Kulttuuri: Tor­nion­laak­son museon uudeksi joh­ta­jak­si Titta Kal­lio-Sep­pä

Ohje: Katso Lapin Kansan video: Näin teet ko­ro­na­vi­ruk­sen ko­ti­tes­tin oikein

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

MTV:n uu­ti­set: KRP tutkii ää­rioi­keis­toon liit­ty­vää vakavaa ri­ko­se­päi­lyä – koh­tee­na val­ta­kun­nan­syyt­tä­jä ja si­sä­mi­nis­te­ri

Epäiltyjä jutussa on useita, joiden joukossa on Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapeli.

Helsinki
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ei halua kommentoida häneen kohdistunutta uhkausta.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ei halua kommentoida häneen kohdistunutta uhkausta.
Kuva: ENNA RAUTIAINEN

Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua, jonka kohteina olisivat olleet valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), kertoo MTV:n uutiset.

MTV:n tietojen mukaan rikosepäily liittyy äärioikeistoon. Epäiltyjä jutussa on useita ja myös rikosnimikkeitä on useita. Jutussa tutkinnanjohtajana toimii syyttäjä, koska yksi epäillyistä on Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapeli. Hänet on pidätetty virasta.

MTV:n mukaan tutkinnassa on ollut jonkinlainen lista, jossa on ollut nimiä maan poliittiselta ja virkamieshuipulta.

Tutkinnan törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta vahvistaa MTV:lle syyttäjä-tutkinnanjohtaja Heikki Stenius. Myös KRP vahvistaa asian.

STT ei ole tavoittanut Steniusta eikä ole saanut toistaiseksi tutkintaan omaa vahvistusta KRP:stä.

Äärioikeisto on jo pitkään arvostellut esimerkiksi valtakunnansyyttäjä Toiviaista ja sisäministeri Ohisaloa muun muassa sananvapauskysymyksissä. MTV:n tietojen mukaan tutkinta liittyy juuri äärioikeistolaiseen ajatteluun ja radikalismiin.

Syyttäjä ei halunnut määritellä tarkemmin tekoaikaa, mutta MTV:n uutisten tietojen mukaan epäillyn rikoksen tekoaika on kuitenkin pitkä ja ulottuu tähän vuoteen.

Jutussa ei ole ollut ketään vangittuna.

Ministeri Ohisalon erityisavustaja viestitti illalla STT:lle, ettei ministeri kommentoi asiaa. MTV:n uutisten mukaan valtakunnansyyttäjä Toiviainen ei halua kommentoida juttua ja asiaa tässä vaiheessa, koska tutkinta on kesken.

Ohisaloa sosiaalisessa mediassa uhannut mies sai ehdollista vankeutta

Tämän kuun alussa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen 30-vuotiaan miehen, jonka se katsoi syyllistyneen laittomaan uhkaukseen sisäministeri Maria Ohisaloa kohtaan.

Mies julkaisi uhkaavat kommenttinsa internetin Instagram-palvelussa.

Tuomittu julkaisi lokakuussa Instagramissa kuvan, jossa Ohisalon kasvojen päällä oli tähtäinristikko. Julkaisu sisälsi myös sanallisen uhkauksen. Lisäksi mies kommentoi Ohisalon Instagram-julkaisuun muun muassa olevansa pommintekokoulussa, ajavansa pommirekan poliisilaitokselle ja lähettävänsä "paketin" sisäministeriöön.

Tuomittu 30-vuotias myönsi oikeuden istunnossa julkaisseensa viestit, mutta kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hän pyysi istunnossa Ohisalolta anteeksi ja sanoi, että ei pystyisi toteuttamaan uhkauksiaan tai käyttämään väkivaltaa.

Oikeus kuitenkin piti rikosta vakavana.

– Uhkauksen vuoksi Ohisalo on perustellusti voinut pelätä oman turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa, tuomiossa todettiin.

Käräjäoikeuden tuomiosta on mahdollista valittaa hovioikeuteen.