pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Kolumni

Muun­nel­tua to­tuut­ta – vai sit­ten­kin val­het­ta?

Kolumnisti on vähän vaikea ihminen, joka on mukautunut säyseään rooliin. Yksi rooli ei tietenkään ole koko totuus henkilöstä. Totuus ilmenee välähdyksinä, joskus kolumneissakin.
Kolumnisti on vähän vaikea ihminen, joka on mukautunut säyseään rooliin. Yksi rooli ei tietenkään ole koko totuus henkilöstä. Totuus ilmenee välähdyksinä, joskus kolumneissakin.
Kuva: Pekka Aho

Eduskunnassa ei ole soveliasta syyttää toista kansanedustajaa valehtelemisesta.

Valehtelemisesta käytetään siksi kiertoilmausta ”muunneltu totuus”.

Erityisen kieron tästä kiertoilmauksesta tekee se, että muunneltu totuus on itsessään muunneltu totuus. (Ymmärrän, jos ei heti avaudu. En osaa ilmaista asiaa tuon selkeämmin. Minun ja enemmistön välillä on näkymätön este, jonka vuoksi emme aina ymmärrä toisiamme.)

Valehtelu on eduskunnassa tabu. Johtuisiko siitä, mitä poliitikot sanovat kansan suosiota tavoitellessaan?

Vaalien alla perussuomalaiset lupasi: “Kokoomus haluaa leikata pienituloisten etuuksista – se ei meille käy.” Kokoomus taas lupasi olla leikkaamatta sotesta ja koulutuksesta.

Sitten hallitusohjelma paljasti, että leikataan pienituloisilta, sotesta ja koulutuksesta. Hallitus aikoo myös leikata kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevilta, joiden ihmisarvoisen elämän edellytykset tulevat tuntuvasti heikentymään. Kaikista suurituloisimmille hallitus jakaa 2000 euron vuosittaiset veroedut.

Aika näyttää, osoittautuuko hallitusohjelman otsikko ”Vahva ja välittävä Suomi” muunnelluksi totuudeksi.

Olen osatyökykyinen autisti, jonka erityiset mielenkiinnon kohteet ovat toistaiseksi enimmäkseen jääneet hyödyntämättä työelämässä, mutta ovat ne silti pitäneet minut hengissä ja järjissäni. Meidän erikoistyyppien elämänpolku ei ole suoraviivainen eikä helppo. Jokainen erikoistyyppi on varmasti tehnyt kaikkensa sopeutuakseen eri yhteisöihin ja yhteiskuntaan.

Selkein ongelmani on joustamaton suhtautumiseni totuuteen.

Selkein ongelmani on joustamaton suhtautumiseni totuuteen. Se on aiheuttanut sosiaalista hämmennystä ja konflikteja. Minulla ei kuitenkaan olisi tätä ongelmaa, mikäli ympäröivä maailma ei suhtautuisi totuuteen niin joustavasti.

Filosofi Michel Foucault on jäljittänyt totuutta demokraattisessa politiikassa. Hänen mukaansa politiikan totuus on rohkeaa rehellisyyttä seurauksista huolimatta, eettistä ja epäitsekästä käytäntöä, jossa oma itse laitetaan likoon ja uskalletaan puhua totta kaikkien hyvinvoinnin edistämiseksi.

Foucault´n mukaan todenpuhujat löytyvät usein marginaaleista, syrjäytyneistä ja syrjäytetyistä, jotka tavanomaisuuden rajoja rikkovalla elämällään osoittavat toisenlaisen maailman olevan mahdollinen. Totuus ilmenee välähdyksinä, erilaisuus paljastaa arkisen elämän epäoikeudenmukaisuudet ja tekopyhyydet.

Toisenlainen maailma on mahdollinen, kunhan toisenlaiset pysyvät hengissä.