Mainos

Nokian huip­pu­vuo­sien suurin pu­he­lin­myy­jä uudisti itsensä - ”Kun 80-lu­vul­la myytiin funk­tio­las­ki­mia ja kir­joi­tus­ko­nei­ta, on nyt myydyin tuot­teem­me käy­tet­ty tie­to­ko­ne”

Toimistotekniikan 42 vuotta kestänyt tarina on vertaansa vailla. Yrityksen perustaja Oiva Nätynki on kokenut alan ylä- ja alamäet, ja auttaa nyt poikaansa Teemua yrittäjän tielle. Mutta miten kaikki sai alkunsa Kemijärveltä?

Toimistotekniikka juhlistaa Rovaniemen liikkeen avajaisia marraskuussa. Uusi liike sijaitsee kauppakeskus Minimanissa. ”Toivottavasti asiakkaat löytävät meidän luo nyt paremmin.” Kuvassa myyjä Juuso Nätynki, Toimistotekniikan perustaja Oiva Nätynki ja yrittäjä, Oivan poika Teemu Nätynki.
Toimistotekniikka juhlistaa Rovaniemen liikkeen avajaisia marraskuussa. Uusi liike sijaitsee kauppakeskus Minimanissa. ”Toivottavasti asiakkaat löytävät meidän luo nyt paremmin.” Kuvassa myyjä Juuso Nätynki, Toimistotekniikan perustaja Oiva Nätynki ja yrittäjä, Oivan poika Teemu Nätynki.

Nuoren yrittäjänalun tarmo ja sinnikkyys veivät lopulta ihmisten sydämet.

Näin tapahtui Kemijärvellä huhtikuussa 1979, kun Oiva Nätynki aloitti oman yritystoiminnan 25-vuotiaana.

– Luulen, että ihmiset ostivat minulta toimistokoneita ensin säälistä. Miettivät varmaan, että annetaan nuorelle miehelle tilaisuus, kun noin kovasti yrittää, Oiva naurahtaa 42 vuoden takaiselle muistolle.

Ennen yrittäjäksi lähtemistä, Oiva mietti pitkään lähteäkö Helsinkiin vai muuttaako Rovaniemeltä Kemijärvelle ja kokeilla siipiään. Lopulta jälkimmäinen vaihtoehto voitti.

– Olin kova tekemään töitä ja näyttämisen halu oli suuri. Paikalliset asiakkaat huomasivat pian, että voivat luottaa minuun. Halusin tehdä työt aina niin hyvin kuin mahdollista, Oiva muistelee.

Pian alkoi sana kiiriä Itä-Lapissa. Niin yritykset kuin julkinen sektori löysivät Kemijärven Särkikankaalla sijaitsevan toimistokoneliikkeen. Alussa myytävät tuotteet olivat pääosin mekaanisia ja sähköisiä kirjoituskoneita sekä kopiokoneita.

– 80-luvun alussa mekaaniset kirjoituskoneet vaihtuivat elektronisiin ja tietokoneen osat tilattiin Kauko-Idästä asti. Kokosimme yhteensä noin 3000 pöytäkonetta asiakkaillemme, Oiva tarinoi.

Kun matkapuhelimet yleistyivät, kuluttajabisnes räjähti. Kahvamalliset NMT-puhelimet tulivat myyntiin vuonna 1984.

– Matkapuhelinten lisäksi funktiolaskimet olivat isossa huudossa. Samaiset Casion ja Texas Instrumentsin laskimet ovat edelleen tuttuja välineitä lukion matematiikan opiskelijoille, Oiva toteaa.

Toimistotekniikka palvelee niin yksityishenkilöitä, seuroja, kuntia, kaupunkeja kuin yrityksiäkin. ”Autamme ja neuvomme mielellämme laitteiden käyttöönotossa”, kertoo toisen polven yrittäjä Teemu Nätynki. Vieressä Toimistotekniikan perustaja Oiva Nätynki.
Toimistotekniikka palvelee niin yksityishenkilöitä, seuroja, kuntia, kaupunkeja kuin yrityksiäkin. ”Autamme ja neuvomme mielellämme laitteiden käyttöönotossa”, kertoo toisen polven yrittäjä Teemu Nätynki. Vieressä Toimistotekniikan perustaja Oiva Nätynki.

90-luvun lama ja Nokian huippuvuodet

Ensimmäinen haastava aika yritykselle oli 90-luvun lama, kun pankki kaatui alta ja koko yhteiskunta sakkasi. Toinen oli 2010-luku, kun verkkokaupat löivät läpi.

– Olin juuri ostanut liikehuoneiston yritykselle, kun lama alkoi. Oli pohdittava tarkkaan, mitkä olisivat seuraavat askelmerkit. Siihen aikaan vaadittiin paljon luovuutta, jotta kovista ajoista selviäisi, Oiva muistelee.

Lopulta yrittäjä keksi uuden bisneksen, joka oli ajan hermolla: toimistotekniikkaketju alkoi myydä käytettyjä kopiokoneita.

– Koska monet asiakkaat olivat vaikeuksissa ja eivät raskineet ostaa uutta 70 000 markkaa maksavaa kopiokonetta, tarjosimme heille käytetyn puoleen hintaan, vuoden takuulla, Oiva kertoo.

