Kolumni

Miksi nuorilla on ulkonäköpaineita? - "Paras keino saada ulkonäköpaineet pois ajatuksista on joku kiva harrastus"

-

Nuoret eivät keskenään juurikaan puhu ulkonäköpaineista, mutta ne ovat kuitenkin ajatuksissa lähes kokoajan. Miksi nuorilla on ulkonäköpaineita?

Yksi syy voi olla mainokset, joita näkee kaikkialla. Mainosten malleista luodaan kuvankäsittelyohjelmien avulla ”täydellisiä”.

Mallien ihot muokataan virheettömiksi, hampaat valkaistaan ja vartaloista tehdään ihannnemalliset. Teknologian kehityttyä kuvankäsittelyohjelmia on helppo ladata myös omiin tietokoneisiin ja kännyköihin.

Toinen syy ulkonäköpaineisiin on todennäköisesti sosiaalinen media. Esimerkiksi nuorten suosima kuvien jakopalvelu Instagram on täynnä lihaksikkaita ja kauniita julkkiksia, jotka ovat myös muokanneet kuviansa. Myös videoiden jakopalvelussa Youtubessa nousee aika-ajoin pinnalle ulkonäköön liittyviä tyhmän vaarallisia haasteita.

Esimerkiksi vuonna 2015 suosittu Kylie Jenner -huulihaaste, jossa tarkoituksena on imeä huulten ympärille muovimuki, jolloin huuliin tulee verta ja ne turpoavat.

Kolmas mainittavan arvoinen syy voi olla pelko siitä mitä muut ajattelevat. Nuoret osaavat olla julmia. Jos jollakin ei olekaan ”oikeanlaisia” muotivaatteita päällä tai samanlainen hiustyyli kuin enemmistöllä, voi koulun käytävillä kuulua kuiskintaa tai naureskelua. Samaa naureskelua voi kuulua myös asioista, joihin ei voi itse vaikuttaa kuten syntymämerkki, iso hampaiden väli, luomet tai pituus.

Ei siis ihme, että nuorilla on ulkonäköpaineita.

Pahimmassa tapauksessa ulkonäköpaineet voivat johtaa erilaisiin sairauksiin, esimerkiksi syömishäiriöön.

Kyselin Putaan koulun 8.-luokkalaisilta ulkonäköpaineista. Heidän mielestään koulussamme puhutaan liian vähän ulkonäköpaineista. Kavereiden kanssa niistä puhutaan vain harvoin tai ei ollenkaan.

Luulen, että paras keino saada ulkonäköpaineet pois ajatuksista on joku kiva harrastus. Esimerkiksi omassa harrastuksessani muodostelmaluistelussa on niin paljon muita asioita mitä täytyy ajatella, että ulkonäköpaineet unohtuvat väkisinkin.

Kun keskittyy yhtäaikaa askeleisiin, nilkan ojennuksiin, ilmeisiin, eleisiin, kuvioiden muotoihin ja ryhtiin, pikkuasiat, kuten pilalle mennyt meikki ei enää häiritse.


Kirjoittaja on Putaan koulun 9.-luokkalainen oppilas, joka oli Lounais-Lapissa tet-harjoittelijana