Virusmuunnos: Hal­li­tus kieltää maa­han­tu­lon seit­se­mäs­tä ete­läi­sen Afrikan maasta – Suomen kan­sa­lai­set ja Suo­mes­sa va­ki­nai­ses­ti asuvat saavat aina palata

Maanjäristykset: Utsjoen tä­räh­te­lyt var­mis­tui­vat maan­jä­ris­tyk­sek­si –  jä­ris­tys­kes­kus oli Norjan puo­lel­la 13,6 ki­lo­met­rin sy­vyy­des­sä

Äänestys: Mikä on Sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma – äänestä ja osal­lis­tu ar­von­taan

Nainen astui uu­den­vuo­den­yö­nä kau­pas­ta kadulle ja sai kimp­puun­sa 17 vaat­tei­ta repivää miestä – ah­dis­te­lu kiihtyy Egyp­tis­sä juh­la­py­hi­nä

Egyptissä sanallinen seksuaalinen härintä on kuitenkin fyysistä häirintää huomattavasti yleisempää.

Kairo
Naiset yrittivät suojautua joulukuun sateelta Egyptin pääkaupungissa Kairossa.
Naiset yrittivät suojautua joulukuun sateelta Egyptin pääkaupungissa Kairossa.
Kuva: MOHAMED HOSSAM

Naisten kokema seksuaalinen ahdistelu nousi jälleen otsikoihin Egyptissä. Egyptin poliisi ilmoitti tällä viikolla pidättäneensä 17 miestä, jotka ahdistelivat uudenvuodenyönä naista repimällä tältä vaatteita.

Useat tiedotusvälineet haastattelivat naista, joka kertoi tulleensa uudenvuodenyönä kaupasta kadulle ja huomanneensa miesjoukon kuvaavan häntä älypuhelimillaan.

Hän lähti juoksemaan pakoon ja huusi apua, jolloin miesjoukko alkoi repiä vaatteita hänen päältään. Paikalla oli myös miehiä, jotka yrittivät auttaa naista. Nainen pääsi pakenemaan kotiinsa.

Myöhemmin poliisit tulivat puhuttamaan häntä ja kertoivat, että miesten kuvaamaa videota oli jaettu sosiaalisessa mediassa. Ahdistelu tapahtui Mansouran kaupungissa Kairon pohjoispuolella.

Huutelu erittäin yleistä

Sanallinen seksuaalinen häirintä on Egyptissä erittäin yleistä. Tutkimusten mukaan häirintää kokevat myös muslimiasua ja jopa kasvohuivia käyttävät musliminaiset. Häirintää kokevat lähes kaikki egyptiläisnaiset.

Uskomus joukkoahdistelujen ja joukkoraiskausten yleisyydestä Egyptissä elää vahvana, vaikka fyysisen häirintä on erittäin harvinaista.

Vuoden 2011 vallankumouksen aikana ja sen jälkimainingeissa Kairon Tahrir-aukiolla oli useita joukkoraiskauksia. Mansouran uudenvuodenyön kaltaisia joukkoahdistelutapauksia, joissa miesjoukko piirittää naista, huutelee hävyttömyyksiä ja mahdollisesti yrittää riisua naista, tapahtuu muutamia vuosittain.

Yleensä joukkoahdistelutapaukset ajoittuvat juhlapyhiin, kuten nytkin Mansourassa.

Laki suitsee häirintää

Egypti on pyrkinyt puuttumaan seksuaaliseen häirintään. Suuri edistysaskel oli vuonna 2014 voimaan tullut laki, joka kriminalisoi häirinnän, myös sosiaalisessa mediassa tapahtuvan.

Monet kansalaisjärjestöt ja aktivistit ovat kamppailleet, jotta naiset uskaltaisivat raportoida kokemastaan häirinnästä.

Rohkeus häirinnästä kertomiseen kasvaa, mutta vanhat perinteiset uskomukset siitä, ettei kunniallista naista häiritä ja että häirintä, jopa raiskaus, on aina naisen syy, istuvat vahvoina.

Ilmiö koskettaa myös Egyptissä matkailevia naisia. Toisia miesten osoittama kiinnostus imartelee, toisia ahdistaa.

Viattomalta vaikuttava vihellys tai ”very beautiful” -huuto ilahduttaa monia ulkomaalaisia naisia, mutta Egyptissä ja arabikulttuurissa vieraan naisen puhuttelu julkisella paikalla on äärimmäisen sopimatonta ja kunniatonta käytöstä.

Myös matkailijanaisten olisi syytä tiedostaa, että miesten osoittama ihailu on paikalliskulttuurin näkökulmasta naista syvästi halventavaa.

Seksuaalista häirintää esiintyy monissa muissakin arabimaissa, mutta Egyptissä häirintä on yleisempää kuin missään muussa arabimaassa. Häirinnän kitkemiseksi Egypti on hyvällä tiellä mutta työsarkaa riittää vielä paljon.

Mansouran häiritsijöiden pidätys on erinomainen signaali siitä, että myös poliisin asenne häirintään on viimein muuttumassa vähättelystä asialliseen suuntaan.

Tausta

Huutelusta vankeutta

Egyptissä laki seksuaalisesta häirinnästä on tiukka. Seksuaalinen häirintä kriminalisoitiin Egyptissä vuonna 2014.

Laki määrää rangaistukseksi sanallisesta seksuaalisesta häirinnästä puoli vuotta vankeutta ja 3 000 Egyptin puntaa. Noin 170 euroa vastaava summa on Egyptin tulotasoon nähden erittäin merkittävä.

Laki ei erittele, tapahtuuko häirintä julkisella paikalla vai yksityistiloissa. Häirinnäksi lasketaan myös sopimattomat seksuaalisuuteen tai pornoon viittaavat eleet sekä muun muassa sosiaalisessa mediassa tapahtuva häirintä. Teon uusijalle sekä fyysisestä häirinnästä rangaistukset ovat lain mukaan kovempia.

Monet kansalaisjärjestöt kampanjoivat häirinnän vähentämiseksi. Yksi järjestöistä on vuonna 2005 perustettu HarassMap, joka ylläpitää netissä häirintäkarttaa, johon häirintätapauksista voi ilmoittaa.