pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Nuoret Lei­jo­nat hävisi Yh­dys­val­loil­le MM-ki­so­jen al­ku­loh­kon pää­tös­ot­te­lun – Maa­nan­tain puo­li­vä­li­eris­sä vastaan tulee Ka­na­dal­le hä­vin­nyt Ruotsi

Moncton/Helsinki
Joakim Kemell teki tasoittavan ylivoimamaalin avauserässä. Hänen "ruoskaansa" USA puolusti sen jälkeen tarkasti.
Joakim Kemell teki tasoittavan ylivoimamaalin avauserässä. Hänen "ruoskaansa" USA puolusti sen jälkeen tarkasti.
Kuva: Pasi Mennander

Suomen alle 20-vuotiaat jääkiekkomiehet hävisivät MM-kilpailujen alkulohkon päätösottelun Yhdysvalloille maalein 2–6. Tappio tarkoitti sitä, että Suomi sijoittui lohkossa toiseksi Yhdysvaltojen jälkeen ja kohtaa puolivälierissä toisen lohkon kolmosen Ruotsin.

Nuoret Leijonat voitti alkulohkossa kaksi ottelua neljästä, kun Yhdysvaltojen lisäksi myös Sveitsi oli vahvempi.

– Parhaimmillaan pystyimme pelaamaan sitä jääkiekkoa, mitä haluammekin eli vahvaa viisikon yhteistyöjääkiekkoa. Siihen olen tyytyväinen, päävalmentaja Tomi Lämsä summasi STT:lle puhelimitse.

– Pudotuspeleissä tempo nousee, ja kamppailupelaamisen vaade kasvaa. Ne ovat varmasti isoja juttuja, kuten myös erikoistilanteet. Ne ovat monesti niitä hetkiä, joissa maaleja pystyy tekemään.

"Kova jääkiekko-ottelu"

Uudenvuoden yönä pelatun alkulohkon päätösottelun avauserä eteni tasaisissa merkeissä ja ensimmäiselle erätauolle mentiin tilanteessa 1–1. Yhdysvallat karkasi toisessa erässä 4–1-johtoon, kunnes Suomi kavensi tilanteeksi 2–4 ennen toista erätaukoa.

Päätöserässä yhdysvaltalaiset tekivät vielä kaksi maalia.

– Oli kyllä erittäin kova jääkiekko-ottelu tänään. Heti ensimmäisestä vaihdosta lähtien näki, että pelissä oli iso panos, lohkovoitto. Pelivaade oli todella kova. Mielestäni kuitenkin, vaikka tulos on toi, varsinkin toisen erän loppuun meillä oli pätkä siinä – päästiin peliin kiinni siinä, Lämsä sanoi Discovery+ Sportille heti ottelun jälkeen.

Hän kuitenkin harmitteli, että Yhdysvallat teki toisessa erässä maaleja, ja ennen Yhdysvaltojen 2–1-maalia Suomi otti tyhmän jäähyn.

– Ei oltu riittävän viisaita, että olisi oltu tuloksessa kiinni loppuun asti. Rehellisyyden nimissä USA oli hyvä tänään, Lämsä jatkoi.

Kemell ja Hämeenaho tekivät maalit

Suomen maalit tekivät hyökkääjät Joakim Kemell ja Lenni Hämeenaho, ja maalit syötti puolustaja Aleksi Heimosalmi. Suomen maalivahtina pelannut Aku Koskenvuo torjui ottelussa 24 kertaa.

Yhdysvaltojen tehopelaaja oli Jimmy Snuggerud pistein 1+3, minkä lisäksi Logan Cooley teki tehot 1+2. Yhdysvaltojen maalivahti Trey Augustine torjui ottelussa 29 kertaa.

Suomen seuraava vastustaja Ruotsi hävisi kisaisäntä Kanadalle sunnuntain vastaisena yönä 1–5. Nuoret Leijonat kohtaa Ruotsin maanantaina kello 18 Suomen aikaa. Ottelu pelataan Monctonissa, jossa Suomi pelasi myös alkulohkonsa. Muut puolivälieräparit ovat Tshekki–Sveitsi, Yhdysvallat–Saksa ja Kanada–Slovakia.