Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Miksi Lauri Mark­ka­sen tehot ovat va­jon­neet MM-ki­sois­sa?

Markkanen myönsi, ettei hänen harjoituskesänsä ollut ihanteellinen asepalveluksen takia.

Okinawa
Lauri Markkanen (ed.) ei ole saanut itsestään toivottuja tehoja irti. Sunnuntaina Suomi hävisi yllättäen isäntämaa Japanille.
Lauri Markkanen (ed.) ei ole saanut itsestään toivottuja tehoja irti. Sunnuntaina Suomi hävisi yllättäen isäntämaa Japanille.
Kuva: EPA

Ei taas ulos, Lauri Markkanen pyysi valokuvaajilta Suomen maajoukkueen hotellissa keskiviikkona, mutta taipui kuvaajien toiveeseen saada lisää valoa kuviinsa Okinawan taivaalla helottavalta auringolta. Sen jälkeen Suomen kaikkien aikojen paras koripalloilija istuutui toimittajien eteen valaisemaan syitä sille, miksi suurin toivein MM-kisoihin matkannut joukkue on hävinnyt kolme ensimmäistä otteluaan.

– En tiedä. Ollaan näytetty, että pystyään pelaamaan hyvääkin korista, mutta ei ole pystytty pitämään koko peliä. On ollut vaikeita hetkiä, ettei ole oltu samalla kartalla hyökkäyksessä tai puolustuksessa, Markkanen sanoi.

Kun Markkaselta kysyttiin syytä samalla kartalla olemisen puuttumisesta, vetosi hän MM-kokoonpanon yhteisen historian lyhyyteen.

– Tämä on kaikille uusi tilanne paitsi Sasulle (Salin). Ollaan oltu vasta tämä kesä tällä porukalla. Se vaatii aikaa, Markkanen sanoi.

Mutta viime vuosina maajoukkue on saanut rakennettua Markkaselle runsaasti hyviä heittopaikkoja screenikuvioista juuri Salinin kanssa – ja pelinjohtaja Edon Maxhuni on syötellyt palloa Markkaselle aina alle 16-vuotiaiden maajoukkueesta asti. Onko jokin siis muuttunut näiden pelaajien yhteispelissä?

– En mä koe. Meillä on joitakin samoja hyökkäyskuvioita kuin viime vuonna, ja ollaan tuotu joitakin uusia juttuja. Tietysti sieltä tulee erilaista puolustusta ja niitä on käyty läpi....en tiedä sitten, ehkä se on se toteutus, että saadaan pallo juuri oikeaan paikkaan ja kulmaan, Markkanen sanoi.

”Totta kai on vaikeaa”

Viime vuoden EM-kisoissa Markkanen kantoi harteillaan Suomen puolivälieriin asti, mutta MM-kisoissa hän on toistaiseksi jäänyt viime vuoden tasostaan.

Markkanen oli viime vuoden EM-kisojen toiseksi paras korintekijä 27,9 pisteellä ottelua kohti. Hänen käsistään lähti runsaat 17 pelitilanneheittoa ottelua kohti, ja hän upotti heittonsa loistavilla tarkkuuksilla: pelitilanneheitot 54-prosenttisesti, kolmoset 40-prosenttisesti ja vapaaheitot 90-prosenttisesti.

MM-kisojen kolmessa ensimmäisessä ottelussa Markkasen pistekeskiarvo on 19,3. Hänen pelitilanneheittojensa määrä on lähes sama (16,3) kuin EM-kisoissa, mutta osumatarkkuudet kentältä ovat romahtaneet: Markkasen pelitilanneheitot ovat uponneet vain 40,8-prosenttisesti ja kolmoset 15-prosenttisesti.

– Ehkä se toteutus meidän hyökkäyksessä voisi olla vielä parempaa, ja sitä kautta saisimme helpompia (paikkoja), minä ja joukkue.

Mitä parempi toteutus tarkoittaisi konkreettisesti?

– Saada catcheja (koppeja) parempiin paikkoihin. Meillä on ollut koko kesän ongelmana pallonmenetykset, se tulee tietysti siitä, että ollaan väärissä paikoissa eikä osuta screeneihin. Totta kai on vaikeaa, kun meillä on ollut varmaan 20 pallonmenetystä per peli ja vastustaja pääsee juoksemaan helppoja.

Markkanen on tänä vuonna ollut Suomen seuratuin varusmies. Puolustusvoimien urheilukoulu tekee palveluksesta huomattavasti helpompaa kuin tavallisten ryynärien intistä, eikä Markkanen halunnut vierittää suorituksiaan armeijan niskaan, mutta sanoi toisaalta joutuneensa tekemään joitakin asioita kesäharjoittelussaan eri tavalla.

– Eihän se ideaali treenikesä ollut. Sain mielestäni tehtyä ihan hyvin asioita, mutta olisin tehnyt asioita eri tavalla, jos en olisi ollut palveluksessa. Se on asia, mikä on pakko hoitaa, niin sen on hyväksynyt, enkä siitä keksi mitään tekosyitä.

Nelonen näyttää ottelun Kap Verde-Suomi suorana alkaen kello 10.30.