kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

"Nu­me­rot ker­to­vat to­tuu­den" – Elias Kuos­ma­nen ei kes­tä­nyt EM-pai­neis­sa

Zagreb
Elias Kuosmanen ei halunnut selitellä niukkaa tappiotaa.
Elias Kuosmanen ei halunnut selitellä niukkaa tappiotaa.
Kuva: Juha Lampela

Kurjasti kävi suomalaismolskaajille EM-paineissa Kroatian Zagrebissa perjantaina. Kaikki kolme matolla ollutta suomalaista joutui poistumaan pukuhuoneeseen tappio niskassaan.

Kaksinkertainen EM-pronssimitalisti Elias Kuosmanen taisteli ankarasti Norjan Oskar Marvikia vastaan, mutta kaksi vuotta sitten MM-pronssia vienyt norjalainen piti pintansa. Kuosmaselle niukka, mutta katkera tappio luvuin 1–2. Miehet painivat 130-kiloisissa.

– En kestänyt. Jalat menivät pahasti hapoille toisen jakson puolessavälissä. Sain yrittää vyörytystä, mutta en saanut jaloistani potkua laisinkaan, Kuosmanen tuskaili.

Kuosmasen painissa oli hyvää se, että väkevänä pystypainijana tunnettu norjalainen ei kummemmin saanut Kuosmasta kurmootettua. Mutta vähääkään Kuosmanen ei halunnut selitellä niukkaa tappiotaan.

– Numerot kertovat totuuden. Olin pinnan verran huonompi, ja sillä siisti.

Kuosmasen taival kisoissa tyssäsi, kun Marvik hävisi puolivälierässä Turkin Riza Kayaalpille 0–8.

Päävalmentaja Juha Lappalaisen mukaan norjalaisen kovempi työntövoima ja kunto ratkaisi matsin tämän eduksi.

Norjalaispainija juotti katkeraa kalkkia myös toiselle suomalaiselle. Mikko Peltokangas ei voinut 77-kiloisissa lopulta mitään Norjan Juan Sebastian Aakille, joka tempaisi Peltokankaasta voiton vaiheikkaassa kamppailussa pistein 12–6.

– Alku sujui, pystyin passaamaan kaverin heittoyrityksen, ja johdin jo 4–0. Toinen jakso eteni kauan tasaisena, mutta 40 sekuntia ennen loppua kaveri sai heitettyä minut kokolindenillä, Peltokangas sanoi.

– Tilanne oli tuossa vaiheessa 6–6 ja matsi otettavissa, mutta eipä siinä niin käynyt. En näköjään saa itsestäni irti kilpailutilanteessa sitä, mitä minussa kumminkin on. Taidan olla Euroopan kehnoimpia kisapainijoita, Peltokangas murheili.

Päävalmentaja Lappalainen tuumasi Peltokankaan olleen huolimaton ottelun lopussa. Herkästi heittävää norjalaista vastaan kun pitää olla hereillä koko ajan.

Nyt 87-kiloisissa painiva Waltteri Latvala ei kestänyt loppuun saakka ottelussa Ukrainan Artem Matiashia vastaan. Latvalan oli tyytyminen ylivoimaiseen pistehäviöön numeroin 11–2.

– Sippasin. Ei Ukrainan mies mikään mahdoton ollut, mutta peruskäsipainissa ihan riittävän väkevä. Eka jaksolla painin mielestäni aivan hyvin, toisella jaksolla meni sitten kehnosti, Latvala mainitsi.

Peltokangas ja Latvala eivät hekään päässeet jatkamaan tappioiden jälkeen.