevat pelaajat voivat saada reiluja näyttöpaikkoja liigaseurojen junioreissa.

– Ei siinä ole väliä, mistä tulee. Kunhan pelaa hyvin, näyttöpaikan saa liigaseurastakin.

Sittemmin näyttöpaikka on vienyt aina Ässien edustusmiehistöön, jossa Hämeenaho debytoi syyskuussa ja on tehnyt Ässille 28 liigaottelussa tehot 4+9=13. Rauhallinen nuorukainen ei odottanut kaudelta liikoja.

– Ei ollut hirveitä odotuksia ja yritin vain päästä liigakokoonpanoon sisään. Nyt on mennyt ihan hyvin, marraskuussa 18 vuotta täyttänyt ja MM-valinnan palkinnoksi suorituksistaan saanut hyökkääjä myhäili.