Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Neljä kes­kus­ta­lais­ta eh­dot­taa, että Suomi lä­het­tää so­ta­lai­van tor­ju­maan ih­mis­sa­la­kul­je­tus­ta Vä­li­me­rel­le

Keskustan hallintovaliokuntaryhmän jäsenet esittävät kannanotossaan toiveen, että Suomi keskittyy EU-puheenjohtajakaudellaan yhteisiin toimiin ihmissalakuljetuksen ehkäisemiseksi.

Hämeenmaa-luokan miinalaiva Uusimaa Rauman telakalla vuonna 2007.
Hämeenmaa-luokan miinalaiva Uusimaa Rauman telakalla vuonna 2007.
Kuva: Kari Suni

Keskustan eduskunnan hallintovaliokuntaryhmän jäsenet, kansanedustajat Juha Pylväs, Mikko Kärnä, Hanna Huttunen ja Joonas Könttä esittävät, että Suomi lähettäisi Hämeenmaa-luokan miinalaivan Välimerelle Libyan aluevesille paljastamaan ja ottamaan kiinni ihmissalakuljettajia, palauttamaan salakuljetuksen uhreiksi joutuneita takaisin Afrikkaan ja tuhoamaan tyhjennettyjä ihmissalakuljettajien veneitä.

Ryhmän jäsenet toivovat, että Suomi keskittyisi EU-puheenjohtajakaudellaan yhteisiin toimiin ihmissalakuljetuksen torjumiseksi.

– Moni Suomessa ei ymmärrä, että Välimereen ei pelkästään hukuta, vaan ihmiset tukehtuvat täyteen pakattuihin salakuljetusaluksiin. Tämä on iljettävää rikollisuutta, joka täytyy lopettaa, neljä keskustan kansanedustajaa kertoo tiedotteessaan.

Ryhmä kertoo esittäneensä viime kaudella harkittavaksi, voisiko Ranskan muukalaislegioona tuhota ihmissalakuljettajien veneet lähtösatamiinsa ennen kuin ne täytetään siirtolaisilla. Ratkaisua ei heidän mukaansa ole suljettu pois nytkään.

Suomella historiaa vastaavista operaatioista

Suomi osallistui miinalaiva Pohjanmaalla vastaavaan tehtävään vuonna 2011. Sotalaiva suuntasi tuolloin Arabian niemimaan ja Afrikan sarven välissä sijaitsevalle Adeninlahdelle EU:n yhteiseen Atlanta-operaatioon merirosvouden torjumiseksi.

– Suomalainen sotalaiva toimisi tehokkaana pelotteena ihmissalakuljettajille ja mikäli viestimme, että laiva pyrkii palauttamaan kaikki kyytiin nostamansa siirtolaiset takaisin Afrikkaan ja saattamaan ihmissalakuljettajat oikeuden eteen, tulisi se varmasti vähentämään tämän tyyppistä laitonta toimintaa, neljä keskustan edustajaa sanoo tiedotteessa.