Mitä saisi olla? – Alman emän­nöi­mä leik­ki­mök­ki pal­ve­lee myös kios­ki­na


Alma Kilpiö käy kauppaa kioskissaan. Myyntiluukun toisella puolella ostoksilla ovat äiti Tanja ja pikkusisko Aino.
Alma Kilpiö käy kauppaa kioskissaan. Myyntiluukun toisella puolella ostoksilla ovat äiti Tanja ja pikkusisko Aino.
Kuva: Pekka Aho

Jäätelöä, leivoksia vai hedelmiä?

Viisivuotiaan Alma Kilpiön emännöimällä kioskilla on niin monipuolinen valikoima, että asiakasta saattaa kohdata valinnan vaikeus. Onneksi herkkuja voi nauttia mielin määrin, sillä kioskilla syödään vain leikisti. Ostoksen hinnankin asiakas saa valita vapaasti ja näpytellä sen itsepalvelukassaan.

Alman ja hänen pikkusisarustensa Ainon ja Aapin kioski löytyy Hirvaalta uudehkon omakotitalon pihalta. Kilpiön perheen talo valmistui vuonna 2016, ja pari vuotta myöhemmin sen pihalle alettiin rakentaa leikkimökkiä.

– Itselläni oli lapsena leikkimökki, ja siitä jäi ihania muistoja. Halusin, että myös omilla lapsillani on mahdollisuus samaan, perheen äiti Tanja Kilpiö kertoo.

Hänen ajatuksensa oli, että leikkimökki voi toimia myös kioskina.

– Kun suunnittelimme mökkiä, etsin siihen ideoita netistä ja lehdistä. Yhdet asuntomessutkin kävin leikkimökkejä valokuvaten. Jossain mökissä näin sitten myyntiluukun, ja se tuntui kivalta lasten leikkejä ajatellen, Kilpiö kertoo.

Kilpiöiden leikkimökki muistuttaa ulkoasultaan perheen omakotitaloa. Alma ja Aino ottavat keinussa hurjat vauhdit. Leikkimökin ikkunat ovat vanhat ja peräisin Janne Kilpiön mummolasta Sinetästä.
Kilpiöiden leikkimökki muistuttaa ulkoasultaan perheen omakotitaloa. Alma ja Aino ottavat keinussa hurjat vauhdit.
Kilpiöiden leikkimökki muistuttaa ulkoasultaan perheen omakotitaloa. Alma ja Aino ottavat keinussa hurjat vauhdit.
Kuva: Pekka Aho

Suvun yhteinen projekti

Leikkimökin rakentamisesta tuli suvun yhteinen projekti. Rakennuspiirustukset teki perheen isän Janne Kilpiön sisko Johanna Hiltunen, joka on ammatiltaan rakennusinsinööri. Mestarina työmaalla hääri Tanjan isä Tauno Kilpiö, mutta myös muut isovanhemmat osallistuivat rakennustöihin.

Kilpiöt halusivat, että leikkimökki jäljittelee heidän talonsa ulkonäköä. Talo ja leikkimökki ovatkin kuin kaksi marjaa. Molemmissa on pulpettikatto ja kapeahkot, korkeat ikkunat. Myös värimaailma on sama.

– Mökki on oikeastaan rakennettu talon ylijäämätarpeista, ja siinä on käytetty pienimmätkin laudanpätkät. Vain katto- ja lattiatarpeet on ostettu varta vasten, Tanja Kilpiö kertoo.

Mutta on mökissä myös jotain vanhaa ja sukujuurista kertovaa. Mökin ikkunat ovat peräisin Sinetästä Jannen mummolasta, josta Johanna Hiltunen ne vuosia sitten pelasti. Räsymatto on Tanjan mummon kutoma, ja se on kulkenut Tanjan mukana opiskeluajoista saakka.

Myös mökin sisällä oleva pieni pirttikalusto on kierrätetty. Tanjan äiti on ostanut sen Muurolan sairaalasta ja maalannut sen.

Kioskin kahvit keitetään kapselikeittimellä.
Kioskin kahvit keitetään kapselikeittimellä.
Kuva: Pekka Aho

Hiekkakakkuja ja kuravelliä

Kilpiöiden leikkimökki on kesäisin ahkerassa käytössä. Tähän saakka siellä on leikkinyt lähinnä Alma kavereineen – ja kavereita riittää, sillä myös naapuritaloissa asuu lapsiperheitä.

– Välillä leikitään kotista, välillä kauppaa, Alma kertoo.

Tänä kesänä myös kaksivuotias Aino on ruvennut kiinnostumaan mökistä. Kolmen kuukauden ikäinen Aapi saa vielä kasvaa, ennen kuin pääsee leikkeihin mukaan.

Äidin alkuperäisenä ajatuksena oli, että mökissä leikittäisiin vain siistejä sisäleikkejä.

– Olen kuitenkin joutunut joustamaan. Mökissä on myös leivottu hiekkakakkuja ja keitetty kuravelliä, Tanja Kilpiö nauraa.

Juttusarjassa esitellään lukijoiden leikkimökkejä. Jos haluat mökkisi mukaan sarjaan, lähetä siitä kuva ja tietoja osoitteeseen ur.toimitus@uusirovaniemi.fi.