Haastavien aikojen jälkeen, yritys ponkaisi kasvuun kovalla vauhdilla. TTY oli Suomen suurimpia matkapuhelin- ja liittymäkauppiaita 2000-luvun alussa. Liikkeitä oli ympäri Suomea.

– Toimimme Nokian huippuvuosina ykköskentällisessä. Olimme Nokian kauppiaita ja meillä toimi myös heidän valtuutettu huoltonsa. Olimme alan isoimpia toimijoita tässä maassa, Oiva muistelee.

Maailma muuttui kuitenkin toimistotekniikan saralla hurjaa vauhtia. Tänä päivänä kuluttajat ostavat tuotteensa verkkokaupasta ja monikansalliset suuryritykset ovat vieneet suurimman siivun yrityssopimusasiakkaista.

– Yrittäjänä minulla on ollut aina pyrkimyksenä muuntautua ajan mukana, ja yrittää löytää oma paikka markkinoiden pyörteessä. Onhan niitä mustelmia tullut, kuten Heleniuksella voittomatsin jälkeen, mutta olemme aina jatkaneet matkaa ja oppineet virheistä, Oiva summaa hymyissä suin.

Lähemmäs 150 työntekijää vuosien varrella

Pitkän 42 vuotisen uransa aikana Oiva on omistanut toistakymmentä yritystä ympäri Suomen ja työllistänyt lähes 150 henkilöä. Useat työntekijöistä ovat työskennelleet yrityksessä monituisia vuosia.

IT-painotteinen myyjä Timo Satta viihtyi töissä Rovaniemen Toimistotekniikalla lähes 12 vuotta.

– Työrupeamani aikana ehdin nähdä alan nopeat muutokset, erityisesti puhelinpuolella, Timo muistelee.

Yrityksessä pisimpään työskennellyt Kemijärven Pekka tuli matkaan vuonna 1986.

– Pekka on työskennellyt meillä yli 35 vuoden ajan, Oiva laskeskelee.

– Kauemmin kuin mie olen ollut olemassa, toisen polven yrittäjä Teemu Nätynki naurahtaa isänsä vieressä.

Tämä onkin asia, josta Oiva kertoo olevansa ylpeä; yrittäjälle on ollut aina tärkeää, että työntekijät viihtyvät hyvin työssään ja jokaisella on omat vastuualueensa.

– Henkilökuntamme vuosien, osalla jopa vuosikymmenten, kokemus on mahdollistanut aidosti asiantuntevan palvelun myös asiakkaidemme suuntaan, Oiva summaa.

Toimistotekniikan liikkeet myyvät laadukkaita toimistotarvikkeita niin yritys- kuin kuluttaja-asiakkaille. ”Meiltä löytyy Rovaniemen paras valikoima laservärejä sekä monitoimitulostimia.”
Toimistotekniikan liikkeet myyvät laadukkaita toimistotarvikkeita niin yritys- kuin kuluttaja-asiakkaille. ”Meiltä löytyy Rovaniemen paras valikoima laservärejä sekä monitoimitulostimia.”

Uudet tuulet puhaltavat

Tänä päivänä Toimistotekniikan Lapin kivijalkamyymälät löytyvät Rovaniemeltä, Kittilästä ja Kemijärveltä.

Rovaniemen liike uusiutui ja muutti lokakuussa uusiin tiloihin kauppakeskus Minimanin pääkäytävän varrelle. Avajaisia juhlitaan marraskuun ensimmäisellä viikolla, ja luvassa on tuntuvia avajaistarjouksia.

– Toivomme, että asiakkaat löytävät meidät nyt paremmin. Minimaniin on helppo tulla ja maksutonta pysäköintitilaa löytyy hyvin, Teemu iloitsee.

Uudesta Rovaniemen liikkeestä asiakas voi löytää kaiken tarpeellisen niin kotiin kuin toimistolle. Tällä hetkellä yrityksen kysytyin tuote on käytetyt tietokoneet.

– Kierrätys on yleistynyt myös tietokoneiden osalta. Myymme vanhoja yrityskoneita, jotka ovat rakenteeltaan laadukkaita ja kestäviä. Muovin sijaan runko on magnesiumia ja hiilikuitua. Myymme koneet edulliseen hintaan vuoden takuulla, ja ne sopivat erityisen hyvin vaikkapa opiskelijoille, Teemu esittelee.

Toimistotekniikan tuotteet löytyvät helposti myös viime vuonna avatun verkkokaupan puolelta.

– Alalla on tapahtunut hurja muutos, kun peilaa sitä yrityksemme historiaan. Kun 80-luvulla myimme pelkästään mekaanisia kirjoituskoneita ja kopiokoneita, 40 vuotta myöhemmin tuoteperheemme kattaa yli 2000 eri tuotetta, kuten tietokoneet, puhelimet, Telian puhelinliittymät, tulostimet ja toimistotarvikkeet, Teemu listaa.

– Vaikka maailma muuttuu, onneksi Toimistotekniikka pysyy.

Toimistotekniikka

Tutustu Toimistotekniikan verkkokauppaan >>

Toimistotekniikka Rovaniemi

Lampelankatu 3 (Minimanin yhteydessä)

96100 Rovaniemi

Puh. 020 152 0300


Avoinna:

ma-pe 9:00-17:00

Olemme Likiliike eli paikallinen rovaniemeläinen yritys.