NRK: Myr­kyl­li­nen levä tu­keh­dut­ti suuren määrän lohia Poh­jois-Nor­jan ka­lan­kas­vat­ta­moil­la

Leväkukinnan vuoksi lohet tukehtuivat kasvatusaltaisiin Pohjois-Norjassa. (arkistokuva)
Leväkukinnan vuoksi lohet tukehtuivat kasvatusaltaisiin Pohjois-Norjassa. (arkistokuva)
Leväkukinnan vuoksi lohet tukehtuivat kasvatusaltaisiin Pohjois-Norjassa. (arkistokuva)
Kuva: Pekka Aho

Myrkyllisten levien kukinnat Pohjois-Norjan vuonoissa tappoivat suuren määrän lohia kalankasvattamoilla, uutisoi NRK. Kalankasvattamo Northern Light Salmonin yrittäjä Elisabeth Balteskard kuvailee NRK:lle viime päiviä dramaattisiksi.

Leväkukinnot vaikuttavat myös kolmen muun kalankasvattamon toimintaan.

Levät ovat NRK:n haastatteleman merentutkimuslaitoksen tutkijan Lars-Johan Naustvollin mukaan lajiltaan myrkyllisiä. Ne tuottavat kalan kiduksiin myrkkyä, jonka seurauksena lohet eivät saa happea. Levää löytyy luonnostaan merestä, mutta sen yleistyminen on harvinaista kalankasvattamoilla. Viimeksi vastaavaa on tapahtunut 1990-luvun alussa.

Norjan Kalatalouden pääosasto tekee arviota siitä, kuinka suuret tuhot levä on aiheuttanut kalakasvattamoille. Otto Andreassen kalatalousosastolta arvioi, että pelkästään kahdella kasvattamolla lohia on noin tuhat tonnia. Joillakin kasvattamoilla kuolleisuus on noin 50 prosenttia.

Kalatalouden pääosaston mukaan tilanne on hyvin vakava. Se on yhteydessä kaikkiin alueen kalakasvattamoihin lähipäivinä.

Northern Light Salmonilla huomattiin jo tiistaiaamuna, että jokin on vialla. Kasvattamon työntekijä huomasi, että lohet käyttäytyivät oudosti.

– Ne vaikuttivat stressaantuneilta ja uivat oudosti, Balteskard kertoo NRK:lle.

Altaista otetuista näytteistä ei löytynyt mitään outoa. Altaiden lämpötila ja veden happipitoisuus olivat normaalit. Aamupalaverin jälkeen joukko työntekijöitä meni katsomaan kaloja. Suuri joukko niistä oli kuollut.

Levien kukinta on paha takaisku kasvattamoille. Tilanteen palaamista normaaliksi odotetaan. Merivirtaukset vievät leväkukinnot lopulta mennessään.