Mainos

Näin suo­jau­dut jul­ki­ses­sa ver­kos­sa - Vältä vaarat

Julkisten, eli kaikille avoimien langattomien verkkojen määrä lisääntyy koko ajan. Niitä on kahviloissa, junissa, lentokentillä, hotelleissa ja monissa muissakin paikoissa. Paikat, verkkojen määrä ja vaarat vain kasvavat. Jos haluat suojata oman identiteettisi, sinun täytyy suojautua.

-

VPN yhteys on paras tapa suojata oma surffaaminen ja välttää julkisen verkon vaarat. VPN yhteys muodostaa turvallisen kanavan, jota pitkin liikenne kulkee. Se toimii kuin eristetty putki. Ja tämän toki kertoo jo nimikin. VPN termi nimittäin tulee sanoista Virtual Private Network, joka suomeksi käännettynä tarkoittaa virtuaalista erillisverkkoa.

VPN palveluita on sekä ilmaisia, että maksullisia, mutta ilmainen VPN ei ole turvallinen. VPN vertailu on sivusto, joka testaa eri VPN palveluita ja kertoo niistä oman arvionsa. Jos haluat olla suojassa julkisessa verkossa, aloita VPN yhteyden käyttäminen.

VPN yhteyden valinta

VPN yhteyden valintaan ensimmäisenä vaikuttaa tietenkin se, millä laitteella olet palvelua käyttämässä. Suurimmalta osalta toimijoista löytyy sekä desktop-, että mobiiliversio. Mutta tarkista kuitenkin, että laitteesi on tuettu.

Haluat myös mielellään valita toimijan, joka ei pidä VPN palvelun käyttäjistään käyttäjälokeja. Eli seuraa sitä, miten käyttäjät heidän tarjoamaa palvelua käyttävät.

Ja tarkista tietenkin suojauksen laatu. Tällä hetkellä alan standardi on 256-bittinen salaus (encryption).

Ilman rahaa ei saa laatua ja samaa pätee myös VPN yhteyksien kohdalla. Ilmainen VPN ei ole turvallinen tapa suojautua. Ilmaisen palvelun käyttämisestä maksat oman yksityisyytesi menettämisellä. Ilmaiset palvelut keräävät usein dataa käyttäjistään ja myyvät sitä eteenpäin.

Muista maalaisjärki

VPN yhteys on paras tapa suojautua, mutta maalaisjärjen käyttäminen on sen lisäksi suotavaa. Tarkista siis myös…

Oikea verkko

Niin sanotun valeverkon luominen on yleinen kikka tiedon urkintaan. Tällä tarkoitetaan sitä, että urkkija luo toisen, samalta näyttävän verkon. Esimerkiksi verkon nimeltä Kahvila-verkko vaikka oikea verkko olisikin Kahvilaverkko. Kannattaa aina siis varmistua siitä, että olet yhdistämässä itsesi oikeaan verkkoon.

Suojaa kotiverkko

Avoimen verkon vaarat vaanivat niin kotona, kuin ulkomailla. Tarkista siis, että ole suojannut oman kotiverkkosi turvallisella salasanalla. Jos kotiverkkoa ei ole suojattu, voit yhtä hyvin tulla huijatuksi omalta kotisohvalta.

Älä pidä turhaan wifiä päällä

Mikäli et käytä verkkoa, ei sinun tarvitse pitää laitteesi wifi-yhteyttä päällä. Laitteesi yrittää automaattisesti yhdistää itsensä avoimiin ja tunnettuihin verkkoihin. Jos olet kerran yhdistänyt itsesi avoimeen verkkoon, laitteesi muistaa sen. Katso siis ettet tule huijatuksi puhelin taskussa.

VPN ei suojaa laittomuuksilta

Vaikka VPN mahdollistaa asioita, ei se tee kielletystä sallittua. Torrenttien lataaminen VPN yhteydellä tai maaestojen kiertäminen ei välttämättä ole sallittua, vaikka VPN palvelu sen mahdollistaisikin. Netflix VPN yhteydellä avaa kaikki maailman elokuvat ja sarjat jokaisesta maasta missä Netflix operoi. Yle Areena ulkomailla toimii, kun lokaation siirtää Suomeen. Tällainen toiminta ei kuitenkaan välttämättä ole sallittua. Tosin yhtään ennakkotapausta ei taida olla, missä esimerkiksi Netflix olisi evännyt palvelunsa käytön koska tilaaja oli käyttänyt VPN yhteyttä.