Kolumni

Mitään et osaa ja hävetä pitää! - missä ammatissa ei saa haukkuja koskaan?

-

Kulunut talvi on ollut teiden kunnossapidon osalta Lapissa varmasti painajaismainen. Välillä lunta on tullut kuin esteristä konsanaan ja seuraavana päivänä tiet ovat olleet sohjoiset ja sitä seuraavana vaarallisen liukkaat.

Olipa millainen talvi tahansa, niin tämä on varmaa: tien kunnossapitäjä saa haukut.

Joko auraa ei näy tai sitten se näkyy – ja omakotiasuja joutuu liittymän puhdistushommiin. Aura ajaa liian hiljaa tai liian kovaa. Ja ainakin jokainen arvostelija osaisi tehdä tienpitohommat itse paremmin. Kunhan joku muu hoitaa sen omakotitalon liittymän puhdistuksen!

Lapin Kansa kirjoitti toissa viikonloppuna aurausaiheisessa jutussaan muun muassa siitä, kuinka työtään tekevä auraaja saa vihat niskaansa vähintään kaksi kertaa työvuoron aikana. Jutun mukaan vihaisimmat kapuavat pyöräkuormaajan rappusille huutamaan ja olipa joskus joku takonut koneen rengasta lapiollakin. Onpa siinä sitten auraajalla aika jännä tilanne yrittää pitää ympäristö siistinä.


Kyselin Facebook-kavereiltani, tuleeko kenelläkään mieleen ammattia, joissa ei saisi kanssaihmisiltä haukkuja.

Haukkuja saavat ainakin henkilöt, jotka työkseen palvelevat asiakkaita. Joskus haukut ovat henkilökohtaisia, mutta useimmiten ne koskevat kuitenkin tuotetta tai palvelua, jota asiakaspalvelija edustaa tai jota hän yrittää myydä. Poikkeus vahvistaa tämänkin säännön: eräs kaverini kertoi, ettei hän saa haukkuja koskaan, koska hänen asiakkaansa ovat niin ihania. Piti aivan tarkistaa, oliko kyse sarkasmista, koska tämän iloisen ja taitavan asiakaspalvelijan työnantaja on verotoimisto!

Opettaja on kuulemma sellainen ammattiryhmä, joka saa haukkuja osakseen: ”Mitään ei osaa ja hävetä pitää.”, summasi eräs oikeasti erittäin pätevä opettaja. Sen sijaan matemaatikko ei haukkuja saa. Ja jos saisi, niin hän voisi aivan hyvin kommentoida, että ”Teepä itse paremmin”. Siihenpä olisi harvalla mitään kommentoitavaa.


Hoitoalalla työskentelevien raskaasta arjesta haukkuineen saamme lukea mediasta usein. Vaikka raskasta auttamistyötä tekevien mollaaminen tuntuu kohtuuttomalta, sen tavallaan ymmärtää. Sairas tai hädässä oleva miettii vain omaa tai läheisensä kohtaloa, ja empatia ja muut ihmiset sekä käytöstavat saattavat valitettavasti unohtua.

Yksi tuttuni kertoi, että hän hierojan työssään saa aina pelkkää positiivista palautetta. Tämä on varmasti totta. Olo on aina hieronnan jälkeen hyvä ja rentoutunut, jopa onnellinen. Huonokin hieronta on hyvä. Ei silloin tule koskaan mieleen, että alanpa soittaa suuta tuolle työtä tekevälle ihmiselle.

Jos ja kun kanssaihmisten haukut alkavat kyllästyttää työssä, niin ainahan voi vaihtaa alaa. Kestää semmoiset 12 vuotta kouluttautua patologiksi.