Mottona iloinen koira ja on­nel­li­set lampaat - Ter­vo­las­sa asuvan Marjo Mat­ti­lan pai­men­koi­ra­har­ras­tus ja­los­tui omaksi yri­tyk­sek­si

Lammaskatras pysyy hienosti yhdessä Marjo Mattilan sekä Kirsi Pitkäsen sileäkarvaisen collie Taiston välissä. Mattila ohjaa koiraa  lammaskatraan perässä. Menetkös siitä laumaasi Kirsi Pitkäsen Taisto tuumaa "eksyneelle lampaalle". Outi Vanhatalon lapinporokoira Hilda työn touhussa.
Lammaskatras pysyy hienosti yhdessä Marjo Mattilan sekä Kirsi Pitkäsen sileäkarvaisen collie Taiston välissä. Mattila ohjaa koiraa lammaskatraan perässä.
Lammaskatras pysyy hienosti yhdessä Marjo Mattilan sekä Kirsi Pitkäsen sileäkarvaisen collie Taiston välissä. Mattila ohjaa koiraa lammaskatraan perässä.
Kuva: Jouni Valikainen

Kätkänpaimen yrityksessä Marjo Mattilan pihapiirissä Tervolan Reutuaavalla, siis kaupungista katsottuna keskellä ei mitään, tallustelee toistakymmentä lammasta. Lammaslaumaa paimentaa rovaniemeläisen  Kirsi Pitkäsen sileäkarvainen collie Taisto. Taisto saa kehuja sekä emännältä että Marjo Mattilalta, kun se pitää lammaslauman kasassa ja ohjaa sen ruokintapaikalle kokeneen paimenkoiran tapaan. Marjo Mattila antaa tarvittaessa ohjeita koiran ohjaajalle.

– Nyt näkee, että Taisto nauttii työstään. Se on innoissaan, kun pääsee tekemään oikeanlaista työtä, Kirsi Pitkänen iloitsee.

Torniolaisen Outi Vanhatalon kuusi kuukautta vanha lapinporokoira Hilda odottelee autossa innokkaasti vuoroaan. Nuoresta iästään huolimatta se on paimenessa jo neljättä kertaa. Homma toimii moitteitta. On vaikea uskoa, että kuusikuukautinen koira on jo näin valmis koira lampaiden paimennukseen.

– Paimennus on koiralle luontaista, oikeanlaista työtä. Nämä paimennuskerrat opettavat sekä koiraa että minua. Koiranlukutaitoni kehittyy, kun paimennamme lampaita, Outi Vanhatalo kertoo.


Marjo Mattila perusti Kätkänpaimen yrityksen  kolmisen vuotta sitten Rovaniemellä. Reutuaavalle Marjo muutti kaksi vuotta sitten. Paimennusta kotikoirille tarjoavia yrityksiä Lapissa on vain muutamia.

– Idea yrityksen perustamisesta lähti liikkeelle omasta paimenkoiraharrastuksestani kuutisen vuotta sitten. Olin lajiin aivan koukussa.  Kolme vuotta sitten koin, että nyt olisi aika haastaa itseään ja tuoda myös uusia tuulia paimennusharrastuksen kentälle. Nyt minulla on täällä Reutuaavan tilalla 21 lammasta, kolme lapinporokoiraa ja yksi australiankoolie, Marjo Mattila kertoo.

Useat koiranomistajat tietävät, onko koirasta paimennukseen. Eikä tunnille kannata tuoda puhdasta seurakoiraa tai metsästyskoiraa.

– Ensimmäistä kertaa paimentamaan tuleva koira kytketään tarvittaessa aluksi kiinni, ja mietimme yhdessä omistajan kanssa miten koiran ja lampaiden kanssa lähdetään toimimaan. Useimmiten  koira saa kuitenkin olla alusta asti irti ja toteuttaa viettiään hyvin vapaasti, koirat ovat usein taitavampia kuin omistajat osaavat odottaa! Paimennushan on koiralta metsästyskäyttäytymistä, jota ihminen voi käyttää hyväkseen. Koirat ovat itsellänikin tosi suurena apuna lampaiden paimennuksessa.

Marjo Mattila puhuu kolmiyhteisöstä, jonka hän haluaa luoda koiran omistajan, itse koiran ja lampaiden välille..

– Monet koirat paimentavat lampaita häntä tötteröllä eli ne nauttivat työstään ja keskustelevat omalla tavallaan lampaiden kanssa. Myös lampailla pitää olla hyvä olo kun niitä paimennetaan. Koiran omistaja näkee lemmikkinsä kotikoiran lisäksi paimenkoirana, jolloin hän oppii ymmärtämään koiraansa entistä paremmin. Mottonani onkin iloiset koirat ja onnelliset lampaat.

Paimennus lähtee liikkeelle pienin askelin. Koira voi olla aluksi lukossa, kun se kohtaa ensimmäistä kertaa lampaita. Kätkänpaimenessa ei kuitenkaan tarvitse jännittää turhaan, sillä kaikki koirat ja ihmiset kohdataan yksilöllisesti.

– Koiran kehuminen on tärkeää kehityksen kannalta. Se ei saa erityistä namipalkkiota hyvin tehdystä työstä, sillä paimennus ja omistajan kehu riittävät koiralle palkinnoksi. On hienoa nähdä koirakon kehittymistä paimennustyössä.


Marjo Mattila hoitaa Kätkänpaimen yritystään yksin. Hän on kouluttautunut sairaanhoitajaksi ja tekee terveydenhuoltoalalla keikkatyötä. Parhaillaan on menossa myös Suomen eläinkoulutuskeskuksessa eläintenkouluttajaopinnot.

Kätkänpaimen tarjoaa koirille ja koirien ohjaajille sekä yksityis- että ryhmätunteja. Halukkaat voivat myös majoittua tilalla ja jos taidot riittävät, niin he pääsevät osallistumaan myös lampaiden hoitoon. Kätkänpaimen sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Kemijoen Itäpuolen tiestä lähellä Runkauksen luonnonpuistoa.

– Tämä on sen verran syrjässä, että asiakkaiden arkimurheet pääsevät eläinten kanssa touhutessa unohtumaan, Marjo Mattila lupaa.

Koirat

Paimenkoirat

Paimenkoira on koira, jota käytetään apuna eläinten paimennuksessa.

Paimenkoira on joko koulutettu paimennustehtäviin tai se edustaa koirarotua, joka on jalostettu erityisesti paimennusominaisuuksia silmällä pitäen paimenkoiraksi.

Eniten koiria käytetään nautakarjan, lampaiden ja porojen paimentamiseen.

Tavallisia paimenkoirarotuja ovat muun muassa bordercollie sekä muut colliet, australiankarjakoira ja australianpaimenkoira.

Lapinporokoira on saamelaisten poronhoidon avuksi jalostama koirarotu.

Paimenkoirien määrä on kasvanut viime vuosina.