Mu­seo­päi­vä­nä pääsee mak­sut­ta Ko­run­diin, Ark­ti­ku­miin ja Pilk­kee­seen

Kansainvälistä teemapäivää vietetään Rovaniemellä avoimin ovin.

Prima Vista esittelee kokoelman uutuuksia Korundissa. Etualalla Jouna Karsin Vuoristorata, keskellä Jouna Karsin Ruiskatu 2 ja oikealla Mia Hamarin Muuttajat.
Prima Vista esittelee kokoelman uutuuksia Korundissa. Etualalla Jouna Karsin Vuoristorata, keskellä Jouna Karsin Ruiskatu 2 ja oikealla Mia Hamarin Muuttajat.
Kuva: Arto Liiti

Maanantaina käynnistynyt museoviikko huipentuu lauantaina 18.5. kansainväliseen museopäivään teemalla ”Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition”.

Museopäivän johdosta Rovaniemellä on maksuton sisäänpääsy kulttuuritalo Korundiin, Arktikumiin ja tiedekeskus Pilkkeeseen. Tarjolla on myös videoesitys, työpaja, luento sekä yleisöopastus.

Korundissa toimivassa Rovaniemen taidemuseossa on esillä neljä näyttelyä. Place of Origin esittelee Alaskan nykytaiteen mielenkiintoisimmat ilmiöt ja teokset Anchoragen museon kokoelmasta. Prima Vista – Ensi näkemältä -näyttely on koottu Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelman uutuuksista. Luonnonläheinen kokonaisuus kuvaa myös monipuolisesti suomalaisen nykytaiteen luomisvoimaa. Nurinkurin on puolestaan leikkisä näyttelykokonaisuus, joka on koottu yhdessä Lapin yliopiston kuvataideopiskelijoiden kanssa Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta. Näyttely astuu ulos totutusta: sen aiheet kannustavat ajatusleikkeihin ja itsestäänselvyyksien kyseenalaistamiseen. Teokset saattavat hassutella, mutta niistä voi löytää myös kriittisiä ja ajankohtaisia keskustelunavauksia. Näyttelyistä tuorein on Mustaa valkoisella, jossa vuorottelevat valo ja varjo sekä niiden variaatiot. Mukana on tummia sävyjä raskain teemoin, mutta myös valon tuomaa keveyttä.

Arktikumissa Lapin Maakuntamuseo järjestää luentotilaisuuden, jossa museon luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela kertoo pohjoisten soiden luonnosta, erityisesti niiden monimuotoisuudesta. Esitelmässä käydään läpi soiden peruskäsitteet, esitellään soiden kasveja ja luokittelua. Tämän jälkeen esitellään parhaimpia paloja lappilaisten soiden häkellyttävästä elonkirjosta. Luento liittyy Lapin Maakuntamuseossa juuri avattuun Aapa – Pohjoisten soiden kiehtova elämä -näyttelyyn.

Vuoden luontokuvat 2018 ovat esillä Arktikumissa vielä sunnuntaihin 19.5 asti. Palkitut valokuvat kertovat suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista.

Tiedekeskus Pilke tarjoaa tutkimusmatkan metsään. Toiminnallinen näyttely avaa metsien merkitystä kaikenikäisille vierailijoille mikroskoopin peileiltä metsäkoneen hyttiin ja eräsimulaattorista metsän rentouttaviin vaikutuksiin.

Museopäivän kävijöille tarjolla on omatoiminen työpaja, jossa pääsee pohtimaan ilmastonmuutosta ja monimuotoisuutta biotalouden näkökulmasta, sekä tutustutaan puupohjaisiin tuotteisiin.

Museopäivän

Ohjelma

Rovaniemi ennen ja jälkeen tuhon -videoesitys, koko päivän Arktikumin Polarium–salissa.

Omatoiminen työpaja koko päivän tiedekeskus Pilkkeessä.

Tutkimusmatkoja Lapin soille -esitelmä klo 12 Arktikumin Aurora-salissa.

Yleisöopastus Rovaniemen taidemuseon näyttelyihin klo 15 Korundissa.

Pyörähdys kesään, Lapin tanssiopiston kevätnäytös klo 15 Korundi-salissa. Liput 10–20 e.