Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

MM-prons­si­pe­lis­sä ta­val­lis­ta kirk­kaam­pi loiste – Marokko hamuaa his­to­rial­lis­ta mitalia

Doha
MM-kisojen yllätysjoukkue Marokko valmistautuu pronssiotteluun päävalmentajansa Walid Regragui (kesk.) johdolla.
MM-kisojen yllätysjoukkue Marokko valmistautuu pronssiotteluun päävalmentajansa Walid Regragui (kesk.) johdolla.
Kuva: MARTIN DIVISEK

Jalkapallon MM-pronssiottelua on totuttu pitämään kahden pettyneen häviäjän "pelailuna" tappiollisten välierien jälkeen, ennen koko maailman himoitsemaa MM-finaalia. Qatarin MM-lopputurnauksen viimeistä edellinen peli lauantaina on kuitenkin jotain muuta: sekä Kroatia että varsinkin Marokko tietävät, kuinka tärkeästä ottelusta on kyse.

Marokko on jo tehnyt historiaa, sillä siitä tuli ensimmäinen afrikkalaismaa MM-kisojen välierissä. Ranska oli keskiviikon välierässä liikaa, mutta Marokon valmentaja Walid Regragui muistuttaa, että seitsemännen ottelun pelaaminen samassa turnauksessa on marokkolaisille suuri ylpeyden aihe. Ja maanosan ensimmäinen MM-mitali, siinä vasta ylpeilemistä olisikin.

– Olisimme halunneet asioiden menevän eri lailla, että olisimme pelanneet finaalissa. Mutta ottelu on vielä pelattavana, ja haluamme olla palkintopallilla. Sanoin pelaajille, että tämä on seitsemäs ottelumme. Marokko pelasi kuusi MM-lopputurnauspeliä parinkymmenen vuoden aikana (1998–2018), ja nyt olemme pelanneet kuusi peliä kuukaudessa. Se on upeaa, Regragui pohdiskeli BBC:n mukaan.

Vuoden 2018 MM-kisoissa loppuotteluun edennyt ja siinä Ranskalle hävinnyt Kroatia päättää Qatarin kisat samoin kuin Marokko: kohtaamalla toisensa. Joukkueet avasivat turnauksen 23. marraskuuta F-alkulohkon avauskierroksella, ja tuloksena oli 0–0-tasapeli.

– Tiesimme (jo tuolloin), että Kroatiasta tulee yksi kisojen parhaista. Kroatia sai haukkuja, kun se ei voittanut Marokkoa, mutta molemmat joukkueet ylsivät välieriin. Tuo ensimmäinen kohtaaminen oli varovaista, mutta nyt kumpikin haluaa voittaa. Pronssipelistä tulee hieno ottelu, Marokon luotsi Regragui vakuutteli.

Modricin jäähyväiset?

Lauantain otteluun tuo oman vivahteensa Kroatian 37-vuotias kapteeni Luka Modric, jolle peli saattaa olla viimeinen maajoukkuepaidassa. Kroatian valmentaja Zlatko Dalic kuitenkin uskoo, että Modric pysyy mukana vielä vuoden 2024 EM-turnaukseen.

– Toivon niin, ja odotan sitä kovasti. Sanoisin sen olevan aika varmaa, mutta hän itse tekee päätöksen siitä, Dalic pyöritteli BBC:n mukaan.

– Meille tämä on suuri ottelu ja taistelu mitalista. Kunnioitamme Marokkoa, he ovat saavuttaneet paljon ja olleet todellinen yllättäjä, valmentaja tiivisti vielä näkymät lauantaihin.