Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

MM-kul­ta­luot­si Rikard Grön­borg Tap­pa­raan kolmen vuoden pes­til­lä

Rikard Grönborg on Tapparan uusi päävalmentaja.
Rikard Grönborg on Tapparan uusi päävalmentaja.
Kuva: IIHF

Jääkiekkoliigassa ei ole sitten kauden 2008–09 ollut ulkomaalaista päävalmentajaa. On kohtalaisen yllättävää, että juuri perinteitä tiukasti noudattava Tappara teki tällaisen ratkaisun palkatessaan kolmeksi kaudeksi päävalmentajaksi ruotsalaisen Rikard Grönborgin.

Tämän kauden Suomen ja Euroopan CHL-mestari Tappara vahvisti vihdoin torstaina seuraavan kauden päävalmentajan nimen tehtävästä väistyneen Jussi Tapolan tilalle. Nimi uutisoitiin ensimmäisen kerran jo viime lokakuussa.

– Minulla on paljon visioita, mitä tuon tähän perinteiseen seuraan. Haluan ainakin, että Tapparan jo voittama CHL saa lisää arvostusta, Grönborg sanoi torstaina Tampereella.

Hän on liigahistorian kuudes ruotsalainen päävalmentaja. Edellinen ruotsalainen oli Ilvestä kaudella 2005–06 valmentanut Curt Lindström. Edellinen liigan kaikkiaan 22 aiemmasta ulkomaalaisesta oli Jokereita valmentanut kanadalainen Glen Hanlon.

Grönborg, 54, valmensi edelliset kolme ja puoli kautta Sveitsin liigan Zürichiä. Sieltä tuli lähtöpassit viime joulukuussa.

– Odotuksia voittaa on aina, ja olen tottunut paineisiin. Me kaikki Tapparassa haluamme voittaa, Grönborg tiivisti.

Ennen Sveitsiä hän toimi Ruotsin A-maajoukkueen päävalmentajana kolme kautta 2016–19. Ruotsi voitti MM-kultaa 2017 Kölnissä ja 2018 Kööpenhaminassa.

Grönborgilla on myös paljon kokemusta Pohjois-Amerikan alasarjoista. NHL on myös ollut esillä hänen tavoitteenaan. Onko Tappara-sopimuksessa NHL-optio?

– En halua puhua sopimukseni yksityiskohdista. Keskityn nyt Tapparaan, Grönborg korosti.

Grönborgin apuvalmentajina toimivat Tapolan alaisuudessa jo olleet Pasi Puistola, Konsta Karjalainen ja Aki Näykki, uusi apuvalmentaja on Tapparan junioreita aiemmin paljon valmentanut Juha Juujärvi.