pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi – vain 9,50 €/kk synttärien kunniaksi! Tilaa tästä

Miro Heis­ka­nen ja Esa Lindell tulivat ko­ti­ki­soi­hin voit­ta­maan – Heis­kas­ta so­vi­tel­laan Mikael Sep­pä­län ja Lin­del­liä Atte Oh­ta­maan puo­lus­ta­ja­pa­rik­si

Miro Heiskanen on viimeksi esiintynyt Leijonissa Pyeongchangin olympialaisissa 2018.
Miro Heiskanen on viimeksi esiintynyt Leijonissa Pyeongchangin olympialaisissa 2018.
Kuva: Jussi Leinonen

Suomen jääkiekkomaajoukkueen puolustus sai MM-kisoihin kaksi huippuluokan vahvistusta NHL:n Dallas Starsista, kun Miro Heiskanen ja Esa Lindell saapuivat Tampereelle. Heiskanen osallistui Suomen harjoituksiin tänään iltapäivällä ja kertoi energiavarastojensa olevan täynnä huomista Britannia-peliä varten.

– Valmiina pelaamaan. Finnairin suora lento Dallasista auttoi, sujuvasti meni, Heiskanen kertoi.

Heiskanen kertoi matkustaneensa turistiluokassa, sillä bisnesluokkaan hänellä ei koiriensa kanssa ollut asiaa.

– Oma rivi saatiin, siinä pystyi makailemaan.

Kun Heiskanen neljä vuotta sitten ensimmäisen ja edellisen kerran edusti Suomea jääkiekon miesten MM-kisoissa, hän oli 18-vuotias huippulupaus matkalla NHL:ään. Sen jälkeen kuluneiden neljän vuoden aikana Heiskanen on lunastanut lähes kaikki häneen kohdistuneet odotukset.

– Oli itsestäänselvyys, että tulen (MM-kisoihin). Siitä puhuttiin jo ennen pleijareita, että jos on kiinnostusta ja olen kunnossa, voin tulla. Vikan pelin jälkeen tehtiin lopullinen päätös. Totta kai tämä on upea juttu, kunnia-asia. Pienestä asti olen aina halunnut mukaan, Heiskanen hymyili.

Eikä tavoitteesta ole epäselvyyttä.

– Totta kai haluan voittaa. Sitä tänne tultiin hakemaan.

"Varmasti hyvä pari"

Heiskanen tuo Leijonien puolustukseen maailman huippuluokan pelaamista. 22-vuotias puolustaja luistelee erinomaisesti, pystyy vaivatta käynnistämään hyökkäyksiä ja vie kiekollisena hyökkäystä eteenpäin lähes virheettömästi. Harjoituksissa Heiskanen pelasi Tapparan Mikael Seppälän parina.

– Meillä ei ole yhteistä historiaa, mutta hän on varmasti hyvä pari, Heiskanen sanoi.

Heiskanen on automaattinen valinta Suomen ylivoimapeliin, jossa hänen pelintekotaitonsa pääsee oikeuksiinsa.

– Siinä on hyviä, fiksuja kavereita ympärillä, Heiskanen sanoi.

Heiskanen kertoi, ettei hän ole ehtinyt keskustella päävalmentaja Jukka Jalosen kanssa roolistaan.

– Ei mitään tarvitse muutella. Aika vähän on ehditty puhua, kun vasta tänään tulin mestoille.

Heiskanen on myös huippuluokan puolustaja, joka liikkumisellaan ja tarvittaessa myös fyysisyydellä pystyy tukahduttamaan vastustajan hyökkääjien etenemisen.

Päättyneellä NHL-kaudella Heiskanen teki NHL:n runkosarjan piste-ennätyksensä 5+31. Numerot kertovat myös hänen ainoan ilmiselvän kehityskohteensa: Heiskanen voisi laukoa enemmän.

Esa Lindell on Heiskasta kookkaampi ja pelityyliltään perinteisempi pakki, jonka edellisistä MM-kisoista on kulunut kuusi vuotta. Keväällä 2016 Venäjällä pelatuissa kisoissa Lindell keräsi kymmenessä ottelussa tehopisteet 1+3, mutta sen jälkeen häntä ei ole MM-kisoissa nähty. Dallasissa Lindell kirjautti tämän kauden runkosarjassa tehopisteet 4+21.

Lindell matkasi Suomeen Dallasin hyökkääjän Roope Hintzin kanssa, käväisi myöhään torstai-iltapäivänä lyhyesti pyörähtämässä Tampereen areenassa ja tapasi lyhyesti mediaa.

– Hapokasta oli, mutta se kuuluu jet lagiin, Lindell kertoi.

Lindellin mukaan häntä on kaavailtu Atte Ohtamaan pariksi.

– Maajoukkueen kanssa on aina mahdollisuus menestyä. Se on myös se vaatimustaso. Voittamaan tänne on tultu, Lindell sanoi.