Milloin Ro­va­nie­men miehen pukua alet­tiin käyt­tää? – Ro­va­nie­men Ka­le­va­lai­set kaipaa tietoja kan­sal­lis­pu­vun var­hai­sis­ta vai­heis­ta

Miehen puvun piirroksia Lapin maakuntamuseossa olevasta alkuperäisestä suunnittelukansiosta.
Miehen puvun piirroksia Lapin maakuntamuseossa olevasta alkuperäisestä suunnittelukansiosta.
Kuva: Pekka Aho

Rovaniemen kansallispuvusta on virinnyt paljon keskustelua juttumme (UR 7.9.) myötä.

Rovaniemen Kalevalaiset ry toivoo saavansa lisää tietoja Rovaniemen miehen puvun varhaisesta historista, sillä asu on kaikkinensa jäänyt naisen puvun varjoon.

Miehen puvun suunnittelun aloitti Tyyni Vahter ja työtä jatkoi Toini-Inkeri Kaukonen. Taiteilija Alli Tourin piirrokset valmistuivat vuonna 1960.

Rovaniemen naisen puku oli Rovaniemen Kalevalaisten Naisten hanke 1950-luvun alussa. Myöhemmin suunnitellun miehen puvun tilaajaksi on mainittu Rovaniemen Kotiseutuyhdistys. Sen valmistumisen aikoihin kotiseutuyhdistys Rovaniemen Toton perustamisesta tuli kuluneeksi kymmenen vuotta.

– Heinäkuussa Rovaniemellä järjestettiin valtakunnalliset kotiseutupäivät ja kotiseutumuseo vihittiin käyttöönsä. Näin ollen oman pitäjän miehen kansallispuku olisi ollut sopiva juhla-asu. Nyt kaivataankin tietoja siitä, alettiinko pukuja ommella Rovaniemellä jo 1960-luvulla, Päivi Rahikainen Rovaniemen Kalevalaisista pohtii.

Vuorelman kansallispukukuvastossa miehen puku on mukana vasta vuonna 1973. Sen jälkeen useat miehet ovat hankkineet paidan, solmukkeen ja liivin, mutta harvalla sen sijaan on luukkuhousut, vyö tai puukko. Takkeja tiedetään ommellun ainakin yksi, tosin vasta 2000-luvulla.

Rovaniemen Kalevalaiset ry on kiinnostunut tallentamaan tietoja sekä Rovaniemen naisen että miehen kansallispuvusta. Tiedot puvun varhaisesta historista voi kertoa osoitteella tellervo.enbuske@pp.inet.fi tai numeroon 040 5585455 (Päivi Rahikainen).

Lue myös:

Kuka oli Rovaniemen kansallispuvun esikuvaksi mainittu Susanna Junkkara – 1700-luvun emäntä päätyi yllättävästi historiankirjoihin

Toimittajalta: Rovaniemen kansallispuvun kiinnostavaa tarinaa etsittiin koko kesä