pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

MM-tais­to jatkuu vai­keis­sa oloissa - Jeddan uusi ka­tu­ra­ta on pitkä, vauh­di­kas, ar­vaa­ma­ton ja pö­lyi­nen

Radan pito mietityttää Valtteri Bottasta. Hamilton sanoo olevansa rentoutuneempi kuin koskaan.

Jedda
Lewis Hamilton jahtaa MM-sarjan kärkipaikkaa Jeddan radalla viikonvaihteessa.
Lewis Hamilton jahtaa MM-sarjan kärkipaikkaa Jeddan radalla viikonvaihteessa.
Kuva: Hassan Ammar / POOL

Formula 1:n MM-sarjan mestaruudesta ajetaan arvaamattomissa oloissa Saudi-Arabian Jeddassa. Max Verstappenin ja Lewis Hamiltonin äärijännittävän kaksinkamppailun näyttämönä palvelee vastavalmistunut, pitkä ja pölyinen katurata.

Red Bullia komentava Verstappen pääsee kilpailuun kahdeksan pisteen johdossa, ja hän voi varmistaa sunnuntaina mestaruuden. Toisaalta Hamilton on voittanut sarjan kaksi edellistä kilpailua ja ajaa vauhdilla hollantilaisen etumatkaa umpeen.

– Olen rentoutuneempi kuin koskaan, Hamilton kuvaili torstaina tunnelmiaan.

Hamilton härnäsi sanoillaan päävastustajaansa, mutta samalla hän tunnusti mestaruuden poikkeuksellisen arvon.

– Tästä tulisi tietenkin hienoin mestaruuteni. Kukaan ei ole koskaan yltänyt kahdeksaan voittoon ja nyt meillä on ollut mestaruuskamppailu, jollaista ei ole nähty aikoihin. Olemme myös kohdanneet tämän kauden aikana pandemian ja muuta ennen kokematonta, Hamilton jatkoi.

Rentouttaan Hamilton selitti kokemuksella.

– Muistan vielä, millaista oli voittaa ensimmäinen, toinen ja kolmaskin mestaruus. Silloin koin unettomia öitä ja sen sellaista, mutta nyt luotan itseeni ja siihen, että olen parhaimmillani, Hamilton vakuutti.

– Voin vain valmistautua kilpailuun mahdollisimman hyvin ja antaa kaikkeni.

Jeddan vauhdikkaalla radalla voimasuhteita voi vain arvailla. Ennakkoarvioinnissa ohittamista pidetään vaikeana, mikä korostaa lauantain aika-ajon merkitystä.

– Rata on mielenkiintoinen, nopea ja paikoin aika kapea, joten se todella rankaisee kuljettajaa virheistä, Hamiltonin Mercedes-kumppani Valtteri Bottas arvioi rataa.

– On mielenkiintoista nähdä, millainen rata on suorituskyvyn kannalta. On vaikea ennustaa mitään, koska emme esimerkiksi tiedä, miten hyvä pito radalla on. Veikkaan, että tulee tasaista.

Mestaruustaisto ei vaikuta ajotapaan

Bottas ajaa kilpailussa sadannen kilpailunsa saksalaistallissa. Hän vaihtaa ensi kaudeksi Alfa Romeolle, mutta työmoraali on entisellään.

– Tavoitteeni on voittaa. Jos se ei onnistu, yritän saada maksimimäärän pisteitä merkkimestaruutta varten, Bottas jatkoi.

– Yritän ajaa vahvan ja puhtaan viikonlopun tiimilleni, joten uudella radalla pitää välttää ylimääräiset ongelmat.

Mestaruuskamppailu ei vaikuta ajamiseen.

– Yritämme Lewisin kanssa ottaa niin paljon pisteitä kuin mahdollista ja ajajina kunnioitamme vastustajaa. En usko, että myöskään Max tekee ajamista varten mitään laskelmia. Kukaan tuskin muuttaa ajotapaansa tässä vaiheessa, Bottas kertoi.

– Kilpailemme kovaa, ammattimaisesti ja parhaan kykymme mukaan saadaksemme parhaan tuloksen.

Mercedes johtaa valmistajien sarjaa viiden pisteen erolla Red Bulliin.

MTV3 Max näyttää Saudi-Arabian GP: 3.-5.12.

Pe: 1. harjoitukset klo 15.25, 2. harjoitukset klo 18.55. La: 3. harjoitukset klo 15.55, aika-ajot klo 18.55, ennakkotunnelmat jo klo 18.00. Su: Saudi-Arabian GP klo 19.25, ennakkotunnelmat klo 18.30.