somehitti: Maa­gi­set si­vel­ti­men vedot – Elsi Tau­riai­sen video sai rä­jäh­tä­vän suo­sion, yht­äk­kiä seu­raa­jia olikin reilun tu­han­nen sijaan 126 000

Onnettomuus: Hen­ki­lö­au­to suistui tieltä veteen Ra­nual­la – kul­jet­ta­ja me­neh­tyi on­net­to­muu­des­sa

Pääkirjoitus: KOK päästää hyök­käys­so­taa käyvän Venäjän ur­hei­li­jat ke­sä­olym­pia­lai­siin tietyin ehdoin – päätös on pöy­ris­tyt­tä­vä, mutta lin­jas­sa kor­rup­toi­tu­neen jär­jes­tön edus­ta­mien arvojen kanssa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Mo­ni­puo­li­nen ur­hei­lu­vuo­si 2021 tarjosi päh­käil­tä­vää va­lit­si­joil­le

Vuoden urheilija julkaistaan torstaina järjestettävässä Urheilugaalassa.

Olympiapronssimitalisti Matti Mattsson on vahva ehdokas Vuoden urheilijaksi.
Olympiapronssimitalisti Matti Mattsson on vahva ehdokas Vuoden urheilijaksi.
Kuva: EPA

Vuoden urheilijan valinta herättää runsaasti keskustelua, mutta viime vuoden parhaiden osalta keskustelua riitti edellistä enemmän myös ehdokasasettelijoiden joukossa. Urheiluvuosi 2021 tarjosi runsaasti suomalaisilonaiheita, joten vahvoja ehdokkaita on monta.

Urheilutoimittajain liiton jäsenten äänestämät vuoden urheilija, valmentaja ja joukkue julkaistaan torstaina Helsingissä järjestettävässä Urheilugaalassa.

– Koronasta huolimatta urheiluvuosi oli jollain lailla normaali. Suomalaisittain tuli ihan hyviä saavutuksia, mutta ei juuri voittoja, Urheilutoimittajain liiton Vuoden urheilija -valiokunnan puheenjohtaja Matti Hannula avaa STT:lle.

Vuoden 2020 osalta ongelmia aiheutti se, että suuri määrä eri lajien kilpailuja peruttiin tai siirrettiin seuraavalle vuodelle koronapandemian takia. Urheilun osalta 2021 oli paluu kohti normaalia.

– Ehdokaslistan tekeminen oli helpompi kuin vuosi sitten. Vuosi sitten lista piti typistää aika pieneksi, että taso säilyi. Nyt oli melkein päinvastainen ongelma. Nyt saatiin hyvällä omalla tunnolla 30 ehdokasta viralliselle listalle, ja vuosi oli ihan erilainen.

Suomalaismenestystä riitti läpi vuoden, ja esimakua tuli jo Oberstdorfin MM-hiihdoissa, joissa menestyneistä urheilijoista ehdokkaina olivat pariviestin hopeamitalistit Ristomatti Hakola ja Joni Mäki sekä yhdistetyn hopeamitalisti Ilkka Herola.

Tokion olympialaisissa Matti Mattsson saavutti 200 metrin rintauinnin pronssin ja Mira Potkonen nyrkkeilyn pronssin. Mattsson ui jo keväällä pitkän radan EM-kilpailuissa neljänneksi. Ari-Pekka Liukkonen voitti EM-altaassa 50 metrin vapaauinnin, joten lajissa suomalaismenestys oli jopa laajaa.

Syksyn iloisiin yllättäjiin kuului voimistelija Emil Soravuo permannon MM-pronssillaan.

Golf jakaa mielipiteet

Kahtena edellisenä vuonna valittiin jalkapalloilija, kun ensin Teemu Pukki ja sitten Lukas Hradecky arvostettiin vuoden urheilijaksi. Myös Jari Litmanen (1995) ja Sami Hyypiä (2001) ovat saaneet kunnian, mutta jääkiekkoilija ei koskaan.

– Kaiken kaikkiaan vuoden urheilijan valinnassa yksilölajit ovat jyränneet. Joukkueurheilijoiden menestys on ollut todella harvinaista ja todella harvoin joukkueurheilija on valittu vuoden urheilijaksi. Pari edellisvuotta ovat olleet poikkeus normaalikuvioon.

Golffari Matilda Castrenin saavutukset ovat kovaa luokkaa, joten hänellä saattaisi olla mahdollisuus liittää uusi laji palkittujen urheilijoiden lajien joukkoon. Golf on kuitenkin lajina sellainen, jota moni urheilutoimittaja vieroksuu.

Hannula ei kiistä asiaa.

– Golf jakaa mielipiteet niin kuin moni muukin laji.

Naiset kahmivat vuoden urheilijan tittelin viidesti peräkkäin 2008–2012, mutta sen jälkeen on ollut hiljaista.

– Nyt naisia oli suhteellisen pieni osuus virallisella ehdokaslistalla. Torstaina nähdään, miten käy.