Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Tilaajille

Nä­kö­kul­ma: Tuliko kau­niis­ta pelistä ruma Qa­ta­ris­sa? – Ei, vaan viikon kes­tä­neet kisat osoit­ta­vat, että näitä jal­ka­pal­lon MM-mit­te­löi­tä kan­nat­taa todella katsoa tar­kas­ti

Qatarin MM-kisat näyttävät hämärärahan ja huippu-urheilun rumat sidokset, mutta ansaittu kritiikki peittää alleen myös länsimaisen kaksinaismoralismin. Qatar tarjoaa paitsi telluksen upeinta jalkapalloa, myös maailmalle korvaamattoman alustan tuoda esille yhteiskunnallisia epäkohtia.

Kaunis peli paljasti rumat kasvonsa Qatarissa. Kisoja edelsi ennennäkemätön lahjonta, jolla "orjavaltio" Qatar junaili kisat itselleen. Pahinta ovat jopa 6 500 siirtotyöläisen kuolemat 10 vuoden aikana, kun kisoja on rakennettu Qatariin vaarallisissa työolosuhteissa. Entä sitten ilmasto? Ilmastoidut stadionit Qatarin aavikolla näyttävät räikeästi keskisormea koko maailman ilmastonmuutoksen vastaiselle taistelulle.

Jopa Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n entinen puheenjohtaja Sepp Blatter lausui, että kisojen myöntäminen Qatarille oli virhe. Blatteria itseään on epäilty korruptiosta ja monenlaisesta muusta laittomuudesta, eikä hän ole todellakaan mikään puhdas pulmunen.

Kaikki tämä on totta, ja siksi kisojen katsomista jopa boikotoidaan.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi