
Kaupungin nuorisotyö järjestäytyi äkisti uusiksi pari viikkoa sitten koronavirusepidemian vuoksi. Nuorisotilat suljettiin, tapaamiset peruttiin ja kokoontumiset lopetettiin. Nuoria tavoitetaan nyt erilaisten sovellusten kautta.
Yleisesti tunnelma on hyvä, luonnehtii nuorisopalvelujen esimies Nella Sepänheimo.
– Luulen, että tämä (virusepidemia) ei ole vielä tarpeeksi konkretisoitunut täällä pohjoisessa. Kun se konkretisoituu, alkaa varmasti tulla ahdistusta ja tuen tarvetta, hän arvioi.
Monella arki on muuttunut, mutta ei kaikilla.
– Meidän kohderyhmäähän ovat nuoret, jotka ovat pois koulusta ja töistä. He ovat olleet kotona tähänkin asti, etsivän nuorisotyön ohjaaja Tero Rautio sanoo.
Nuorisotyön tarve korostuu, kun koulujen ja harrastusten aikuiset ovat poissa. Toisaalta kotoa voi saada nyt enemmän läsnäoloa.
– Ulkoilua ja kuntoilua on paljon, ja nuoret ovat sanoneet, että perheiden kanssa on lähennytty, Sepänheimo sanoo.
Tilanteet, joihin on pitänyt puuttua, ovat olleet vähäisiä. Kauppakeskuksessa vartijat ovat ohjanneet yksittäisiä nuoria kotiin ja jossakin päin koululaiset ovat purkaneet turhautumistaan ilkivallalla, kuten ovikellojen pimputtelulla.
Työntekijät kulkevat kaupungilla ja kaupunginosissa
Kaupungin nuorisotyöntekijät on koronavirusepidemian myötä jaettu neljään tiimiin, joita ovat jalkautuva tiimi, Discord-tiimi, striimaustiimi ja etsivä nuorisotyö.
Jalkautuva tiimi liikkuu kaupungilla ja kaupunginosissa. Tavoite on olla nuorten tavoitettavissa ja huomata heitä, joilla asiat eivät ole nyt hyvin. Samalla ollaan silminä ja korvina koko kaupungille.
– Me raportoidaan kaupungin tilannekeskukselle niistä asioista, mitä kohdataan. Katsotaan ilmiöitä ja akuuteista asioista tietysti kerrotaan poliisille, Sepänheimo kertoo.
Discord on keskustelusovellus, jonka monet kaupungit ovat ottaneet nuorisotyössä käyttöön.
– Meillä on Discordissa nettinuorisotila, jossa ohjaajat ovat paikalla. Ensimmäisten päivien aikana osallistujia oli jo 130. On myös toivottu, että eihän palvelu lopu koronaepidemian jälkeen, Sepänheimo sanoo.
Discordissa Rovaniemen kaupungin nuorisotyöllä on vapaampi nuorisotilapuoli sekä pelitoimintoihin keskittyvä puoli. Nuoret voivat osallistua yleiseen keskusteluun, olla ryhmissä tai jutella kahden kesken aikuisen kanssa.
– Ja siellä on esimerkiksi ilmastoryhmä heille, joita ilmastoasiat kiinnostaa, Tero Rautio sanoo.
Nuorisotyötä nyt
Nuorisotiedotuskanavan lähetys torstaisin klo 18–19 kanavalla https://www.twitch.tv/nuorisotiedotuspoppari.
Pelimontendon lähetys perjantaisin klo 18–19 kanavalla https://www.twitch.tv/pelitalomontendo. Keskittyy digipelaamiseen.
Discord-nettinuorisotila, jossa ohjaajat ovat läsnä ma–pe klo 16–20. Kutsulinkki: https://discord.gg/SwP22ke.
Striimissä tarjotaan asiaohjelmia
Striimaustiimi on eräänlainen ohjelmapalvelu, jonka keskus on Mondella Kauppatorilla. Tarkoitus on striimata sekä viihdettä että epidemiainfoa ja asiantuntijoiden haastatteluja.
– On tutkittu, että kriisissä nuoret haluavat tietoa ennestään tutuilta ja turvallisilta aikuisilta. Haluamme tarjota tietoa Rovaniemeltä, Nella Sepänheimo sanoo.
Neljäs tiimi koronavirusepidemian aikana on etsivän nuorisotyön tiimi. Sen toiminnassa ei Tero Raution mukaan ole suurta eroa aiempaan. Tapaamisista iso osa hoidetaan etänä, mutta tarvittaessa myös tavataan. Avun tarvitsijaa ei jätetä yksin.
– Edelleen ollaan tukea tarvitsevien nuorten tukena ja ohjataan palveluihin.
Myös seurakunnan nuorisotyössä on siirrytty etätyöhön ja etäkohtaamisiin, kertoo nuorisotyöntekijä Jenniina Heikkilä.
– Yritämme olla rinnalla kulkijoita nuorille ja luoda toivon ilmapiiriä, Heikkilä sanoo.
Tärkeä kanava on Instagram, jossa nuorisotyöntekijät ovat päivittäin läsnä. Lisäksi esimerkiksi kerhoja on siirrytty pitämään Discord-sovelluksessa.
Rippikoulun kuukausitapaamisiin on tehty etätehtäviä, mutta kesän rippikoulusuunnitelmiin ei ole toistaiseksi tehty muutoksia. Tapaamiset on peruttu pääsiäiseen asti.
Nuorten huoli koronaviruksesta ei ole ollut vielä kova, mutta Heikkilä uskoo, että se kasvaa, kun epidemia etenee. Hän myös arvelee, että huolta on tuotu esiin muilla tavoilla.
– Ehkä kun sanotaan, että koulunkäynnistä on stressi, niin siinä voi olla muutakin huolta, Heikkilä sanoo.