Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Pääkirjoitus: Sää­ty­ta­lol­la esillä oleva ay-liik­keen ve­ro­etu­jen ka­ven­ta­mi­nen on tu­li­kuu­ma kysymys

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ne­nä­lii­na ja ir­to­lu­mi jar­rut­ti­vat Iivo Nis­ka­sen vauhtia – kak­kos­ti­la vaihtui yh­dek­sän­teen sijaan Lahden hiih­tos­ta­dio­nil­la: "Hi­taal­le­kin mie­hel­le aika huono suo­ri­tus"

Niskanen hiihti silti yhden kauden vahvimmista kilpailuistaan.

Lahti
Iivo Niskanen vetää ja muut seuraavat Johannes Kläbon johdolla.
Iivo Niskanen vetää ja muut seuraavat Johannes Kläbon johdolla.
Kuva: KIMMO BRANDT

Iivo Niskanen joutui kohtaamaan ylimääräisiä vastuksia Salpausselän viikonlopun viimeisessä hiihtokilpailussa. Menoa jarrutti ensin liisterivoiteeseen takertunut nenäliina, ja loppulaskussa sukset tökkäsivät ladun irtolumeen.

Niskanen oli vielä stadionin J-mutkassa kiinni toisessa sijassa. Maaliin hän ennätti vasta yhdeksäntenä.

– Olin laskussa toisena ja tulin yhdeksäntenä maaliin. Se on hitaallekin miehelle aika huono suoritus, mutta J-mutkan jälkeinen osuus oli haastava, Niskanen ihmetteli.

– Ladulle oli tuiskuttanut lunta ja suksi töksähti siinä. Loppuviimeistely ei mennyt nappiin.

Nenäliinan kanssa Niskanen kamppaili aiemmin matkan aikana.

– Sukset toimivat loistavasti, mutta toisella kierroksella liisteriin jäi joku nenäliina kiinni. Töksähti ihan kunnolla, mutta onneksi se pieneni pikkuhiljaa, Niskanen kertoi ensimmäisestä luisto-ongelmastaan.

– Pääsin hiihtämään normaalisti viimeisen kiekan, eikä se vaikuttanut enää lopussa, vaikka paperinpalasta oli pieni pala jäljellä vielä maalissa.

Kläbo ylsi ennätykseen

Johannes Hösflot Kläbo otti 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähdössä kuudennen perättäisen voittonsa maastohiihdon maailmancupissa. Samalla hän sivusi Therese Johaugin 20 osakilpailuvoiton yhden kauden ennätystä.

Pål Golberg varmisti Norjan kaksoisvoiton ennen William Poromaata.

Kläbo karkasi voittoon viimeisellä nyppylällä ennen intiaanikukkulaa. Niskanen oli siinä vaiheessa toisena, muttei päässyt laskussa Kläbon imuun.

– Siinä olisi pitänyt pysyä Kläbon perässä, ja olisin pystynyt venymään toiseksi. En kuitenkaan pystynyt, ja kaverit tulivat sen jälkeen kantaan ja vielä ohi, Niskanen harmitteli.

Niskanen hiihti silti yhden kauden vahvimmista kilpailuistaan. Hän piti vauhtia yllä ja ajoi vastustajat ahtaalle.

– Sijoitus ei tyydytä, mutta kilpailu oli vireen puolesta ihan kiva. Reitti ja nopea keli eivät suosineet vetämistä, mutta pystyin tekemään hyvän yrityksen, Niskanen totesi.

Planican viisikymppinen ratkaisi

Suomen kärkihiihtäjät kilpailevat vielä Inarin SM-kilpailuissa kuun vaihteessa ja huhtikuussa kolmiosaisessa Lapponia-hiihdossa. Kansainvälinen kausi päättyi Lahteen.

Niskasen kausi meni käytännössä pilalle, kun hän sairastui koronavirustautiin juuri ennen maailmancupin avausta. Sen jälkeen hän keskittyi vain Planican MM-kisojen 50 kilometrin kilpailuun, mutta jäi siinä kuudenneksi.

– Kaikki panokset olivat Planican viisikymppisellä. Kaudesta tuli pettymys, kun siitä ei tullut voittoa, Niskanen korosti.

Viime kaudella Niskanen saavutti Pekingin olympialaisissa mitalien värisuoran. Nyt hän pääsee harjoituskauteen paljon virkeämpänä.

– Tilanne on nyt hyvä, kun pääsen tällä motivaatiolla sekä sopivasti nälkäisenä ja ärsytettynä ensi kauteen. Saan aloittaa uuden kauden ihan eri tilanteesta kuin viime vuonna, Niskanen totesi.

– Ja jos ensi kaudella säästyisin yhdeltä koronalta.